Ο δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς ψηφίστηκε από τους Times στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε σύγκριση με πέρυσι, έχασε 20 θέσεις και έπεσε από την όγδοη θέση στην 28η. Η εφημερίδα υπολογίζει την περιουσία του σε 6 δισ. λίρες, ενώ το 2021 ήταν 12 δισ.
Παρεμπιπτόντως, κάποτε στον "εβραϊκό κατάλογο" της ισραηλινής έκδοσης του περιοδικού Forbes, αλλά φεύγοντας σύντομα, ο Άλισερ Ουσμάνοφ έπεσε επίσης έξω από του Top 10 πλουσιότερους, στην 11η θέση στην κατάταξη, χάνοντας έξι θέσεις. Η περιουσία του, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει μειωθεί κατά 3,4 δισ. λίρες, στα 10 δισ.
Ο Μιχαήλ Φρίντμαν, συνιδιοκτήτης και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της κοινοπραξίας Alfa Group, του μεγαλύτερου χορηγού του ισραηλινού μνημείου Yad Vashem και του ισραηλινού βραβείου Νόμπελ Genesis, μετακινήθηκε από την 11η θέση στην κατάταξη των Times πέρυσι στη 19η.Η περιουσία του μειώθηκε κατά 2,57 δισ. λίρες στα 8,22 δισ.
Λίγο περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο λίρες (1,367) έχασε επίσης ο Ρώσος, Ουκρανός και Ισραηλινός επιχειρηματίας, βασικός μέτοχος του Alfa Group Friedman German Khan - στη λίστα των Times με περιουσία 5,8 δισεκατομμυρίων, αμέσως μετά τον Αμπράμοβιτς στην 29η θέση. Πέρυσι ήταν στην 20η θέση της κατάταξης.
Μόνο μία θέση και «κάποια» 152 εκατομμύρια λίρες στερλίνα «παρέδωσαν» οι ιδρυτές της εταιρείας παιχνιδιών κινητής τηλεφωνίας Playrix, οι Ισραηλινοί Ιγκόρ και Ντμίτρι Μπούχμαν. Με καθαρή αξία 5,5 δισεκατομμυρίων λιρών, βρίσκονται σήμερα στην 33η θέση στους Times.
Μόνο δύο Εβραίοι επιχειρηματίες τα κατάφεραν αισθητά.
Ο πρώτος από αυτούς είναι ένας Ισραηλινός, ιδιοκτήτης πετρελαιοφόρων, ο Idan Ofer, ο οποίος κέρδισε 2,73 δισεκατομμύρια λίρες τον περασμένο χρόνο και, με συνολική περιουσία 7,296 δισεκατομμύρια £, έχει ανέβει στη βαθμολογία από την 39η στην 21η θέση.
Ο δεύτερος είναι ένας Ρώσος, Ισραηλινός και Βρετανός επιχειρηματίας, ένας από τους διοργανωτές του Παγκόσμιου Φόρουμ του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ τον Ιανουάριο του 2020 με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου Vyacheslav (Moshe) Kantor. Το περασμένο έτος αύξησε την περιουσία του κατά σχεδόν 5 δισεκατομμύρια λίρες (4,478) και την έφερε στα 8 δισεκατομμύρια. Έτσι, έχοντας κάνει ένα ισχυρό άλμα, ο Moshe Kantor πέρασε από την 48η θέση της βρετανικής κατάταξης των πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας στην 20η.
Οι βρετανικοί «Times» μάλιστα αφιέρωσαν ένα ξεχωριστό άρθρο στον Moshe Kantor με τίτλο «Πώς οι φίλοι του Πούτιν ζουν ακόμα με μεγαλοπρεπή στυλ στο πλυντήριο του Λονδίνου». Με τον όρο «πλυντήριο» η βρετανική έκδοση εννοεί ένα περίπλοκο σχέδιο ξεπλύματος ρωσικού χρήματος στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι Times περιγράφουν λεπτομερώς το νέο κτήμα του Kantor που αξίζει τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου στο Winnington Road στο βόρειο Λονδίνο. Έχοντας προηγουμένως αγοράσει τρία παρακείμενα οικόπεδα με σπίτια, ο επιχειρηματίας έχτισε στη θέση τους μια τριώροφη έπαυλη, περίπου το ένα τρίτο του πλάτους του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Το νέο σπίτι του Kantor περιλαμβάνει κινηματογράφο, πισίνα, υπόγειο γκαράζ και θερμοκήπιο.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σχεδόν όλοι οι Ρώσοι επιχειρηματίες υπέστησαν βρετανικές κυρώσεις.
Για παράδειγμα, ο Μιχαήλ Φρίντμαν, σχολιάζοντας τις δυτικές κυρώσεις, είπε ότι οι χώρες «δεν καταλαβαίνουν τίποτα για το πώς λειτουργεί η Ρωσία». Μετά τις κυρώσεις, παραιτήθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των περισσότερων εταιρειών του και είπε ότι λόγω περιοριστικών μέτρων βρισκόταν ουσιαστικά σε κατ' οίκον περιορισμό και το ποσό που του διέθεσαν οι βρετανικές αρχές δεν ήταν αρκετό για να ζήσει κανονικά. Ο Φρίντμαν παραπονέθηκε ότι δεν μπορούσε να πάει πουθενά, ακόμη και στο Ισραήλ, του οποίου είναι πολίτης, και ότι δεν είχε πρόσβαση σε χρήματα, αφού όλα τα περιουσιακά του στοιχεία ήταν μπλοκαρισμένα.
Στις αρχές Μαρτίου, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε την απόφασή του να πουλήσει τη λονδρέζικη ομάδα Τσέλσι, την οποία κατείχε από το 2003.