Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σήμερα στον τέταρτο μήνα του, με τα ρωσικά στρατεύματα να επικεντρώνουν την επίθεσή τους στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στο Ντονμπάς (ανατολικά).
Μολονότι διαβεβαιώνουν πως απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την πρωτεύουσα Κίεβο στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου και κατόπιν στο Χάρκοβο τον Μάιο, οι Ουκρανοί παραδέχονται εδώ και λίγες ημέρες ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες «δυσκολίες» στο Ντονμπάς, που σχηματίζουν οι περιφέρειες –«ομπλάστ»– Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ.
Ο Αλεξέι Αρέστοβιτς , σύμβουλος του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, παραδέχτηκε ότι η πόλη Σεβεροντόνετσκ θα παραδοθεί τις επόμενες ώρες, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά το ηθικό των Ουκρανών μαχητών.
Ο Αρέστοβιτς πιστεύει ότι για τον ρωσικό στρατό η κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ θα είναι συγκρίσιμη με την κατάληψη της Μαριούπολης και για τους Ουκρανούς μαχητές θα μετατραπεί σε προβλήματα.
''Η κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ θα είναι η δεύτερη μεγάλη επιτυχία των ρωσικών στρατευμάτων μετά τη Μαριούπολη, η οποία σίγουρα θα επηρεάσει την άνοδο του ηθικού τους. Θα βοηθήσει πολύ τη ρωσική ηγεσία στην εσωτερική ρωσική ρητορική και για εμάς η ηθική συνιστώσα των στρατευμάτων και του πληθυσμού θα πέσει'', τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα των ουκρανικών στρατευμάτων στο Σεβεροντόνετσκ απειλείται με ήττα, η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα του μετώπου είναι πολύ δύσκολη για την Ουκρανία. Στις μάχες για το Σεβεροντόνετσκ, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση αναπτύχθηκε από την πλευρά της Popasnaya, όπου τα ρωσικά στρατεύματα πλησίασαν τον αυτοκινητόδρομο Bakhmut-Lysichansk σε απόσταση "ελέγχου πυρός" από το πυροβολικό. Εξήγησε ότι η κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ είναι η κατάρρευση ενός μεγάλου αμυντικού κέντρου της Ουκρανίας, από το οποίο δεν απέχει πολύ από τα ανατολικά σύνορα της περιοχής του Λουγκάνσκ. Η απελευθέρωση των πόλεων Severodonetsk και Lisichansk θα καθορίσει την περαιτέρω στρατηγική θέση σε ολόκληρο το μέτωπο.
Η Σεβεροντονιέτσκ βομβαρδίζεται «24 ώρες το 24ωρο», από τους Ρώσους, που «χρησιμοποιούν τακτική καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη», κατήγγειλε προχθές Κυριακή ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι.
Η τύχη της Σεβεροντονιέτσκ ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, του λιμανιού στρατηγικής σημασίας που καταστράφηκε σχεδόν εντελώς έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας.
Στάχτη γίνονται αμερικανικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία – Τελευταίο…θύμα τα M777
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας,
Τα ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τα μέσα αναγνώρισης πυροβολικού Ποντγκόρνοε αναγνώρισαν τις συντεταγμένες μιας θέσης βολής οβιδοφόρου M777 κατασκευής ΗΠΑ, 155 χλστ. που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Χειριστές μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εκτόξευσαν πύραυλο στη θέση βολής των αμερικανικών οβιδοβόλων, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές σε πολλά πυροβόλα.
Μετά τα χτυπήματα των UAV, οι Ουκρανοί μαχητές προσπάθησαν να κρυφτούν σε μια δασώδη περιοχή και να κρύψουν εκεί τα ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα M777. Μόλις οι Ουκρανοί μαχητές συγκέντρωσαν τα ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα και τα όπλα τους στη δασώδη περιοχή, εξαπολύθηκε μία νέα επίθεση (από τις ρωσικές δυνάμεις) εκεί.
Όλος ο εξοπλισμός και τα αμερικανικά οβιδοβόλα καταστράφηκαν»
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Οδησσού (OVA), Σεργκέι Μπράτσουκ, δήλωσε ότι η Ρωσία αναπτύσσει αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400 στα βορειοδυτικά της Κριμαίας.
Αυτό είπε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram.
Σύμφωνα με τον Μπράτσουκ, αυτό γίνεται προκειμένου να ενισχυθεί ο ναυτικός αποκλεισμός των λιμανιών της Οδησσού. Επίσης στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζονται οι ελιγμοί πλοίων του ρωσικού στόλου, συμπεριλαμβανομένων αυτών με πυραυλικά όπλα.
Το ρωσικό Πυροβολικό επιχειρεί στο Ντόνμπας
Το ρωσικό Πυροβολικό στην Ουκρανία έχει παίξει μέγιστο ρόλο στις μάχες του Ντόνμπας όπου λόγω της πεδινής εκτάσεως μπορεί να αξιοποιήσει όλα του τα πλεονεκτήματα.
Ο Ζελένσκι ζητά ανταλλαγή κρατουμένων
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία «ακόμη και αύριο», παροτρύνοντας τους συμμάχους της χώρας του να πιέσουν τη Μόσχα.
Η ανταλλαγή «είναι ανθρωπιστικό ζήτημα» και «πολιτική απόφαση, που θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη πολλών κρατών», ανέφερε με ακροατήριο τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
«Είναι σημαντικό», συνέχισε «να ασκηθεί πολιτική πίεση σε κάθε επίπεδο» από επιχειρηματίες, «με το κλείσιμο επιχειρήσεων, με εμπάργκο στο πετρέλαιο, και μέσω αυτών των απειλών να αυξηθεί η ανταλλαγή των ανθρώπων μας με ρώσους στρατιωτικούς», καθώς «δεν χρειαζόμαστε τους Ρώσους, χρειαζόμαστε όμως τους δικούς μας».
«Είμαστε έτοιμοι για να γίνει ανταλλαγή ακόμη και αύριο», επέμεινε.
Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι το Κίεβο έχει εμπλέξει τα Ηνωμένα Έθνη, την Ελβετία, το Ισραήλ και «πολλές» χώρες στη διαδικασία, που χαρακτήρισε πολύ περίπλοκη.
Χιλιάδες αιχμάλωτοι έχουν πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μετά την κατάληψη της Μαριούπολης και τις μάχες στο Ντονμπάς, παραδέχθηκε.