Ένα αεροπλάνο-"φάντασμα" που πέταξε πάνω από έξι χώρες του ΝΑΤΟ πριν εγκαταλειφθεί πουλήθηκε σε έναν Ρωσόφωνο άνδρα την εβδομάδα πριν από την παράξενη πτήση.
Το ύποπτο εξαθέσιο εντοπίστηκε από την ουγγρική και τη ρουμανική αεροπορία να πετάει στον εναέριο χώρο τους και πάνω από την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σερβία πριν προσγειωθεί στη Βουλγαρία.
Μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν το αεροπλάνο που πετούσε χαμηλά και αργά καθώς προκάλεσε χάος, αναφέρει η βρετανική The Sun. Και τώρα προέκυψε ότι το αεροσκάφος πουλήθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν από τη μυστηριώδη πτήση σε έναν «ρωσόφωνο άνδρα».
Ο Bronius Zaromskis, ο διευθυντής του Nida Airfield στη Λιθουανία, αποκάλυψε ότι το πούλησε στον άγνωστο άνδρα, αναφέρει το LRT.
Τρεις άνδρες ήρθαν να φτάσουν για να επιθεωρήσουν το αεροπλάνο - με έναν από αυτούς να μιλάει ρωσικά.
«Δεν μπορώ να μαντέψω από ποια χώρα ήταν. Μπορεί να είναι Ουκρανοί, ίσως Ρουμάνοι ή Βούλγαροι», είπε. «Μιλούσα σε έναν από αυτούς στη ρωσική γλώσσα. Αλλά δεν ξέρω τα ονόματα κανενός από αυτούς τους άνδρες».
Και η ρωσική σύνδεση βαθαίνει περαιτέρω το μυστήριο γύρω από το αεροπλάνο, ειδικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο κ. Zaromskis πρόσθεσε: «Προσπαθώ να πουλήσω αυτό το αεροπλάνο εδώ και χρόνια, δεν είχα πού να το αποθηκεύσω, οπότε χαίρομαι που κάποιος το αγόρασε».
Το αεροσκάφος - το οποίο έχει πλέον αναγνωριστεί ως δικινητήριο ελαφρύ αεροσκάφος Piper PA-23–250-Aztec - εκκενώθηκε στη Βουλγαρία. Πιστεύεται ότι απογειώθηκε από τη Λιθουανία και προσγειώθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο στο Ταργκόβιστε, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Euractiv. Το αεροσκάφος αρχικά αναγνωρίστηκε εσφαλμένα ως Beechcraft και πιστεύεται ότι πουλήθηκε για περίπου 30.000 ευρώ (25.000 £).
Πετώντας σε όλη τη Λιθουανία, δεν πέταξε ποτέ πάνω από την Πολωνία και τη Σλοβακία πριν σταματήσει για ανεφοδιασμό με καύσιμα στην Ουγγαρία και στη συνέχεια συνέχισε πάνω από τη Ρουμανία, τη Σερβία και κατέληξε στη Βουλγαρία.
Η εταιρεία παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας Oro Navig δήλωσε ότι δεν έχει δεδομένα σχετικά με την πτήση - παρά την απογείωσή της από τη Λιθουανία. Το αεροπλάνο επίσης δεν απογειώθηκε από κανένα από τα κύρια αεροδρόμια, το Βίλνιους, το Κάουνας και την Παλάνγκα - και πιστεύεται ότι αναχώρησε μέσω ενός μικρού διαδρόμου.
Τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό με καύσιμα στο αεροδρόμιο Hajdúszoboszló, το έκανε χωρίς άδεια. Στη συνέχεια, ο πιλότος φέρεται να απείλησε έναν εργαζόμενο στο αεροδρόμιο, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία.
Οι αστυνομικοί έφτασαν και το αεροσκάφος απογειώθηκε με «τέρμα γκάζι» παραβιάζοντας τους κανόνες πτήσης, αναφέρει το Rtl.hu.
Μαχητικά αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων των USAF F-16, δύο ρουμανικών F-16 και δύο ουγγρικών Gripen απογειώθηκαν και παρακολούθησαν το ταξίδι του αεροσκάφους αφού απέτυχε να ανταποκριθεί στις ραδιοφωνικές εκπομπές.
Οι βουλγαρικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το τι συνέβη μετά την εξαφάνιση του πιλότου και του πληρώματος μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Ταργκόβιστε, αφήνοντας τον κινητήρα του αεροπλάνου ακόμα ζεστό, σύμφωνα με αναφορές.
Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας Ντράγκομιρ Ζάκοφ δήλωσε ότι το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της χώρας του το βράδυ της 8ης Ιουνίου.
Αναφέρεται ότι είπε: «Σε καμία στιγμή το αεροπλάνο δεν ήταν απειλή για τις πολιτικές ή στρατιωτικές υποδομές στη Βουλγαρία. Πετούσε σε χαμηλά υψόμετρα, γεγονός που δυσκόλεψε την αναχαίτιση των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά παρακολουθούνταν όλη την ώρα. Το Υπουργείο Άμυνας προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για να διαπιστωθούν οι συνθήκες».