Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το νέο δόγμα της πολεμικής οικονομίας! Γαλλική σφραγίδα στην ευρωπαϊκή Total Defence αντίβαρο στον γερμανικό μιλιταρισμό

Από τον περασμένο Νοέμβριο έχουμε γράψει για τους προϋπολογισμούς- “μαμούθ” που τινάζουν την μπάνκα για την Total Defence και αναλύσαμε πως όλοι ετοιμάζονται για τις “απειλές της επόμενης γενιάς”. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επίσπευσε αυτές οι τάσεις. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του και η Ευρώπη έχουν μπει σε μια κατάσταση «πολεμικής οικονομίας».

https://www.youtube.com/watch?v=91qWMgNC2Z0

Στην ομιλία του στα εγκαίνια του Eurosatory 2022, της διεθνούς έκθεσης πολεμικών όπλων που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ο Macron δήλωσε ότι ζήτησε από τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου να αναθεωρήσουν τους νόμους για το στρατιωτικό πρόγραμμα υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών καταστάσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Δηλώνοντας ότι η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται σε κατάσταση εμπόλεμης οικονομίας, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες θα οργανωθούν προς αυτή την κατεύθυνση για πολύ καιρό.

Ζητώντας περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ο Μακρόν επεσήμανε ότι η αμυντική βιομηχανία και η τεχνολογική υποδομή της Ευρώπης πρέπει να ενισχυθούν και να γίνουν πιο εύρωστα και απαιτητικά.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ενδιαφέρον έχει προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο Total Defence! Η...Αριστερή πληγή της αμυντικής βιομηχανίας και ο γαλλικός "μπούσουλας"

Το θέμα καθίσταται πολύ σοβαρό ιδίως και αφότου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα έχει σύντομα «τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στην Ευρώπη» μεταξύ των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Την περασμένη Παρασκευή, η Bundestag έδωσε το πράσινο φως στη δημιουργία του ταμείου και ακόμη νωρίτερα, οι βουλευτές ενέκριναν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος -ο μεγαλύτερος των τελευταίων σχεδόν 30 ετών- ύψους 50,4 δισ. ευρώ, προκειμένου, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, να «καλύψουν τα κενά» του παρελθόντος.

Ανισορροπία στην Ευρώπη;

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί, ζητούσαν από καιρό από τη Γερμανία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την αποκαλούσαν «φρένο» για την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου τώρα, ειδικά στο πλαίσιο των γεγονότων στην Ουκρανία, είναι απίθανο να μπορούν να πουν κάτι εναντίον μια ριζική αλλαγή στην πορεία του Βερολίνου. 

«Ωστόσο, η απόφαση της ΟΔΓ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανισορροπία στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την επιθυμία τους», αναφέρει το n.tass.ru.

Πρόσφατα, το κύριο προπύργιο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ήπειρο ήταν η Πολωνία. Είναι από τη Βαρσοβία που το Βερολίνο δέχεται συχνά κριτική για πολλά θέματα, είτε πρόκειται για ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα είτε για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. 

Ο αντιπρόεδρος της Πολωνίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Jaroslaw Kaczynski, δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι ακόμη ανοιχτή να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της και ζήτησε τη δημιουργία ενός νέου κέντρου διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Πολωνία προφανώς, παίζει στρατηγικό ρόλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα είδος ανταγωνιστή της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Η αναποφασιστικότητα του Scholz, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της προμήθειας όπλων στο Κίεβο, έχει μέχρι στιγμής ωφελήσει τη Βαρσοβία, η οποία έχει δεχθεί τεράστιο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία και γενικά τοποθετείται ως χώρα, που της παρέχει την πιο ενεργή υποστήριξη.

 Εάν η ΟΔΓ δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό στην ήπειρο, η «λαμπρότητα» της Πολωνίας θα εξασθενίσει και η επιθυμία της να ενισχύσει τον ρόλο της στην ΕΕ θα συναντήσει, σε κάποιο βαθμό, ένα σοβαρό εμπόδιο.

Η Γαλλία, η οποία, μαζί με τη Γερμανία και την Πολωνία, συμμετέχει στο λεγόμενο Τρίγωνο της Βαϊμάρης (μια τριμερής περιφερειακή ομάδα Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας), είναι επίσης απίθανο να αγνοήσει τη δήλωση του Καγκελαρίου για τον «μεγαλύτερο» στρατό. Το Παρίσι, κατ' αρχήν, δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του για ηγεσία στην ΕΕ και ο πρόεδρος Μακρόν ήταν πολλές φορές πιο δραστήριος από τον Γερμανό ομόλογό του, όσον αφορά την προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία. 

Αλλά οι προεδρικές εκλογές, οι αλλαγές στην κυβέρνηση και οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία  όλα αυτά, ίσως, είναι ακόμα πιο σημαντικά για τον ηγέτη της χώρας. Είναι πιθανό ότι, μετά από κάποια σταθεροποίηση της κατάστασης, ο πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας θα συνεχίσει να δηλώνει τον ρόλο του στην Ευρώπη.

Περιέργως, στις 17 Μαρτίου, ο Μακρόν έκανε τη δήλωση ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις είναι «ο μόνος πλήρης στρατός στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Ο αρχηγός του κράτους είπε στη συνέχεια ότι, σε περίπτωση επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές (που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2022 ), θα δώσει εντολή στους αρχηγούς των στρατιωτικών επιτελείων να «επανεκτιμήσουν όλες τις ανάγκες» των ενόπλων δυνάμεων, στην φως της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Είναι η κούρσα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τη δημιουργία του πιο «πλήρως» στρατού στην Ευρώπη; Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο καλοπροαίρετη θα είναι η ατμόσφαιρα στο Τρίγωνο της Βαϊμάρης στα παρασκήνια τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τις «κυρίαρχες φιλοδοξίες» του Βερολίνου.

https://www.youtube.com/watch?v=ZNHORAlBIOA

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ