Στην κρίση του φυσικού αερίου υπήρξε ένα φωτεινό σημείο. Η Νορβηγία —δημοκρατική, φιλική, αξιόπιστη Νορβηγία— έχει ενταθεί για να βοηθήσει να κρατήσει τα φώτα αναμμένα στην Ευρώπη, μεγιστοποιώντας την παραγωγή ακόμη και εις βάρος της δικής της παραγωγής πετρελαίου για να προσπαθήσει να αντικαταστήσει κάθε μόριο που μπορεί από τη Ρωσία.
Όμως, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε να αυξάνεται, υπερδιπλασιάζοντας από τότε που η Ρωσία άρχισε ανοιχτά να πνίγει τις εξαγωγές τον Ιούνιο, υπάρχουν σιωπηλά βουητά στον κλάδο. Προτείνουν ότι είναι καιρός να ζητήσουμε από τη Νορβηγία να κάνει περισσότερα, ακόμη και κάτι που κάποτε μπορεί να φαινόταν αδιανόητο: η Νορβηγία θα πρέπει να συμφωνήσει να μειώσει την τιμή στην οποία πουλάει το φυσικό της αέριο.
Πριν από τα ουρλιαχτά διαμαρτυρίας από το Όσλο και τις καταγγελίες από τους καθαρολόγους της ελεύθερης αγοράς, αξίζει να πούμε ότι δεν είναι πουθενά μια επίσημη πρόταση. Αλλά το ότι αυτές οι απόψεις μεταδίδονται ακόμη και ιδιωτικά από στελέχη πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός Νορβηγίας υποδηλώνει ότι αξίζει να εξερευνηθούν, αναφέρουν οι Financial Times.
Το επιχείρημα είναι το εξής: Η Ευρώπη, είτε θέλει να το παραδεχτεί είτε όχι, έχει εμπλακεί σε έναν οικονομικό πόλεμο ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η μεγαλύτερη απειλή για την υποστήριξη της Ευρώπης προς το Κίεβο, την οποία κατανοεί καλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ότι η ενεργειακή κρίση μετατρέπεται σε οικονομική κρίση και οι δυτικοί ψηφοφόροι στρέφονται προς τα μέσα. Οι τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι πλέον απλώς υψηλές, αλλά γίνονται γρήγορα οικονομικά όπλα.
Όσο ωραίο κι αν φαίνεται σήμερα το απροσδόκητο φυσικό αέριο που καρπώνεται η Νορβηγία, δεν είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της χώρας να δει τους γείτονές της να πέφτουν σε βαθιά ύφεση ή να ενθάρρυνε τη Ρωσία να πιέζει ενάντια στα σύνορα της ΕΕ. Η συντριπτική πλειονότητα των προμηθειών φυσικού αερίου της Νορβηγίας πηγαίνει μέσω αγωγών στην Ευρώπη, αποτελώντας περίπου το ένα τέταρτο των προμηθειών της ηπείρου. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύουν ακόμη υψηλότερο 40% των προμηθειών.
Η λύση
Η νορβηγική κυβέρνηση προέβλεψε τον Μάιο ότι τα έσοδά της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα πλησίαζαν ήδη τα 100 δισ. ευρώ φέτος. Σε μια χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι περίπου 18.000 ευρώ ανά άτομο, ή περισσότερο από τη συνολική κατά κεφαλήν κρατική δαπάνη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020/21.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν διπλασιαστεί από τότε και τώρα διαπραγματεύονται σε περισσότερο από δέκα φορές το επίπεδο που είχαν κατά μέσο όρο την προηγούμενη δεκαετία. Η Νορβηγία έχει σαφώς σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο. Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν λιγότερα από 30 δισ. ευρώ πέρυσι.
Εάν το Όσλο συμφωνούσε να περιορίσει την τιμή σε περίπου 150-200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου - περισσότερα από όσα κέρδισε κατά μέσο όρο η Νορβηγία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όταν η υποστηριζόμενη από το κράτος πρωταθλητής ενέργειας Equinor απολάμβανε κέρδη ρεκόρ - αυτό θα εξακολουθεί να είναι επώδυνo αλλά διαχειρίσιμo για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στον ενεργειακό τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, θα εξακολουθήσουν να ανταμείβονται. Ο Άσλακ Μπεργκ, οικονομολόγος που έχει εργαστεί για τη νορβηγική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, είπε ότι ενώ οποιαδήποτε μείωση στην τιμή μπορεί να είναι πολιτικά δύσκολο να καταπιεί, το Όσλο είχε συμφέρον να συμβάλει σε μια σταθερή ευρωπαϊκή οικονομία και να στηρίξει την Ουκρανία.
«Μια επιλογή που θα μπορούσε να έχει νόημα και για τα δύο μέρη είναι να δεσμευτούν για μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τη σημερινή τιμή spot, αλλά πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο», είπε.
Τα ζητήματα που παραμένουν
Μια τέτοια λύση δεν θα ήταν πανάκεια. Οι τιμές της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου θα παραμείνουν πιθανώς υψηλές προκειμένου να προσελκύσουν τα απαραίτητα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου μακριά από την Ασία. Υπάρχουν κίνδυνοι παρέμβασης στα κανονικά μηνύματα της αγοράς. Αλλά, σχεδόν αναμφίβολα, θα βοηθούσε να μειωθεί το νομοσχέδιο για τη διάσωση των νοικοκυριών και της βιομηχανίας αυτόν τον χειμώνα σε όλη την Ευρώπη.
Η Νορβηγία είναι επίσης περισσότερο εκτεθειμένη σε διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας - σε μεγάλο βαθμό λόγω των ασταθών τιμών της ενέργειας φέτος - από ό, τι θα μπορούσε να είναι άμεσα εμφανές. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο επενδύει τα έσοδα από δεκαετίες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχασε 14,4%, ή 174 δισεκατομμύρια δολάρια, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους - περισσότερα από όσα αναμένεται να κερδίσει η κυβέρνηση από τις τιμές ρεκόρ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η Νορβηγία γνωρίζει επίσης την απειλή για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση φυσικού αερίου από αυτήν την κρίση. Η επιθυμία της να οικοδομήσει μια μελλοντική ενεργειακή οικονομία βασισμένη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια και το «μπλε» υδρογόνο βασίζεται επίσης στη στενή συνεργασία με τους γείτονές της. Στελέχη υψηλού επιπέδου στη Νορβηγία μιλούν με ειλικρίνεια για τους κινδύνους να θεωρηθούν ότι ακολουθούν μια προσέγγιση «πρώτα η Νορβηγία».
Είναι κρίσιμο για την Ευρώπη να αποφύγει να πέσει στην παγίδα του εθνικισμού των πόρων, που θα έπαιζε στα χέρια του Πούτιν. Κανείς δεν πρέπει να προτείνει να αντιμετωπίζεται η Νορβηγία ως κερδοσκόπος ή να ξεχαστεί η συμβολή της στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Αλλά αξίζει τουλάχιστον να συζητήσουμε αν μπορεί να γίνει κάτι για να μειωθούν οι τιμές.
Το να ανεβάσετε τις βρύσες σε πλήρη χωρητικότητα εκτιμάται ήδη. Το να το κάνουμε με ένα τίμημα που βοηθά να καταπραΰνει τον πόνο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες μπορεί να είναι προς το συμφέρον και της Νορβηγίας.