Έγγραφα στρατιωτικών πληροφοριών που εξασφάλισε και δημοσιεύει το Nordic Monitor αποκάλυψαν ότι ο τουρκικός στρατός προσδιόρισε το προφίλ των αξιωματικών με βάση τις θρησκευτικές και μειονοτικές τους πεποιθήσεις και έκανε αρνητικούς σχολιασμούς στα αρχεία τους.
Τα έγγραφα ρίχνουν φως στη συστηματική και παράνομη δημιουργία προφίλ στον τουρκικό στρατό, τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, που ξεχώριζε ιδιαίτερα αξιωματικούς με μη μουσουλμανικό υπόβαθρο και μειονότητα.
Ο αριθμός των μη μουσουλμάνων και αξιωματικών της μειονότητας στον τουρκικό στρατό ήταν ήδη χαμηλός, καθώς οι περισσότεροι απορρίφθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων και ελέγχου όταν έκαναν αίτηση σε στρατιωτικές σχολές. Οι πολύ λίγοι που κατάφεραν να φοιτήσουν στις στρατιωτικές σχολές έπρεπε συχνά να κρύψουν το υπόβαθρο και την υπαγωγή τους υπό το φόβο στοχευμένων διακρίσεων και στιγματισμού.
Δεν είναι σαφές ποιος έκανε χειρόγραφους σχολιασμούς δίπλα στα ονόματα των αξιωματικών στα έγγραφα, αλλά οι λεπτομερείς πληροφορίες δείχνουν ότι τα σχόλια έγιναν με βάση εμπιστευτικές πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για τους αξιωματικούς όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπάρχει ημερομηνία στα έγγραφα, αλλά πιστεύεται ότι είναι από το 2015 ή το 2016, λαμβάνοντας υπόψη τα ονόματα και τους βαθμούς. Τα έγγραφα καλύπτουν αξιωματικούς και τους διοικητές τους σε μια μηχανοποιημένη μονάδα που εδρεύει στην Άγκυρα, υποδηλώνοντας ότι παρόμοια εργασία γινόταν και σε άλλες μονάδες με την έγκριση του αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου.
Σε ένα έγγραφο ο λοχαγός Σ.Κ. αναγνωρίστηκε ως ελληνικής καταγωγής με το σύμβολο μείον στο κόκκινο δίπλα στο όνομά του, που υπονοούσε ότι η άνοδός του στις τάξεις δεν εγκρίθηκε λόγω της μη τουρκικής καταγωγής του. Το πλήρες όνομα του αξιωματικού καθώς και των άλλων έχουν διαγραφεί στο έγγραφο που έλαβε το Nordic Monitor. Σε άλλο έγγραφο ο 1ος Υπολοχαγός Κ.Υ. επισημάνθηκε επειδή η οικογένειά του είναι μη μουσουλμανική και υπέφερε από καρδιακά προβλήματα.
Μερικά από τα σχόλια που έγιναν για τους αξιωματικούς περιγράφουν προβλήματα όπως εθισμό στο αλκοόλ, γυναικεία συμπεριφορά και ψυχολογικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι το να είσαι μη μουσουλμάνος ή μη τουρκικής καταγωγής θεωρείται ισοδύναμο με τέτοια προβλήματα στα μάτια του Γενικού Επιτελείου.
Τα σχόλια που έγιναν για τους αξιωματικούς περιελάμβαναν και μέλη της οικογένειας άμεσα και μακρινά, σύμφωνα με τα δεδομένα προφίλ, πράγμα που σημαίνει ότι ο τουρκικός στρατός δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με την έννοια της ανοχής από την ένωση στην καταστροφή της φήμης των αξιωματικών. Σε άλλο έγγραφο ο υπολοχαγός Ο.Ε. είχε κόκκινη σημαία και έλαβε αρνητικό βαθμό επειδή όλη η οικογένειά του λέγεται ότι κατανάλωνε αλκοόλ. Ο πρώτος υπολοχαγός B.A σημαιοστολίστηκε επειδή ο ανιψιός του ήταν χριστιανός ιεραπόστολος.
Το συναίσθημα κατά των μη Τούρκων και των μη μουσουλμάνων στην Τουρκία έχει αυξηθεί, με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους να χρησιμοποιούν συνεχώς σκληρή αντιδυτική ρητορική. Ο παράνομος χαρακτηρισμός αξιωματικών στο στρατό με βάση τις θρησκευτικές τους προτιμήσεις και τον εθνοτικό προσανατολισμό αντικατοπτρίζει τη συνολική άποψη της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συχνά απεικονίζει τους μη μουσουλμάνους ως εχθρούς.
Ο Ερντογάν συχνά κατηγορεί τους επικριτές και τους αντιπάλους του ότι συνεργάζονται με μη μουσουλμάνους και περιγράφει τους Τούρκους που συνεργάζονται με άλλες θρησκείες ως προδότες που απορρίπτουν τις ισλαμικές διδασκαλίες. Ένας από τους σκληρούς επικριτές του, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, Τούρκος μουσουλμάνος λόγιος που κατοικεί στις ΗΠΑ, δέχεται την οργή του Ερντογάν επειδή έχει υποστηρίξει τον διαθρησκειακό διάλογο για δεκαετίες.
Ο Ερντογάν είχε επικρίνει τις προσπάθειες διαθρησκευτικού διαλόγου στο παρελθόν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού, σε μια ξενοφοβική ομιλία που εκφώνησε στους νομοθέτες στο πακιστανικό κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2016 κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα.
Το 2015, ένα κατηγορητήριο που κατατέθηκε εναντίον του Γκιουλέν με εντολή του Τούρκου προέδρου, απαριθμούσε τη συνάντηση του Γκιουλέν με τον Πάπα το 1998 στο Βατικανό ως ποινικό αποδεικτικό στοιχείο. Σε νέο κατηγορητήριο που υποβλήθηκε στο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2022, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι το κίνημα Γκιουλέν είχε δημιουργήσει διάλογο με εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο και αυτό αναφέρθηκε ως ποινικό στοιχείο εναντίον της ομάδας.
Από το 2016 σχεδόν 30.000 μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) έχουν απολυθεί από την κυβέρνηση λόγω των απόψεών τους και φερόμενης σχέσης με το κίνημα Γκιουλέν. Η εκκαθάριση στόχευε συγκεκριμένα αξιωματικούς υπέρ του NOTO και τα δύο τρίτα των αξιωματικών του στρατού απομακρύνθηκαν συνοπτικά και αυθαίρετα από τις θέσεις τους. Πολλοί αργότερα υποβλήθηκαν σε ποινικές κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα και κατέληξαν στη φυλακή.