Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ πως μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο.
«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα Ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού. «Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του;»
«Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;».
Οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στη μικρή πόλη, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσάπτει στις δυνάμεις της Ρωσίας, που κατείχαν την Μπούτσα ως πρόσφατα, δεκάδες δολοφονίες αμάχων. Η Μόσχα το αρνείται.
«Ελάτε να δείτε τι κάνατε!»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επιτέθηκε, ουσιαστικά, στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, πως με την πολιτική τους, έδωσαν στη Ρωσία την ευκαιρία να κάνει ό,τι κάνει!
Μέρκελ και Σαρκοζί, είπε ο Ζελένσκι, θα όφειλαν να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε αυτή που χαρακτήρισε αποτυχημένη πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια».
Το 2008, τα κράτη μέλη του NATO εξέτασαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην ένταξη της Ουκρανίας, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν εξαιτίας της εναντίωσης της Ρωσίας.
Προβοκάτσια, λέει η Μόσχα
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε πως ευθύνεται για τη σφαγή στη Μπούτσα. Ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τις ουκρανικές αρχές είναι «προβοκάτσια» και ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν μεταχειρίστηκαν βίαια «ούτε έναν» κάτοικο.
Υποστήριξε πως όταν αποχώρησαν την 30ή Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις διένειμαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε κοινότητες στην περιφέρεια του Κιέβου!
Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε γνωστό ότι η Μόσχα ζητά να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η «κλιμάκωση της βίας» εκ μέρους του Κιέβου.
Η Ουκρανία κατηγόρησε εκ νέου τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου. Από το Χοστομέλ, κοντά στην Μπούτσα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ τόνισε πως «αυτή δεν είναι ειδική επιχείρηση (…). Αυτοί είναι απάνθρωποι που διέπραξαν εγκλήματα εναντίον αμάχων».
Καταδίκη και προς νέες κυρώσεις
Τον αποτροπιασμό τους για τη σφαγή εκφράζουν οι ευρωπαίοι, προειδοποιώντας για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
«Η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για «περαιτέρω μέτρα κατά του Προέδρου Πούτιν και των υποστηρικτών του σε συντονισμό με τους συμμάχους» και προειδοποιώντας το Κρεμλίνο και τους υποστηρικτές του ότι «θα αισθανθούν τις συνέπειες των πράξεών τους». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να διαθέτει όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Για «εγκλήματα πολέμου», για τα οποία η Ρωσία πρέπει να πληρώσει είχε μιλήσει νωρίτερα και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ η οποία τάχθηκε υπέρ της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τις εχθροπραξίες και τις βιαιότητες κατά των πολιτών, προειδοποιώντας τους υπεύθυνους ότι θα λογοδοτήσουν για τα όσα συνέβησαν. Όπως τόνισε «οι εικόνες των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην πόλη Μπούτσα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν μας αφήνουν άναυδους. Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και τόνισε ότι «οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» τόνισε.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν» και έκανε για «ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε για «εγκλήματα πολέμου», αναφερόμενος σε επιθέσεις κατά αμάχων στην πόλη Μπούτσα και το Ιρπίν και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία.
Για «μαζικές βιαιότητες» κατηγόρησε τη Ρωσία ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, μίλησε για «φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα και σε άλλες απελευθερωμένες περιοχές… πρέπει οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία».