Την στιγμή που η συζήτηση στην Ελλάδα κορυφώνεται σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, το ίδιο ζήτημα κατά πως φαίνεται απασχολεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως την....φίλη και σύμμαχο Γαλλία.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν παραχώρησε την Παρασκευή, 3 Ιουνίου, μια συνέντευξη στον περιφερειακό ημερήσιο τύπο, και πέραν των εσωτερικών ζητημάτων της χώρας του στα οποία αναφέρθηκε, έδωσε απαντήσεις και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
-Συνεχίζονται οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Έξι «όπλα Καίσαρα» στάλθηκαν, αλλά τα πήραν από τις γαλλικές δυνάμεις. Μας αποδυναμώνει;
Αυτές οι παραδόσεις θα αποζημιωθούν. Και ζήτησα από τους κατασκευαστές μας να επιταχύνουν την παραγωγή όπλων, δεν είναι μόνο θέμα αναπλήρωσης των αποθεμάτων μας αλλά και ενίσχυσης της ανεξαρτησίας μας.
-Μιλάμε για παράδοση όπλων, βλέπουμε γειτονικές χώρες να θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ... Υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης;
Η κατάσταση είναι ανησυχητική, είναι αλήθεια. Γι' αυτό αφιέρωσα τόσο χρόνο και ενέργεια σε αυτό. Έχω χάσει το μέτρημα των συνομιλιών που είχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Δεκέμβριο. Και στις εκατό ώρες στη διαφάνεια και μετά από αίτημα του Ζελίνσκι. Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε διέξοδο μέσω της διπλωματικής οδού. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ρόλος της Γαλλίας είναι να είναι μεσολαβητική δύναμη.
Ενδιαφέρον έχει η απάντηση του σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Μακρόν πιστεύει ότι θα διαπραγματευτεί ένα νέο status quo με τον Πούτιν: "Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε την ημέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματικής οδού. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο ρόλος της Γαλλίας, να είναι μια διαμεσολαβητική δύναμη".
Χαρακτηριστικά:
Ποια είναι η αντίληψή σας για τον Βλαντιμίρ Πούτιν;
Νομίζω, και του είπα, ότι έκανε ένα ιστορικό και θεμελιώδες λάθος για τον λαό του, για τον εαυτό του και για την Ιστορία. Ωστόσο, η Ρωσία παραμένει ένας σπουδαίος λαός. Νομίζω ότι απομονώθηκε. Το να κλειστείς στην απομόνωση είναι ένα πράγμα, το να ξέρεις πώς να βγεις από αυτό είναι ένας δύσκολος δρόμος.
Βία-αστικός πόλεμος
Ένα χρόνο πριν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ γράφαμε πως η Γαλλία δέχεται επίθεση! Αστικός πόλεμος σε εξέλιξη με βαριά όπλα , ενώ και το περασμένο φθινόπωρο το πρόβλημα διεφάνη έντονα εκ νέου στην χώρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ως σοβαρή απειλή για την χώρα του την βία μετά και τα επεισόδια στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ακολουθεί το απόσπασμα:
Σοκαριστήκατε με τις εικόνες παιδιών που ψεκάζονταν με δακρυγόνα στο Stade de France;
Ήμουν, όπως όλοι μας, εξοργισμένος με τη διαταραχή σε όλες τις μορφές της και με αυτό που είδαμε. Είμαι δεμένος με την τάξη και την ηρεμία. Έχω μια σκέψη για τις οικογένειες που έχουν ταλαιπωρηθεί, που δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στα μέρη για τα οποία είχαν πληρώσει. Γι' αυτό θα ήθελα να μπορέσουμε να τους αποζημιώσουμε το συντομότερο δυνατό. Θέλω και διαφάνεια. Ζήτησα από την κυβέρνηση να διευκρινίσει τι συνέβη, να καθορίσει τις ευθύνες και να τις εξηγήσει με μεγάλη λεπτομέρεια στους συμπατριώτες μας, στους Άγγλους και στους Ισπανούς.
Τα «κίτρινα γιλέκα», το Stade de France: έχουμε πρόβλημα στη χώρα μας με την τήρηση της τάξης;
Πάνω από όλα υπάρχει πρόβλημα βίας. Πρέπει να είσαι πολύ απαιτητικός όσον αφορά τις δυνάμεις της τάξης. Πάντα ήμουν πολύ απαιτητικός σε αυτό, αλλά δεν ξέρω κανέναν αστυνομικό ή χωροφύλακα που να δεσμεύεται για κάτι άλλο εκτός από την προστασία των συμπατριωτών του. Το πρόβλημα είναι ότι η βία είναι ολοένα και πιο ανεμπόδιστη στον δημόσιο χώρο. Υπάρχει επίσης ένα τεράστιο έργο που θα πραγματοποιηθεί στα κοινωνικά δίκτυα.
«Εθνικό Συμβούλιο για την Επανίδρυση»
Ο Μακρόν, από την υγειονομική κρίση, λατρεύει τις ιστορικές αναφορές στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο… Το «Είμαστε σε πόλεμο» αντήχησε...κάπως εν μέσω πανδημίας και ένας από τους υπουργούς του ανέφερε ακόμη και «τις σκιές του στρατού»...
Στην ίδια συνέντευξη , λοιπόν, ο Μακρόν εξέφρασε την πρόθεση να ξεκινήσει ένα «Εθνικό Συμβούλιο για την Επανίδρυση» την επομένη των βουλευτικών εκλογών. Ένα έργο που θυμίζει το Γαλλικό Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης.
Συγκεκριμένα ο Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συμβουλίου για την Επανίδρυση» που θα συγκεντρώσει «πολιτικές, κοινωνικές και συνειρμικές δυνάμεις» καθώς και πολίτες. Η κυβέρνηση θέλει να ακούσει ιδέες για τους «στόχους που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας»: αγοραστική δύναμη, υγεία, οικολογία, ίσες ευκαιρίες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι άσχετος με την ίδρυση αυτού του συμβουλίου και ως εκ τούτου οδηγεί στη διασύνδεση με το Γαλλικό Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης (CNR). «Ζούμε σε μια συγκρίσιμη εποχή», επιβεβαιώνει ο Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης που, που σύμφωνα με τον ίδιο, συνεπάγεται «μια βαθιά αλλαγή μοντέλου».
Τι είναι το Συμβούλιο Εθνικής Αντίστασης;
Αρχικά υπήρξε ένας μυστικός θεσμός, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1943 από τον Ζαν Μουλέν και συγκέντρωσε τα κινήματα αντίστασης, τις πολιτικές δυνάμεις της Τρίτης Δημοκρατίας , τους συνδικαλιστές κλπ.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το CNR συγκέντρωσε τα διάφορα κινήματα του στη γαλλική εσωτερική αντίσταση. Αυτός ο θεσμός, εμπνευσμένος από το Κομμουνιστικό Κόμμα, λειτούργησε ως εκ τούτου για την Απελευθέρωση και τη μεταπολεμική περίοδο με την επίκληση μεγάλων μεταρρυθμίσεων: Κοινωνική Ασφάλιση, εθνικοποίηση κ.λπ. Αυτό το σώμα επιτρέπει επίσης στον στρατηγό Ντε Γκωλ να αποδείξει τη δύναμη μιας οντότητας της Ελεύθερης Γαλλίας, της Γαλλικής Εθνικής Επιτροπής. Ο εορτασμός της 79ης επετείου από τη δημιουργία του CNR πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου στην αυλή του κολεγίου Jean Moulin, στο Saône-et-Loire.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις σε αυτή την πρόταση;
Αν και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δανείζεται ιδέες από αριστερά κόμματα, το σωματείο CGT βλέπει στη δημιουργία αυτού του Εθνικού Συμβουλίου για την Επανίδρυση «μια πρόκληση». Η Catherine Perret, συνομοσπονδιακή γραμματέας αυτού του οργάνου που είναι υπεύθυνο για τις συντάξεις και την κοινωνική προστασία, μιλάει ακόμη και για «ένα νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου» στο μικρόφωνο του FranceInfo . «Το Εθνικό Συμβούλιο της Αντίστασης δημιούργησε την Κοινωνική Ασφάλιση και ο κ. Μακρόν θέλει να την καταστρέψει και να καταστρέψει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», ειρωνεύεται.
Ο Bruno Cautrès, ερευνητής στο Ceviprof και καθηγητής στο Sciences Po Paris, συμφωνεί μαζί της: "Το πρόγραμμα απέχει αρκετά από τα ιδεολογικά θεμέλια του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης".
Που θα οδηγήσει λοιπόν αυτό το νέο μοντέλο που ευαγγελίζεται ο Γάλλος πρόεδρος; Γιατί ως γνωστόν ό,τι πράττει ο Μακρόν αποτελεί ανεκτίμητο μπούσουλα και για κάποιον γνωστό μας....