Επανέρχεται ο Τούρκος πρόεδρος στο θέμα ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με νέες απειλές για ΒΕΤΟ. Παράλληλα με τις Τουρκικές εκλογές να πλησιάζουν κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κινήσεις του Τούρκου προέδρου που θα μπορέσουν να του "δώσουν" το εθνικιστικό κοινό στην γείτονα χώρα μιας και το βασικό του πρόβλημα αυτή τη στιγμή λέγεται Ακσενέρ.
Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος και ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλούν για τις τελευταίες εξελίξεις, στον ΣΚΑΙ και στο 98,9 Αlpha Radio.
Ο κος Συρίγος επισημαίνει, υπάρχουν δύο τρόποι να σταματήσεις την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο πρώτος είναι να θέσεις βέτο στην αρχή και ο δεύτερος όταν θα έρθει η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας.
Διότι θα υπογράψει μία συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και των δύο κρατών που επιθυμούν να εισέλθουν σε αυτό. Αυτή η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Όταν έρθει η ώρα της κύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια μπορεί η Τουρκία να πει ότι εγώ δεν μπορώ να κυρώσω την ένταξη, δεν περνάει από το δικό μου το κοινοβούλιο.
Το είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος εξαρχής όταν υπεγράφη η συμφωνία, το μνημόνιο συνεργασίας και συνεννόησης με αυτά τα δυο κράτη, ότι εμείς θα παρακολουθούν την εκτέλεση. Φαίνεται ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε 73-74 αντικαθεστωτικούς οι οποίοι μένουν στο έδαφος κυρίως της Σουηδίας και ζήτα την απέλασή τους η Τουρκία.
Φαίνεται ότι δεν αυτή τη στιγμή η Σουηδία δεν δείχνει διατεθειμένη να τους απελάσει. Η Τουρκία πρακτικά το οποίο επιβεβαιώνει και αυτό που έγραψε ένας αρθρογράφος των Financial Times, η Τουρκία είναι μία εξαιρετικά εκνευριστική αλλά ταυτοχρόνως απαραίτητη σύμμαχος, κρατάει τη Ρωσία αλλά είναι εκνευριστική σε αυτό το πλαίσιο μιας και παίζει με το χαρτί της Σουηδίας πράγμα το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην ίδια τη σουηδική κοινωνία η οποία είναι αρκετά φιλελεύθερη σε αυτά τα θέματα. (...) τι λέει επίσης για την Ελλάδα.
Για την Ελλάδα λέει ότι συμπεριφέρεται ως το πιόνι που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να πετύχουν πράγματα εναντίον της Τουρκίας. Έχουμε προσφέρει λέει το έδαφος μας σε αμερικανικές βάσεις οι οποίες στρέφονται κατά της Τουρκίας. Το κυρίαρχο αφήγημα είναι ότι η Αμερική είναι, κατά την Τουρκία, πίσω από όλα αυτά, ελλοχεύει δε η εικόνα ότι η Αμερική ήταν πίσω από το πραξικόπημα, το αποτυχημένο του 2016.
Ο κος Δεσποτόπουλος αναφέρει, η επιθετική ρητορική της Τουρκίας σε σχέση με μας έχει τα πάνω και τα κάτω της, όσο όμως οδεύουμε προς εκλογές ς στην Τουρκία μπροστά μας θα έχουμε εξάρσεις και κυρίως γιατί ο Ερντογάν βασίζεται στις ψήφους των εθνικιστών και αυτό είναι πρόβλημα. Τώρα αν εκτιμώ ότι θέλει ο Ερντογάν έχει μία πλήρη στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα; Όχι, διότι ξέρει ότι θα έχει τεράστιες απώλειες.
Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία μετά από εμφύλιο, ούτε έχει αρμένικο στρατό ο οποίος βασίζεται σε όπλα της Σοβιετικής Ένωσης της δεκαετίας του 90. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μία ξεκάθαρη στάση. Ειδικά από το κογκρέσο για πρώτη φορά μέλη του κογκρέσου τόσο μεγάλο βαθμό εξαρτούν την πώληση όπλων από την συμπεριφορά της Τουρκίας. Αντίθετα η Ευρώπη δεν μπορεί να παρουσιάσει μια συνοχή έναντι της Τουρκίας.
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα