Κόσμος

"Τσουνάμι" αλλαγών στην πολεμική αεροπορία της Σουηδίας λόγω ρωσικής απειλής

Ο αρχηγός της σουηδικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συμμετοχή της Σουηδίας στην εν λόγω συμμαχία του ΝΑΤΟ ωθούν την υπηρεσία να αναπτύξει μια νέα στρατηγική για τα μαχητικά αεροσκάφη της επόμενης γενιάς.

Ως αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, η σουηδική κυβέρνηση αύξησε τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της για το 2022 στο 2% του ΑΕΠ από περίπου 1,5%, μια αύξηση ύψους 3 δισεκατομμυρίων κορώνων (286,6 εκατομμύρια δολάρια). Με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ο αρχηγός της σουηδικής πολεμικής αεροπορίας υποπτέραρχος Carl-Johan Edstrom δήλωσε ότι η υπηρεσία του αναπτύσσει μια στρατηγική που θα ενημερώσει για τις μελλοντικές απαιτήσεις σε μαχητικά αεροσκάφη.

"Πρέπει να βγάλουμε μια νέα στρατηγική, ως έθνος, για τα μαχητικά μας συστήματα", δήλωσε ο Edstrom σε ομιλία του στις 17 Ιουλίου στη Βασιλική Λέσχη της Πολεμικής Αεροπορίας στο Λονδίνο. Η υπηρεσία αναμένει να ολοκληρώσει το έργο της τον Νοέμβριο.

Τον Ιούνιο, η Σουηδική Διοίκηση Αμυντικού Υλικού ανέθεσε στη Saab σύμβαση ύψους 250 εκατομμυρίων κορώνων (23,8 εκατομμύρια δολάρια) για τη μελέτη της μελλοντικής ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών. Με έδρα τη Σουηδία, η αεροδιαστημική εταιρεία κατασκευάζει τα αεροσκάφη Gripen που πετάει η σουηδική πολεμική αεροπορία. Η υπηρεσία σχεδιάζει να αρχίσει να αποσύρει τα Gripens του μοντέλου C/D το 2035 και η μελέτη της Saab θα ενημερώσει τη στρατηγική της για την αντικατάσταση αυτών των αεροσκαφών.

Τι θα γίνει με το ΝΑΤΟ 

Ερωτηθείς εάν η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα απαιτήσει από την υπηρεσία να εξειδικευτεί σε κάποιους τομείς, ο Edstrom δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς. Οι 30 χώρες-μέλη της συμμαχίας ενέκριναν μόλις αυτό το μήνα την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας και η κίνηση δεν θα επισημοποιηθεί μέχρι η απόφαση να επικυρωθεί από το νομοθετικό σώμα κάθε χώρας-μέλους - μια διαδικασία που μπορεί να πάρει ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Ο Έντστρομ δήλωσε ότι λόγω της θέσης της Σουηδίας ως μία από τις τρεις δυτικές χώρες, μαζί με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με αποδεδειγμένη ικανότητα κατασκευής εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους, αναμένει ότι το ΝΑΤΟ "θα ήθελε να παραμείνουμε σε αυτή τη θέση και να είμαστε ηγετική χώρα όταν πρόκειται για την ανάπτυξη των μελλοντικών συστημάτων πέμπτης γενιάς".

Καθώς η υπηρεσία κάνει σχέδια για τη μελλοντική ανάπτυξη αεροσκαφών, εργάζεται επίσης σε μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση του στόλου της. Ο Edstrom δήλωσε ότι είναι "αρκετά θετικός τώρα" ότι η σουηδική πολεμική αεροπορία θα δημιουργήσει μια έβδομη μοίρα μαχητικών. Αυτή η αύξηση θα απαιτήσει από την υπηρεσία να αγοράσει περισσότερα Gripens για να στελεχώσει τη μοίρα - πιθανότατα 60 από τα νεότερα αεροσκάφη του μοντέλου E και έως 60 μοντέλα C/D, σύμφωνα με τον Edstrom.

Η σουηδική Πολεμική Αεροπορία εξετάζει επίσης αναβαθμίσεις δυνατοτήτων του στόλου των Gripen C/D, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων όπλων και ενός νέου συστήματος ραντάρ, είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ