Κόσμος

Άκιε Άμπε: Η dj που έγινε «πρώτη κυρία» στο πλευρό του Σίνζο και ανέτρεψε τους κανόνες

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο μετά από δολοφονική επίθεση εναντίον του στη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας, ήταν παντρεμένος με την Άκιε, μια μοντέρνα, προοδευτική και κοσμική γυναίκα, πρώην DJ του ραδιοφώνου, που έσπασε τα παραδοσιακά Ιαπωνικά πρότυπα, χαράζοντας έναν ρόλο για τον εαυτό της, ως Πρώτης Κυρίας, στην παγκόσμια σκηνή .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια μοντέρνα Γιαπωνέζα «πρώτη κυρία»

Η 60χρονη σήμερα Ακιε, ο πατέρας της οποίας είναι ο πρώην πρόεδρος της Morinaga & Co., μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ζαχαροπλαστικής της Ιαπωνίας, φοίτησε σε καθολικό ιδιωτικό σχολείο στο Τόκιο και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο. Εργαζόταν στη Dentsu International, μια από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στον κόσμο, όταν το αφεντικό της τής σύστησε έναν ανερχόμενο πολιτικό βοηθό, ονόματι Σίνζο ΄Αμπε. Εκείνη την εποχή ο Άμπε, γιος εξέχουσας πολιτικής οικογένειας, βρισκόταν στα πρώτα στάδια της λαμπερής καριέρας του.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1987 και, παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας νωρίς στο γάμο τους, δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά. Τα πρώτα χρόνια του γάμου τους, η κυρία ΄Αμπε εργαζόταν ως ραδιοφωνική DJ στη γενέτειρα του συζύγου της, με το ψευδώνυμο «΄Ακκι».

Κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του συζύγου της στην εξουσία, την πρώτη από το 2006 έως το 2007 και τη δεύτερη από το 2012 έως το 2020, η κυρία ΄Αμπε έσπασε το στερεότυπο της σιωπηλής και υποτακτικής συζύγου του πρωθυπουργού και υιοθέτησε μια αμερικανική προσέγγιση στο ρόλο της «Πρώτης Κυρίας», προς μεγάλη απογοήτευση της πεθεράς της.

«Οι ιδέες της σε σχέση με άλλες συζύγους πρωθυπουργών της Ιαπωνίας είναι διαφορετικές», σημείωσε κάποτε ένας πρώην συνεργάτης της. «Αντί να είναι μια γυναίκα που είναι απλώς «χρήσιμη» σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, εκείνη θέλει να αλληλεπιδρά ως αυτόνομο άτομο και προσωπικότητα».

Η εφημερίδα Japan Times έγραψε το 2014: «Η Ιαπωνία δεν είχε ποτέ μια Πρώτη Κυρία σαν αυτή. Ποιος ήξερε καν ποια ήταν η Πρώτη Κυρία;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οικιακή αντιπολίτευση»

Η υποστήριξη της κυρίας Άμπε σε προοδευτικά ζητήματα - έχει λάβει μέρος σε πορεία για τα δικαιώματα των LGBT και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας για ιατρική χρήση - μερικές φορές την έφερε σε αντίθεση με τον πιο συντηρητικό σύζυγό της, έτσι ώστε ο Τύπος της κόλλησε το παρατσούκλι «οικιακή αντιπολίτευση». Ωστόσο, παρά κάποιες ιδεολογικές διαφορές, οι Άμπε έδειχναν να έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο, με την κυρία Άμπε να μοιράζεται συχνά φωτογραφίες από τα ρομαντικά δείπνα και τις εκδρομές τους στο Instagram.

Το 1993, ο Σίνζο Αμπε εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά και συνέχισε να κατέχει μια σειρά από ανώτερες θέσεις στα υπουργικά συμβουλίων των πρωθυπουργών Γιοσίρο Μόρι και Τζουνιχίρο Κοϊζούμι .

Ο Άμπε ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ιαπωνικής κυβέρνησης για λογαριασμό των οικογενειών των Ιαπώνων απαχθέντων που μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Κορέα. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό εκτός Ιαπωνίας όμως πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις σχέσεις της χώρας με την, ούτως ή άλλως δύσκολη, Βόρεια Κορέα : πρόκειται για τις απαγωγές τουλάχιστον 17 Ιαπώνων πολιτών από τη δυτική πλευρά της Ιαπωνίας αλλά και από δύο ευρωπαϊκές χώρες (την Ισπανία και τη Δανία) αρχής γενομένης από το 1977 και μέχρι το 1983. Αν και μέχρι κάποιο σημείο οι υποθέσεις αυτές θεωρούνταν από πολλούς προϊόν θεωριών συνομωσίας, το 2002, ο τότε πρωθυπουργός Τζουνιχίρο Κοϊζούμι επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα και ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ-Ιλ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, παραδέχτηκε ότι 13 από τις απαγωγές είχαν όντως γίνει και επέτρεψε στους 5 επιζώντες απαχθέντες να επιστρέψουν στην Ιαπωνία. Από εκεί και ύστερα τα πράγματα πήραν μια περίεργη τροπή καθώς η συμφωνία ήταν ότι τα 5 θύματα θα συναντούσαν τις οικογένειές τους και στη συνέχεια θα επέστρεφαν στη Βόρεια Κορέα∙

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως μέρος της προσπάθειας και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, ο ΄Αμπε , συνόδευσε τον τότε πρωθυπουργό για τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ το 2002. Κέρδισε πανεθνική δημοτικότητα όταν απαίτησε από τους Ιάπωνες απαχθέντες, που επισκέφθηκαν την Ιαπωνία, να παραμείνουν στη χώρα, σε πείσμα της Βόρειας Κορέας.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο Άμπε, 52 ετών τότε, εξελέγη πρωθυπουργός, και έγινε το νεότερο άτομο στο αξίωμα αυτό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, μια σειρά από σκάνδαλα - συμπεριλαμβανομένης της απώλειας συνταξιοδοτικών αρχείων από την κυβέρνηση, που επηρέαζαν περίπου 50 εκατομμύρια αιτήσεις - έπληξαν σκληρά τη διοίκησή του.
Ακολούθησε μια μεγάλη ήττα για το πολιτικό του κόμμα στις εκλογές τον Ιούλιο του 2007 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε για λόγους υγείας .

Δραστήρια και συνοδοιπόρος στην άνοδο και στην πολιτική έρημο 

΄Όταν ο σύζυγός της εκδιώχτηκε στην πολιτική έρημο, η ΄Ακιε ξεκίνησε μια νέα καριέρα και δημιούργησε ένα izakaya - ένα είδος άτυπου ιαπωνικού μπαρ που σερβίρει αλκοολούχα ποτά και σνακ. Το εστιατόριο του Τόκιο, το οποίο σέρβιρε μόνο βιολογικά τρόφιμα, άνοιξε το φθινόπωρο του 2012, τη στιγμή που η πολιτική επιστροφή του συζύγου της άρχιζε πάλι να φαίνεται ορατά στον ορίζοντα.

Η πεθερά της, Γιόκο Άμπε, αντιτάχθηκε σθεναρά στο επιχειρηματικό εγχείρημα της νύφης της , λέγοντας ότι βλάπτει το δημόσιο προφίλ της και κατά συνέπεια τον ΄Αμπε. Λέγεται ότι επέμεινε να μη συμμετέχει η ΄Ακιε ενεργά στην επιχείρηση. Εκείνη τελικά συμφώνησε, αν και συνέχισε να δειπνεί στο εστιατόριο με φίλους.

Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Σίνζο ΄Αμπε επανεξελέγη και η κυρία ΄Αμπε δεν έχασε χρόνο για να ενστερνιστεί τον ρόλο της ως «Πρώτης Κυρίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα πρώτα χρόνια της θητείας του, έγινε πρωτοσέλιδο παίρνοντας μέρος στην παρέλαση gay pride στο Τόκιο και προώθησε την αναβίωση της κουλτούρας της κάνναβης στην Ιαπωνία. ΄Ηταν η πρώτη σύζυγος Ιάπωνα πρωθυπουργού που χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έκανε τακτικά αναρτήσεις στο Facebook σχετικά με τις δημόσιες υποχρεώσεις και την ιδιωτική της ζωή.Μιλούσε επίσης συχνά για τη σημασία της δημιουργίας περισσότερων ευκαιριών για τις γυναίκες στην Ιαπωνία.

«Ο Σίνζο Άμπε μιλάει συχνά για το παράδοξο ότι οι Γιαπωνέζες είναι από τις καλύτερα μορφωμένες στον κόσμο, αλλά συχνά αγωνίζονται να ανέβουν στην καριέρα τους», σημείωσε το περιοδικό Foreign Policy το 2018. « Η κυρία ΄Αμπε είναι ο κορυφαίος υποστηρικτής του «Womenomics», μιας κίνησης που υποστηρίζει ότι η ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να ανέβουν στο χώρο εργασίας είναι απαραίτητη για την οικονομία της Ιαπωνίας. Η κυρία Άμπε χρησιμοποιεί τη σχέση της με τον σύζυγό της ως παράδειγμα ισότητας για το πώς οι άντρες παίζουν σημαντικό ρόλο στο να παρέχουν στις γυναίκες την ευελιξία που χρειάζονται για να λάμψουν.Ο σύζυγός της, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, πρέπει ακόμα να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να βγάζει τα σκουπίδια».

Η κυρία Άμπε φαινόταν απόλυτα άνετη στην παγκόσμια σκηνή, ενώ συνεργάσθηκε με τη Μισέλ Ομπάμα, την Τσέρι Μπλερ, την Μπριζίτ Μακρόν, την Ιβάνκα Τραμπ και την Τζιλ Μπάιντεν για θέματα που απαιτούσαν δεσμεύσεις υψηλού προφίλ. Προσγειωμένη, η κυρία Άμπε εργάσθηκε για πολλά θέματα, που την ενδιαφέρουν, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την επανεγκατάσταση Ουκρανών προσφύγων και την προώθηση της βιολογικής γεωργίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «πρώτη κυρία» που σνόμπαρε τον Τραμπ 

Ωστόσο, η θητεία της ως «πρώτης κυρίας» δεν ήταν ανέφελη.Το 2018 βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρή κριτική, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να καταθέσει στο κοινοβούλιο σχετικά με τους δεσμούς της με έναν εθνικιστή σχολικό λειτουργό, η αγορά από τον οποίο κρατικής γης με πολύ μεγάλη έκπτωση βρισκόταν στο επίκεντρο ενός ύποπτου σκανδάλου. Ο Σίνζο ΄Αμπε αρνήθηκε ότι αυτός ή η σύζυγός του παρενέβη στην πώληση ή ότι ο ίδιος διέταξε συγκάλυψη.

Η πρώτη κυρία της Ιαπωνίας προκάλεσε διεθνή φρενίτιδα όταν εμφατικά «σνόμπαρε» τον Πρόεδρο Τραμπ σε ένα δείπνο το 2017 και έγινε πρωτοσέλιδο, το 2017, όταν αποδείχθηκε ότι δεν μίλησε μαζί του. Ο Τραμπ είχε πει ότι η κυρία Άμπε μιλούσε «μηδενικά» αγγλικά, κάτι που οι δημοσιογράφοι θεώρησαν ότι ήταν ψέμα και οδήγησε ορισμένους να αναρωτηθούν εάν είχε σνομπάρει επίτηδες τον κ. Τραμπ. Τελικά, κάπως μπαλώθηκε το θέμα, με την θεωρία ότι, αν και η κυρία ΄Αμπε μιλάει λίγα αγγλικά, σε όλες τις συνεντεύξεις της μιλά στα ιαπωνικά και ίσως δεν ένιωθε αρκετή αυτοπεποίθηση για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Ο Άμπε παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2020, επικαλούμενος μια σημαντική αναζωπύρωση του προβλήματος υγείας του (ελκώδους κολίτιδας).Αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον υποψήφιο πρωθυπουργό, που υποστήριζε. Σήμερα, σε μια απ΄αυτές τις προεκλογικές ομιλίες, ο πρώην πρωθυπουργός, δολοφονήθηκε από ένα πρώην μέλος του Βασιλικού Ναυτικού, επειδή, όπως είπε, δεν συμφωνούσε με κάποιες από τις απόψεις του…

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ