Κόσμος

Bloomberg: Μέχρι το τέλος του 2024, οι τουρκικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν χρέη άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τα ομόλογα από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες έχουν βρεθεί σε προβληματική κατάσταση καθώς ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός και ένα από τα χειρότερα νομίσματα στον κόσμο βλάπτουν την οικονομία, ανέφερε το Bloomberg.

Σε προβληματικά επίπεδα βρίσκονται από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας τα ομόλογα της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας Türk Telekomünikasyon AS. Οι επενδυτές απαιτούν premium άνω των 1.000 μονάδων βάσης σε σχέση με τα ομόλογα των ΗΠΑ για την έκδοση ομολόγων της εταιρείας τον Ιούνιο του 2024 και τον Φεβρουάριο του 2025 συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg, η εταιρεία είπε ότι η θέση ρευστότητάς της είναι «εύρωστη» και μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει πίσω οποιοδήποτε από τα ομόλογά της 2 δολαρίων υπό τους όρους ρευστότητας.

Οι τουρκικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν χρέη άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2024. Με τις εταιρικές αποδόσεις του χρέους σε δολάρια κατά μέσο όρο κοντά στο 12%, η πίεση αναχρηματοδότησης επιδεινώνεται από την αδύναμη λίρα. Το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, ασκώντας πίεση στις εταιρείες που κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις όλα, στην Τουρκία, αλλά έχουν χρέος σε δολάρια.

Υπήρξε μόνο μία πώληση στις διεθνείς αγορές χρέους της Τουρκίας φέτος, μετά από ένα τμήμα εμφιάλωσης της Coca Cola Co που πούλησε ομόλογα. Αυτό συγκρίνεται με 14 εταιρικές συμφωνίες σε όλο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Yegor Fedorov, αναλυτή αναδυόμενων αγορών, η κίνηση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τα δάνεια σε εταιρείες που διαθέτουν μετρητά σε ξένο νόμισμα, με στόχο την επιβράδυνση της υποτίμησης της λίρας, μειώνει την ικανότητα των εταιρειών να αντισταθμίσουν τις θέσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα και αυξάνει τον κίνδυνο εταιρικού χρέους.

Οι αυξήσεις των τιμών στην Τουρκία ήταν σχεδόν αδιάκοπες σε διψήφιες τιμές από τις αρχές του 2017, αλλά φέτος είναι κοντά στο υψηλό 25 ετών εν μέσω απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων.

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο καταπολεμούν τον πληθωρισμό αυστηροποιώντας τη νομισματική πολιτική, η Τουρκία διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο φέτος. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει, σε αντίθεση με την κυρίαρχη οικονομική θεωρία, ότι τα υψηλότερα ποσοστά προκαλούν ταχύτερο πληθωρισμό.

Η ετήσια αύξηση των τιμών τον Ιούνιο ήταν 78,6% και ένα μήνα αργότερα, το κόστος ασφάλισης έναντι της χρεοκοπίας της τουρκικής κυβέρνησης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο κίνδυνος προέρχεται από τη ρευστότητα των κρατικών και τραπεζικών συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς και από την αυξανόμενη αντίληψη κινδύνου σε ολόκληρη την οικονομία, δήλωσε η Magdalena Polan, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στο PGIM Fixed Income, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές εταιρείες έχουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν βραχυπρόθεσμες ξένες επενδύσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Fitch Ratings υποβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις αθέτησης υποχρεώσεων εκδότη σε ξένο νόμισμα 25 τουρκικών τραπεζών, επικαλούμενη πολιτική αβεβαιότητα και ολοένα και πιο παρεμβατικές πολιτικές" καθώς και τον πληθωρισμό. Επιπρόσθετα, θα διεξαχθούν κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023 .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...