Ερντογάν
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει τη στρατηγική της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας

Ο Ερντογάν θα συνομιλήσει αύριο Σάββατο με τον Γενς Στόλτενμπεργκ επαναδιατυπώνοντας τις αντιρρήσεις του για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Καθώς οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προκάλεσαν αντιδράσεις μέσα στη συμμαχία, μια αξιοσημείωτη δήλωση ήρθε από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιάαπ Ντε Χουπ Σέφερ.

Μιλώντας στο Politico, ο Γιάαπ Ντε Χουπ Σέφερ είπε σχετικά με τις δηλώσεις της Τουρκίας, «το κόστος είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή, αλλά θα υπάρχει σίγουρα ένα τίμημα». Ο Ολλανδός πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μεταξύ 2004-2009, υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν επίσης αντίθετη στον διορισμό του διαδόχου του, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, το 2009.

Η Τουρκία άσκησε βέτο στον πρώην πρωθυπουργό της Δανίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ το 2009.

Ο Ντε Χουπ Σέφερ υπενθύμισε ότι τότε γίνονταν συνομιλίες με την Τουρκία, με τη συμμετοχή του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και είπε ότι η Τουρκία τελικά αποδέχτηκε τον διορισμό του Ράσμουσεν και σε αντάλλαγμα αποφασίστηκε να δοθεί η θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ σε Τούρκο αξιωματούχο «ως ανταμοιβή».

Ο Ντε Χουπ Σέφερ είπε ότι υπάρχουν άλλοι λόγοι εκτός από τη Φινλανδία και τη Σουηδία πίσω από την τελευταία κίνηση της Τουρκίας και ότι ο πρώτος από αυτούς είναι η εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Αναφερόμενος στην κατηγορία της Τουρκίας προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι υποστηρίζουν το PKK, είπε: «Μπορείτε πάντα να κινητοποιήσετε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εγκαθιστώντας δεσμούς με την τρομοκρατία και το PKK».

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο δεύτερος λόγος για την ένσταση της Τουρκίας ήταν ότι η συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που έχουν ισχυρούς στρατούς, θα άλλαζε τις πολιτικές ισορροπίες εντός του ΝΑΤΟ.

Το Politico έγραψε ότι ένας άλλος λόγος για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας ήταν η ένταση των F-16 στη γραμμή Άγκυρα-Ουάσιγκτον. Αφού οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, η Τουρκία έστειλε το αίτημά της στις ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων πολεμικών αεροσκαφών F-16 και αγορά νέων F-16 και άρχισε να περιμένει την έγκριση του αιτήματος από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ντε Χουπ Σέφερ είπε ότι «το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί μπορεί να είναι και η άρση του εμποδίου των F-16 από τους Αμερικανούς», ενώ οι ειδήσεις ανέφεραν επίσης ότι οι ΗΠΑ έστειλαν σήμα ότι είναι έτοιμες να πληρώσουν αυτό το τίμημα.

Στα νέα του Politico σημειώθηκε ότι στη Φινλανδία κυριαρχεί η άποψη ότι η στάση της Τουρκίας σχετίζεται με τις σχέσεις των ΗΠΑ. Ανώτερος Φινλανδός αξιωματούχος είπε: «Έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Δεν νομίζω ότι οι διμερείς σχέσεις είναι πρόβλημα. Πιθανώς το θέμα σχετίζεται με τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Από την άλλη, οι ειδήσεις σχολίαζαν ότι παρά τις σκληρές δηλώσεις Ερντογάν, η Τουρκία πιθανότατα θα δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκοσμιοποίηση 0

Το είπαν και γίνεται-”Φωτιά” σε ολόκληρη την Βρετανία και Β.Ιρλανδία ενώ εκατοντάδες ακραίοι μουσουλμάνοι ουρλιάζουν " Αλλάχ Αλμπάρ" ( Νέα Βίντεο)

Τραυματίστηκαν αστυνομικοί ενώ σε απόγνωση είναι η νέα βρετανική κυβέρνηση υλοποιεί συνεχείς συνεδριάσεις ενώ δόθηκαν...