Διέρρευσαν πληροφορίες για μια πιθανή μυστική συμφωνία υψηλού επιπέδου της Ρωσίας με την Τουρκία, καθώς οι εισροές χρημάτων άγνωστης προέλευσης σημειώνουν ρεκόρ στην Άγκυρα.
Σε μια έκθεση με ημερομηνία 12 Αυγούστου, η Τράπεζα της Ρωσίας αποκάλυψε τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για την επανέναρξη των εργασιών του λεγόμενου κανόνα του προϋπολογισμού.
Αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες για όσα είχε προηγουμένως συζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ (Anton Siluanov). Από την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας προκύπτει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα ενδέχεται να αρχίσουν να σχηματίζονται σε γιουάν, ρουπίες και λίρες.
Φυσικά, ο ίδιος ο μηχανισμός απόσυρσης κεφαλαίων από την οικονομία εγείρει μεγάλα ερωτήματα, αλλά ακόμα κι αν ακολουθήσουμε τη λογική των νομισματικών αρχών, εξακολουθεί να προκαλεί σύγχυση από πού θα μπορούσε να προέλθει η ιδέα της διατήρησης των κρατικών αποταμιεύσεων σε τουρκικό νόμισμα.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι κολοσσιαίος. Το έτος από τον Αύγουστο του 2021, το ποσοστό αυξήθηκε από 19,25% σε 79,6%. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, έχοντας αγοράσει λίρες για 100 δισεκατομμύρια ρούβλια σήμερα, σε ένα χρόνο θα εξοικονομηθούν μόνο 20 δισεκατομμύρια ρούβλια σε πραγματικούς όρους.
Ο Ρώσος οικονομολόγος Βασίλι Κολτάσοφ (Vasily Koltashov) δεν απέκλεισε την ύπαρξη μυστικών συμφωνιών με την Τουρκία, μέσω των οποίων οργανώνονται παράλληλες εισαγωγές.
«Υπάρχει πιθανώς κάποιου είδους μυστική συμφωνία σε πολύ υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με την οποία θα δεσμεύσουμε μερικά από τα κεφάλαια σε λίρες για να βοηθήσουμε την Άγκυρα να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να βελτιώσει την κατάσταση του νομίσματός της. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αποθεματική, την αντιπληθωριστική και τη γενική οικονομική πολιτική της Ρωσίας. Αυτή είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση», είπε ο Κολτάσοφ.
Όπως γράφαμε χθες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι εισροές 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από άγνωστες πηγές κάλυψαν περισσότερο από το ήμισυ του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας το πρώτο εξάμηνο - και το ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζοντας πόσο έντονη έχει γίνει η ανάγκη της χώρας για ξένες επενδύσεις.
Σημαντικό μέρος αυτών των εισροών — που καταγράφονται στην κατηγορία «καθαρά σφάλματα και παραλείψεις» στο ισοζύγιο πληρωμών — προέρχεται από νόμιμα κεφάλαια σε ξένο νόμισμα που ο ιδιωτικός τομέας διατηρεί στο εξωτερικό για διάφορους λόγους και μεταφέρει στην πατρίδα λόγω ανάγκης ή για να εκμεταλλευτεί ορισμένες ευνοϊκές συνθήκες ή λόγω επιτακτικών κυβερνητικών μέτρων. Αυτή η κατηγορία αντικατοπτρίζει επίσης τις παράνομες διακινήσεις χρημάτων που αποκτήθηκαν από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά φυσικά το ποσό τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.
Φαίνεται λοιπόν πως Άγκυρα και Μόσχα πιθανώς να έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία αμοιβαίου οφέλους, με την Τουρκία να ανακουφίζει τη Ρωσία από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία, και τον Πούτιν να ενισχύει την τουρκική οικονομία, σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο για τον Ερντογάν.