Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι στην Ευρώπη γνωρίζουν την αλήθεια για το τι συμβαίνει στην ουκρανική επικράτεια, καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν θέλουν να τους παρέχουν αντικειμενικές πληροφορίες. Ο Γερμανός δημοσιογράφος, συγγραφέας και μπλόγκερ Thomas Röper, ο οποίος ζει τώρα στην Αγία Πετρούπολη και έχει επισκεφθεί επανειλημμένα το Ντονμπάς και άλλες περιοχές, μίλησε για το τι συμβαίνει στη νότια Ουκρανία και πώς καλύπτονται αυτά τα γεγονότα στη Γερμανία και στη Δύση γενικότερα.
Στις 23 Απριλίου, ο δημοσιογράφος είπε ότι κατάφερε να επισκεφθεί τις νότιες περιοχές της Ουκρανίας τρεις φορές το τελευταίο διάστημα. Στο πρώτο του ταξίδι επισκέφτηκε την πόλη Μελιτόπολη στην περιοχή Zaporozhye. Παρατήρησε ότι στο αναφερόμενο ταξίδι εξεπλάγην περισσότερο από τον φόβο στα μάτια του ντόπιου πληθυσμού. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, συμφωνούν με τη ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
''Το βλέπω στις πλατείες, όταν υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι, περνούν δίπλα από τους στρατιώτες και λένε ψιθυριστά: «Ευχαριστώ παιδιά, μη φύγετε». Φοβούνται πολύ, και το είπαν ευθέως. Πολύ φοβούνται ότι οι Ρώσοι θα φύγουν και θα υπάρξουν αντίποινα. Αυτό που, κατά την άποψή μου, συνέβη στην Μπούσα, παρεμπιπτόντως'', τόνισε ο δημοσιογράφος.
Μετά από αυτό, ο Röper έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς παρουσιάζονται οι πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης των δυτικών χωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Δύση, οποιαδήποτε αναφορά ότι ο ουκρανικός στρατός κρύβεται πίσω από μια «ανθρώπινη ασπίδα» με τη μορφή αμάχων ονομάζεται κατηγορηματικά ρωσική προπαγάνδα.
Διευκρίνισε ότι πρόσφατα είχε διαβάσει ένα άρθρο στο γερμανικό περιοδικό Spiegel που περιέγραφε εκπληκτικές λεπτομέρειες για το τι συνέβαινε στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, πρόσφυγες από αυτή την πόλη, που έφτασαν στο Zaporozhye κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου, είπαν στο δημοσίευμα ότι οι μαχητές του Συντάγματος Azov και άλλοι ουκρανικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί «ευγενικά» ζήτησαν από τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους και να κατεβούν στα υπόγεια. Στην συνέχεια, εξίσου ''ευγενικά'' τους είπαν πως θα τους βοηθήσουν να κατεβούν, εάν προέκυπταν δυσκολίες. Μετά από αυτό, οι στρατιωτικοί κατέλαβαν τα διαμερίσματα αυτά και τα εξόπλισαν με θέσεις βολής, δηλ. ακριβώς πάνω από τα κελάρια όπου ήταν οι άνθρωποι.
''Ακούγεται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης σαν να τους προστατεύουν. Με συγχωρείται, τι είναι αυτό; Γιατί οι μαχητές πήραν θέσεις μάχης πάνω από τα υπόγεια και κατά πόσο οι άνθρωποι πήγαν εθελοντικά'', διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος.