Ένα κορίτσι 5 ετών που διαγνώστηκε με οξεία ηπατίτιδα στη Ρουμανία δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία και, σύμφωνα με το Digi24, θα μεταφερθεί στο κλινικό ινστιτούτο Fundeni. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Βουκουρέστι, στο νοσοκομείο παίδων «Grigore Alexandrescu». Οι γιατροί αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να αποφασίσουν, μετά από μια σειρά εξετάσεων, αν χρειάζεται μεταμόσχευση ήπατος.
Το 5χρονο κορίτσι είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας στη χώρα και βρίσκεται στο νοσοκομείο από τις αρχές του μήνα. Η κατάστασή της είναι σταθερή, αλλά δεν βελτιώνεται. Οι γιατροί έχουν δοκιμάσει νέες θεραπείες, αλλά δεν φαίνεται να αποδίδουν και για το λόγο αυτό εξετάζεται και η μεταμόσχευση ήπατος. Την Πέμπτη, η μητέρα της πήγε στο Ινστιτούτο Fundeni και έκανε εξετάσεις για να δει αν είναι συμβατή και αν μπορεί να δωρίσει ένα κομμάτι του ήπατος της στο κορίτσι. Το κορίτσι υποβλήθηκε σε επιπλέον εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και περιμένει τα αποτελέσματα.
«Αρχικά, οι εξετάσεις έδειχναν αρκετά άσχημα, αλλά η κατάσταση του κοριτσιού ήταν πολύ καλή, σε αντίθεση με τις εξετάσεις, μετά από τις οποίες, φυσικά, γίνεται αισθητή η βλάβη στο συκώτι. Πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς», δήλωσε στο Digi24 η Αντριάνα Πιστόλ, υφυπουργός Υγείας της Ρουμανίας.
Εν τω μεταξύ, άλλα δύο παιδιά στη Ρουμανία, ηλικίας 8 μηνών και 10 ετών αντίστοιχα, είναι επίσης ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 200 κρούσματα, το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στο μεταξύ έχουν επιβεβαιωθεί στην Ασία, την Ιαπωνία, την Αμερική και τον Καναδά. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και 16 ετών. Από τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν, τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε και άλλα 17 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ερευνάται πιθανή σχέση μεταξύ της μυστηριώδους ηπατίτιδας και του κορωνοϊού
Οι συνήθεις ιοί που προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα -όπως οι ιοί της ηπατίτιδας Α, Β, C, D και Ε- δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να βρίσκεται στη μέση ένας αδενοϊός.
«Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν εκτεθεί σε αδενοϊούς από την αρχή, όπως συνήθως κάνουμε λόγω της πανδημίας. Γενικά, παίρνουμε αδενοϊούς από τους πρώτους μήνες της ζωής και αυτή η έλλειψη έκθεσης μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση σε ορισμένα όταν εκτεθούν. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν - και αυτό μελετάται, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις - ότι αν αυτά τα παιδιά είχαν προηγουμένως έναν κορωνοϊό, μπορεί να επηρεάστηκαν, να άφησε ένα σημάδι στο συκώτι τους ή να τα έκανε πιο ευαίσθητα σε αυτούς τους αδενοϊούς. Δεν είναι σαφές. Διερευνάται. Υπάρχουν πολύ, πολύ λίγες περιπτώσεις και πρέπει να πούμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια», εξήγησε στο Digi24 ο Μιρτσέα Ιλιέτσκου, ερευνητής στο Cambridge.
Το 5χρονο κορίτσι που επιβεβαιώθηκε με οξεία ηπατίτιδα στη Ρουμανία έχει αντισώματα κορωνοϊού, γεγονός που δείχνει, πράγματι, ότι κάποια στιγμή είχε μολυνθεί από τον ιό. «Κυκλοφορούν εκατοντάδες τύποι αδενοϊών. Συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις. Η πιθανότητα να πάρουμε ένα άτομο τυχαία και να το εξετάσουμε για αδενοϊό μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε θετικό αποτέλεσμα, οπότε η απλή παρουσία αδενοϊού σε αυτά τα παιδιά δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη ότι θα ήταν η αιτία», λέει ο γιατρός Μάριους Γκεαντά.
Η ηπατίτιδα δεν είναι μια νέα ασθένεια, σύμφωνα με την Adriana Pistol, υφυπουργό Υγείας. Αυτή τη φορά, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα (περίπου 200 παγκοσμίως ) σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο λόγος είναι άγνωστος. Τέσσερα τέτοια κρούσματα αναφέρθηκαν στη Ρουμανία πριν από 2 χρόνια.