Το παγωμένο έργο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Caspian από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν με επακόλουθη διέλευση ενεργειακών πόρων περαιτέρω στην Ευρώπη μπορεί να συνεχιστεί. Ο Ζαούρ Ιμράνι, επικεφαλής του τμήματος "Γεωγραφία αναψυχής και τουρισμός" του Ινστιτούτου Γεωγραφίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε την Τετάρτη.
«Μέχρι στιγμής [το έργο] έχει παγώσει, αλλά στο μέλλον μπορούν (το Τουρκμενιστάν) να το ξεκινήσουν», είπε σε συνέντευξή του σε ανταποκριτή του TASS.
Το Ασγκαμπάτ και το Μπακού εξετάζουν εδώ και πολύ καιρό το ενδεχόμενο τοποθέτησης αγωγού φυσικού αερίου κατά μήκος του πυθμένα της Κασπίας από τις ακτές του Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν.
Η Σύμβαση για το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας ορίζει ότι τέτοια έργα θα πρέπει να συμφωνούνται μόνο μεταξύ των χωρών από τα χωρικά ύδατα των οποίων θα διέρχεται ο αγωγός. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι με τη συμφωνία δόθηκε το πράσινο φως στο έργο.
Μέχρι στιγμής, οι αγωγοί διαμετακόμισης μέσω του εδάφους του Καζακστάν και της Ρωσίας παραμένουν οι μόνοι τρόποι παροχής φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στη Δύση.
Στις αρχές του περασμένου έτους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν Myratgeldi Meredov ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ενδιαφέρον για το έργο. Το έργο προβλέπει την προμήθεια φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην ευρωπαϊκή αγορά ύψους 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως για τουλάχιστον 30 χρόνια.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Serdar Berdimuhamedow και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κεντρική Ασία Terhi Hakala συζήτησαν την επέκταση μιας «καρποφόρας εταιρικής σχέσης».
Κατά τη συνάντηση με τον επισκέπτη εκπρόσωπο της ΕΕ, ο Berdimuhamedow εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιθυμία των πλευρών «να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση και την επέκταση μιας γόνιμης εταιρικής σχέσης», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Turkmenistan Today στις 4 Μαΐου.
Ο πρόεδρος σημείωσε ότι η διεύρυνση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με την ευρωπαϊκή κοινότητα παραμένει ένας από τους βασικούς τομείς της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής του Τουρκμενιστάν με στόχο την ευρεία διεθνή συνεργασία στο όνομα των κοινών συμφερόντων.
Ο Πρόεδρος Berdimuhamedow εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Hakala θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ του Τουρκμενιστάν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα παράσχει ένα νέο κίνητρο για την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου.
Οι πλευρές εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να αναζητήσουν αποτελεσματικές μορφές και νέους τομείς εταιρικής σχέσης, καθώς και την εντατικοποίησή της στον πολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό τομέα.
Καθώς οι σχέσεις με τη Ρωσία επιδεινώνονται, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να στραφούν στους φυσικούς πόρους του Τουρκμενιστάν για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, τόσο η Ασγκαμπάτ όσο και η ΕΕ επιθυμούν μια συμφωνία φυσικού αερίου - το Τουρκμενιστάν θέλει να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές ενέργειας του, ενώ η ΕΕ θέλει να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές ενέργειας.
Η Ρωσία προμηθεύει επί του παρόντος περίπου το ένα τρίτο μέρος των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Ωστόσο, η προσάρτηση της Κριμαίας και η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δίνει μια επιπλέον ώθηση στην ΕΕ να αναζητήσει φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές.
Τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου στο Τουρκμενιστάν υπολογίζονται σε 50 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Πιθανή διαδρομή για το Τουρκμενιστάν για να μεταφέρει το αέριο του μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη μπορεί να περάσει μέσω του Αζερμπαϊτζάν. Για να συμβεί αυτό, το Ασγκαμπάτ πρέπει να κατασκευάσει ένα τμήμα αγωγού μήκους 300 χιλιομέτρων κάτω από την Κασπία Θάλασσα για να συνδεθεί με τον αγωγό Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP).
Τον Νοέμβριο του 2014, το Τουρκμενιστάν υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για την παροχή φυσικού αερίου στον αγωγό φυσικού αερίου Trans-Anatolian (TANAP), ο οποίος τώρα λαμβάνει αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα.
Το Τουρκμενιστάν φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, τη Γεωργία και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη δυνατότητα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου χωρητικότητας 10 έως 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Το έργο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Trans Caspian Resources θα καταστήσει δυνατή τη διευθέτηση της προμήθειας φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν και περαιτέρω στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πλέον ενεργειακά μικρής ΕΕ.
Το 2021, η Trans Caspian Resources παρουσίασε το έργο της για το Trans-Caspian Interconnector, έναν μικρότερο αγωγό φυσικού αερίου (σε σύγκριση με τον αγωγό φυσικού αερίου Trans-Caspian) από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν. Μόλις ολοκληρωθεί, θα προμηθεύει 10-12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η κατασκευή του Trans-Caspian Interconnector θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες και θα απαιτηθούν επενδύσεις 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Το έργο θα υλοποιηθεί με βάση την ήδη διαθέσιμη υποδομή στα τμήματα του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα.