Κόσμος

Οι ΥΠΕΞ Αυστραλίας και της Κίνας ανοίγουν εκ νέου το διάλογο στο G-20

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας και της Κίνας συναντήθηκαν την Παρασκευή για πρώτη φορά από το 2019, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να επαναφέρουν μια σχέση που έχει αμαυρωθεί τα τελευταία χρόνια από διπλωματικές εντάσεις και οικονομικούς δασμούς. 


Οι υπουργοί "μίλησαν με ειλικρίνεια και άκουσαν προσεκτικά τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες του άλλου", σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ μετά τη συνάντηση στο Μπαλί με τον Κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Γι. "Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας να σταθεροποιηθεί η σχέση".

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, αλλά οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, με τις αυξανόμενες εντάσεις και τις διμερείς επικρίσεις να κορυφώνονται με την επιβολή από την Κίνα δασμών στις εξαγωγές κρασιού και κριθαριού το 2020 και τον αποκλεισμό του εμπορίου άλλων αγαθών. Με την εκλογή νέας κυβέρνησης στην Καμπέρα τον Μάιο, και οι δύο πλευρές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο διάλογος είναι πάντα ένα καλό πράγμα", δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε στους δημοσιογράφους. "Έτσι αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ ώριμων χωρών".

"Φυσικά αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα και σημειώνω ότι ο υπουργός Εξωτερικών μας έθεσε τα θέματα που μας ανησυχούν, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης μεταχείρισης του Τσενγκ Λέι και του Δρ Γιανγκ και άλλων, καθώς και των κυρώσεων που παραμένουν σε ισχύ και θέτουν σε μειονεκτική θέση τα οικονομικά συμφέροντα της Αυστραλίας".

Οι Cheng και Yang Hengjun είναι Αυστραλοί πολίτες που κρατούνται επί του παρόντος από την Κίνα. Στη συνάντηση, η Wong έθεσε επίσης "τις ανησυχίες της Αυστραλίας για μια σειρά διμερών, περιφερειακών, εμπορικών και προξενικών θεμάτων", σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου της. 

Οι απαιτήσεις της Κίνας


Η Γουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να εργαστεί για να επαναφέρει τις σχέσεις σε σωστή τροχιά, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε αργά το Σάββατο. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η ρίζα των διμερών προβλημάτων ήταν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση στην Καμπέρα αντιμετώπιζε την Κίνα ως "αντίπαλο" ή "απειλή" και δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Αυστραλία θα αναλάβει πρακτικές δράσεις και θα βελτιώσει την κατανόησή της για την Κίνα. Συγκεκριμένα, η Αυστραλία: 

-Πρέπει να αντιμετωπίζει την Κίνα ως εταίρο και όχι ως αντίπαλο
-Πρέπει να τηρήσει την αρχή της αναζήτησης κοινού εδάφους και της παραγκωνισμού των διαφορών
-Δεν πρέπει να στοχοποιεί την Κίνα ή να βρίσκεται υπό την επιρροή τρίτων μερών
-Πρέπει να οικοδομήσει μια θετική και ρεαλιστική βάση για την κοινή γνώμη.

Η Αυστραλία επιδιώκει να "επιλύσει τα ζητήματα με ηρεμία", ανέφερε ο Γουόνγκ στη δήλωση, αλλά αργότερα ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να αλλάξει ορισμένες πολιτικές για να βελτιώσει τις σχέσεις. "Είμαστε μια κυβέρνηση που έχει λάβει ορισμένες αποφάσεις με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας ασφάλεια και την κυριαρχία μας και δεν θα επαναπαυθούμε από αυτές", δήλωσε ο Γουόνγκ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το αίτημα της Αυστραλίας το 2020 να επιτρέψει η Κίνα επιθεωρήσεις για να προσδιοριστεί η προέλευση του κοροναϊού εξόργισε την κινεζική κυβέρνηση, η οποία απάντησε με δασμούς και άλλα μέτρα. 

Ο Κινέζος πρέσβης στην Αυστραλία Xiao Qian δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τα τελευταία χρόνια ήταν "μια δύσκολη περίοδος" για τις σχέσεις, αλλά ότι οι εκλογές προσφέρουν μια ευκαιρία για την "πιθανή βελτίωση" των δεσμών. 


Ακόμη και με τη συνάντηση στο Μπαλί, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουν και οι δύο πλευρές για να βελτιώσουν πραγματικά τις σχέσεις. Εκτός από το εμπόριο, η Καμπέρα έχει επανειλημμένα επικρίνει τις κινεζικές ενέργειες στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιντζιάνγκ, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και όσον αφορά την Ταϊβάν. Το Πεκίνο είναι ενοχλημένο από το γεγονός ότι η Αυστραλία απαγόρευσε στην Huawei Technologies Co. να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, μπλόκαρε τις επενδύσεις ορισμένων κινεζικών εταιρειών και διεξήγαγε έρευνες για ξένες παρεμβάσεις. 

Η Κίνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Αυστραλία πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των δεσμών, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Ζάο ΛιτΑζιάν να δηλώνει αυτή την εβδομάδα ότι "δεν υπάρχει λειτουργία "αυτόματου πιλότου" για τη βελτίωση των σχέσεων Κίνας-Αυστραλίας. Η επανεκκίνηση απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες", δήλωσε.

Η Αυστραλία με τη σειρά της απαίτησε από την Κίνα να σταματήσει να παρεμποδίζει το εμπόριο, με τον Albanese να λέει τον περασμένο μήνα ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αναθέρμανση των σχέσεων θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση της Κίνας θα συμφωνήσει ή όχι να άρει τις εμπορικές κυρώσεις και τα εμπόδια στις αυστραλιανές εξαγωγές. 

Ο υπουργός Εμπορίου Ντον Φάρελ δήλωσε την Πέμπτη στην αυστραλιανή εφημερίδα ότι "οι δασμοί στις αυστραλιανές εξαγωγές πρέπει να αποσυρθούν". Εάν η Κίνα το πράξει αυτό, τότε η Αυστραλία θα μπορούσε να αποσύρει τις καταγγελίες της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις ενέργειες της Κίνας, είπε.  

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη συνάντηση ως ένα "πρώτο βήμα", δήλωσε στη συνέχεια ο Γουόνγκ, σύμφωνα με το ABC. "Έχουμε ένα μονοπάτι να περπατήσουμε και θα δούμε αν μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέρος μεταξύ των δύο χωρών". 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ