Πρωτοφανείς υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες πλήττουν μεγάλο μέρος της Ινδίας, γεγονός που επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος blackouts στο Νέο Δελχί.
Ο καύσωνας που εκτόξευσε το θερμόμετρο πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ινδίας θα επιδεινωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Μάϊου.
Ρεκόρ θερμοκρασιών
Οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν υπερβολικά –ακόμη και για τα δεδομένα της Ινδίας- από το Μάρτιο, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος για κλιματιστικά, κυρίως στην πρωτεύουσα και τις γειτονικές πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Μουμπάι το θερμόμετρο έδειξε 35 βαθμούς και στο Νέο Δελχί 43 βαθμούς.
Ο Μάρτιος ήταν ο πιο ζεστός Μάρτιος εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ενώ ο Απρίλιος εκτιμάται πως θα «κλείσει» σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Αντιστοίχως για το Μάιο το θερμόμετρο στο βορρά δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τους 50 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με προειδοποίηση του γενικού διευθυντή της Μετεωορολογικής Υπηρεσίας, καθηγητή Μοχαπάτρα.
Ο πρόωρος καύσωνας, όπως και η παρατεταμένη διάρκεια του, παραπέμπουν στο μετεωρολογικό μοτίβο του λεγόμενου «θόλου θερμότητας» που πέρυσι έπληξε τον Καναδά και μεγάλο μέρος των βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών προκαλώντας δεκάδες ξαφνικούς θανάτους και ένα τεράστιο κύμα πυρκαγιών. Αυτό φοβούνται και τώρα οι αρχές στην Ινδία, μαζί με ένα κραχ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Blackouts και καταστροφή της σοδειάς
Εξάλλου, σε πολλά θερμικά εργοστάσια καταγράφεται και έλλειμμα άνθρακα για την ενίσχυση της παραγωγής, η οποία δεν προλαβαίνει τα επίπεδα ζήτησης. «Σε πολλά εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχει άνθρακας για περίπου μία μέρα ακόμη» προειδοποίησε Ινδός υπουργός.
Δεν είναι τυχαίο πως στην κυβέρνηση ανησυχούν για διακοπές ρεύματος ακόμη και σε ζωτικής σημασίας υποδομές όπως το μετρό και τα νοσοκομεία.
Παράλληλα έχει σημάνει συναγερμός για πολύ μεγάλες καταστροφές και στην γεωργική παραγωγή, κυρίως σε σιτηρά σε ένα διάστημα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ελλείψεις και εκτόξευση των τιμών.
Η σοδειά στην Ινδία που μαζεύεται κυρίως τον Απρίλιο εκτιμάται πως θα υποστεί ζημιά που μπορεί να απειλήσει τον πληθυσμό με επισιτιστική κρίση.