Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ιδού ο διάδοχος του Πούτιν; Ποιος είναι το δεξί χέρι του Ρώσου προέδρου και γιατί θέλει τη θέση του

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ έγινε η «κινητήρια δύναμη» στο Κρεμλίνο και οι δημόσιες ομιλίες του μπορεί να δείχνουν την επιθυμία να αναλάβει τη θέση του Πούτιν στο μέλλον, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post.

Η εφημερίδα συνδέει την αύξηση της επιρροής του Πατρούσεφ με φήμες για προβλήματα υγείας του Ρώσου προέδρου. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο Πούτιν για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια έχασε τον ετήσιο αγώνα Night Hockey League. Επιπλέον, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχει κάνει μόνο ένα ταξίδι στο εξωτερικό στη σύνοδο κορυφής της Κασπίας, κατά το οποίο βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από άλλους ηγέτες, καθισμένος σε ένα «τεράστιο» τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πατρούσεφ, με τη σειρά του, ήρθε στο προσκήνιο τους πρώτους μήνες του πολέμου, σημειώνει η WP. Έτσι, σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα, μίλησε για την κατάρρευση της Ευρώπης λόγω της επισιτιστικής κρίσης, ζήτησε την επιστροφή των «ιστορικών παραδόσεων» στην εκπαίδευση και «διαρθρωτική προσαρμογή» στην οικονομία, «διέσχισε» τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ανέλαβε «πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία του Καλίνινγκραντ» μετά τον περιορισμό της διέλευσης μέσω της Λιθουανίας και ζήτησε επίσης μείωση της ξένης συμμετοχής σε ενεργειακά έργα.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Πούτιν τον περασμένο μήνα αποκατέστησε εν μέρει την προηγούμενη εικόνα του.

Η Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαγια (Tatyana Stanovaya) λέει ότι η συμπεριφορά του Πατρούσεφ υπογραμμίζει την επιρροή των πρώην αξιωματικών της KGB στον Πούτιν και σημειώνει ότι με την έναρξη του πολέμου "ήρθε η ώρα" για τον επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Οι ιδέες του βρίσκονται στο επίκεντρο των αποφάσεων που έλαβε ο Πούτιν. Είναι μια από τις λίγες φιγούρες που ακούει ο Πούτιν», λέει ο ειδικός.

Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέι Κολέσνικοφ πιστεύει ότι τα ταξίδια και οι δημόσιες εμφανίσεις του Πατρούσεφ δείχνουν ότι «του επιτρέπεται να εξηγήσει τις σκέψεις» του προέδρου. «Δεν επιτρέπεται σε όλους. Δεν τις γνωρίζουν όλοι (τις σκέψεις του Πούτιν)», σημειώνει ο Κολέσνικοφ.

Δύο ανώνυμοι συνομιλητές της WP - ένας με γνώση των κύκλων των Πατρούσεφ και Πούτιν και ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της KGB που κάποτε δούλευε με τον Ρώσο πρόεδρο - είπαν ότι τη δεκαετία του 1990 ο σημερινός γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας κατείχε υψηλότερη θέση από τον Πούτιν. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ο Πατρούσεφ ζήλευε μετά τον διορισμό του Πούτιν στη θέση του επικεφαλής της FSB της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αργότερα, ωστόσο, ο Πατρούσεφ έκανε τα πάντα για να κρατήσει τον Πούτιν στην εξουσία, λένε οι πηγές.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ανέφεραν πηγές, ο Πατρούσεφ παρέμεινε ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορούσαν να επικοινωνούν τακτικά προσωπικά με τον Πούτιν και ενίσχυσε την επιρροή του πάνω του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Στανόβαγια πιστεύει ότι ήταν ένας από τους λίγους Ρώσους αξιωματούχους που γνώριζαν εκ των προτέρων την απόφαση του Πούτιν να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απαντώντας σε ερωτήσεις της WP, απέρριψαν τις υποθέσεις για τον αλλαγμένο ρόλο του Πατρούσεφ και ότι θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για τη θέση του προέδρου της επιτιθέμενης χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ