Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Financial Times: Το ριψοκίνδυνο διπλό παιχνίδι του Ερντογάν! Του άνοιξε τις ''πόρτες'' ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι κινήσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που έχει έρθει πολύ κοντά το τελευταίο διάστημα με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζουν να βρίσκονται στην ατζέντα των διεθνών ΜΜΕ.

Ανάλυση από τους Financial Times

Οι Financial Times, μια από τις έγκριτες βρετανικές εφημερίδες, έγραψαν ένα αξιοσημείωτο άρθρο για την προσέγγιση του προέδρου Ερντογάν με τη Ρωσία. Το άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε με την υπογραφή του «Editor», είχε  τον τίτλο «Το ριψοκίνδυνο διπλό παιχνίδι του Ερντογάν»

Στο άρθρο αναφέρεται, πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε την ευκαιρία, άνοιξε τις ''πόρτες'' στον Ερντογάν ως πολιτικό και μεσολαβητή.

 Επαινείται για τη συμφωνία σιτηρών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αλλά είναι πολύ προσεκτικός για να διατηρήσει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα. Στην 4ωρη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, οι δυτικές χώρες ανησύχησαν για την εμβάθυνση των δεσμών του Ερντογάν με τη Μόσχα, ενώ οι εταίροι του ΝΑΤΟ έκαναν το αντίθετο και το Κρεμλίνο προσπαθούσε να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις.

«Ο ηγέτης της Τουρκίας παίζει ένα σύνθετο αλλά επικίνδυνο παιχνίδι», αναφέρει το άρθρο.

Αναφέρεται ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν διαφωνίες σε πολλά θέματα και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, το τι έχουν συμφωνήσει στο Σότσι. 

Στο άρθρο, στο οποίο αναφέρεται ότι είναι πιθανό οι δυτικές χώρες να αντιδράσουν ενάντια στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, αναφέρουν συγκεκριμένα, ''Ένας αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση για να προσελκύσουν εταιρείες και τράπεζες από την Τουρκία.  Αλλά η Τουρκία είναι πολύ σημαντική γεωπολιτικά και για τις δυτικές εταιρείες. Η Ευρώπη εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει 3,7 εκατομμύρια Σύρους και πρόσφυγες στην ήπειρο''. 

Από την άλλη, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έλαβαν σκληρότερες αποφάσεις κατά της Τουρκίας: ''Όταν το σύστημα αεράμυνας αγοράστηκε από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έλαβαν σκληρές αποφάσεις και προκύπτει ένας δευτερεύων κίνδυνος αμερικανικών κυρώσεων. Αλλά πρέπει να γίνει προσεκτικά, ώστε ο Ερντογάν να μην το χρησιμοποιήσει στην εσωτερική του πολιτική. Στο γεωστρατηγικό πόκερ, ο Ερντογάν πρέπει να είναι προσεκτικός''. 

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ξηρασίας

Ένα ακόμη άρθρο των FT, δημοσιεύτηκε, το οποίο αναφερόταν στην ξηρασία και στα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην οικονομία της ΕΕ. Λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού, ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αρθρογράφος των Financial Times, Richard Milne, γράφει σχετικά.

Η Νορβηγία έχει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και πολλά ποτάμια ΠΟΥ καλύπτουν το 90% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Όμως λόγω του ξηρού χειμώνα και της άνοιξης, η στάθμη του νερού στις δεξαμενές έπεσε σε ιστορικό χαμηλό. Μέχρι να συμπληρωθούν, το Υπουργικό Συμβούλιο της Νορβηγίας έχει περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν εισαγάγει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τη Νορβηγία όλα αυτά τα χρόνια μέσω καλωδίων», γράφει η Milne.

Η ενεργειακή κρίση στη Νορβηγία θα δυσκολέψει την Ευρώπη να περάσει τον χειμώνα, είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=41-bgkpPDpI

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ