Η ιταλική αστυνομία απέτρεψε την πιθανή παράνομη πώληση από οίκο δημοπρασιών στη Βιέννη, με τους ιδιοκτήτες του έργου κατηγορούνται για απάτη και παράνομη εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών.
Η διεύθυνση της ιταλικής αστυνομίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ανακοίνωσε ότι οι έμποροι φέρεται να περιέγραψαν τoν πίνακα ως «ζωγραφισμένο από οπαδό της Τζεντιλέσκι» και όχι από την ίδια την ζωγράφο, προκειμένου να λάβουν παραπλανητικά άδεια εξαγωγής από τις ιταλικές αρχές.
Πως σχεδίασαν την πώληση οι δράστες
«Ο πίνακας σχεδιαζόταν να πωληθεί σε δημοπρασία» δήλωσε ο επικεφαλής της μονάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, Άλφιο Γκουλότα στην ιταλική κρατική τηλεόραση από το Μπάρι.
Οι ιταλικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υποψιάζονταν ότι οι ενδιάμεσοι, χρησιμοποιώντας έναν μεσολαβητή με έδρα την Τοσκάνη, είχαν ως στόχο να πωλήσουν τον πίνακα στο εξωτερικό και σκόπιμα δεν κατέθεσαν ιστορική τεκμηρίωση για την πραγματική προέλευση του έργου.
Η αξία του έργου «Roman Caritas» (Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία) υπολογίζεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ και επρόκειτο να πουληθεί μέσω του οίκου δημοπρασιών Dorhoteum στη Βιέννη, με κίνδυνο η Ιταλία να χάσει για πάντα έναν πίνακα μεγάλης ιστορικής, καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας.
Το έργο, επέστρεψε στην Απουλία από την Αυστρία όπου είχε εξαχθεί παράνομα το 2019.
Η θαρραλέα Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι
Η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι είχε μεγάλη επιτυχία, αν και γυναίκα ζωγράφος στον ανδροκρατούμενο κόσμο της τέχνης της εποχής της και έγινε σύμβολο θαρραλέων γυναικών, επειδή βρήκε το θάρρος να καταθέσει – παρά τους βασανισμούς που υπέστη – εναντίον άνδρα που τη βίασε όταν ήταν 17 ετών. Το έργο που πήγε να πωληθεί παράνομα, είναι πρώιμη δημιουργία της ζωγράφου, με επιρροές από τον ζωγράφο Καραβάτζο.