Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό εισήλθε παράνομα στα κινεζικά χωρικά ύδατα κοντά στο αρχιπέλαγος Xisha (Νησιά Paracel).
Ο Τιάν Τζουνλί, εκπρόσωπος της Διοίκησης Μάχης στη Νότια Ζώνη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, δήλωσε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ παραβιάζουν σοβαρά την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας και βλάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
«Στις 13 Ιουλίου, το αμερικανικό αντιτορπιλικό Benfold με κατευθυνόμενους πυραύλους εισήλθε παράνομα στα χωρικά ύδατα του κινεζικού αρχιπελάγους Xisha χωρίς να λάβει την κατάλληλη άδεια από την κινεζική κυβέρνηση», ανέφερε η δήλωση που δημοσιεύτηκε στην κινεζική πλατφόρμα WeChat.
Σύμφωνα με τον Tian Junli, οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του κινεζικού στρατού συνόδευσαν και παρακολούθησαν το αμερικανικό πλοίο και το προειδοποίησαν να εγκαταλείψει την περιοχή. Τόνισε ότι οι ενέργειες του αμερικανικού στρατού «αποτελούν σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας, προκαλούν σοβαρή ζημιά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, παραβιάζουν σοβαρά τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τους κανόνες της οι διεθνείς σχέσεις, είναι μια ακόμη ισχυρή απόδειξη της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της στρατιωτικοποίησης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
«Τα γεγονότα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερά δημιουργός κινδύνων για την ασφάλεια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και ο μεγαλύτερος παραβάτης της ειρήνης και της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», συνέχισε ο Tian Junli. Σημείωσε επίσης ότι οι δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή λαμβάνουν συνεχώς μέτρα και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν σθεναρά την κρατική κυριαρχία και ασφάλεια και να διατηρήσουν αποφασιστικά την ειρήνη στην περιοχή.
Για πολλά χρόνια, οι εντάσεις συνεχίζονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας λόγω των αξιώσεων ορισμένων χωρών της περιοχής στο αρχιπέλαγος Spratly και στα γειτονικά νησιά Paracel. Εκτός από τη στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, η αξία των νησιών καθορίζεται επίσης από το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, στο ράφι τους συγκεντρώνονται σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και ορυκτών.
Αν και το Βιετνάμ και η Κίνα είναι τα κύρια μέρη στη διαμάχη για την ιδιοκτησία αυτών των εδαφών, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες διεκδικούν επίσης μερικές ή πλήρεις διεκδικήσεις για τα νησιά και τα ύδατα που τα περιβάλλουν.