Ενώ ο πόλεμος έχει εισέλθει στον δεύτερο μήνα, νέα χαραμάδα ελπίδας ανοίγει μετά την ανακοίνωση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχα και Κιέβου που θα διεξαχθούν στην Τουρκία από σήμερα έως και την Τετάρτη.
Ο νέος γύρος διπλωματικών επαφών, φέρνει και πάλι στο τραπέζι τις δύο πλευρές μετά από τις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα και οι οποίες δεν είχαν σημειώσει κάποια ουσιαστική πρόεδρο.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις μαίνονται σε πολλά μέτωπα της Ουκρανίας, με τους Ρώσους εισβολείς να συνεχίζουν να σφυροκοπούν μεγάλες πόλεις.
Οι εγγυήσεις που ζητά η Ουκρανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δόθηκε στη δημοσιότητα δόθηκε η πρώτη συνέντευξη του ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε ρώσους δημοσιογράφους, παρά την απαγόρευση της Μόσχας.
Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.
Διάγγελμα Ζελέσνκι- Ουδετερότητα ναι, διχοτόμηση όχι
Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους απηύθυνε αυστηρό μήνυμα πως τους «φαινομενικά ανόητους» οι οποίοι είπε πως συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό. Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;»
Διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους. «Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται τα πράγματα».
«Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες».
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.
«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του.
«Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».