Κόσμος

''Τινάζουν" στον αέρα τις διαπραγματεύσεις Ουκρανία και Δύση; - ''Αδιαπραγμάτευτη η είσοδος στο ΝΑΤΟ''

Στις συνομιλίες μεταξύ της αντιμαχόμενης Ουκρανίας και της Ρωσίας, συζητήθηκε το θέμα του ουδέτερου καθεστώς της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤO, με αντάλλαγμα την παροχή σαφών εγγυήσεων ασφαλείας.  Αυτό δήλωσαν και οι δύο πλευρές. 

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν αρέσει σε όλους το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, πόσο μάλλον στη Δύση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί πολιτικοί έχουν κάνει δηλώσεις κατά ενός πιθανού σχεδίου τερματισμού του πολέμου «παραίτηση από το ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την ειρήνη». 

Τι σημαίνει αυτό από τη σκοπιά των προοπτικών για τις διαπραγματεύσεις ανέλυσε η «strana». 

Συνδρομή Discord

Tο Κίεβο και η Μόσχα διεξάγουν δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ τους σε ουδέτερο έδαφος εδώ και αρκετές εβδομάδες. Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις θέσεις τους. Η Ρωσία τηρεί το τελεσίγραφο πολλών σημείων που προτάθηκαν στην αρχή του πολέμου (εκτός από την ουδετερότητα, πρόκειται για την αναγνώριση του ρωσικού καθεστώτος της Κριμαίας και της ανεξαρτησίας του "LPR", καθώς και την "αποστρατιωτικοποίηση"), ενώ η Ουκρανία απαιτεί από τη Ρωσία άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατευμάτων.

Και όμως, σε ένα θέμα, υπήρξε μια προσέγγιση, η οποία επιβεβαιώνεται τόσο από Κίεβο όσο και από Μόσχα. Είναι δυνατός ένας συμβιβασμός σχετικά με τη συναίνεση της Ουκρανίας για ένα ουδέτερο καθεστώς με εγγυήσεις ασφαλείας για αυτήν, συμπεριλαμβανομένων και άλλων χωρών. Υπάρχουν αρκετά μηνύματα σχετικά με αυτό ειδικά από την ουκρανική πλευρά.

Στην πραγματικότητα, η ετοιμότητα της Ουκρανίας να μιλήσει για αυτό το θέμα εκφράστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και αυτό εκφράστηκε σε συνδυασμό με αξιώσεις κατά του ΝΑΤΟ.

Ότι ο μηχανισμός εφαρμογής της άρνησης συζητείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής ομάδας, επιβεβαίωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Verkhovna Rada Ρουσλάν Στέφαντσουκ.. Μιλώντας στον αέρα του καναλιού Ukraine-24, ο ομιλητής κατέστησε σαφές ότι η ρήτρα για τη φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αφαιρεθεί από το Σύνταγμα, κάτι που θα καθόριζε το καθεστώς της χώρας εκτός μπλοκ.

"Γεγονός είναι ότι, εφόσον ο δρόμος προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση ορίζεται στο Σύνταγμά της Ουκρανίας, αυτό είναι ένα αρκετά υψηλό επίπεδο νομιμοποίησης αυτής της κατεύθυνσης. Επομένως, θα δούμε ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι διαπραγματευτές και στη συνέχεια αναζητήστε το μοντέλο που ή δεν θα έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, ή θα το αλλάξει σε αυτό το κομμάτι», είπε ο Στέφαντσουκ. 

Υπάρχουν σήματα προς την ίδια κατεύθυνση από τη ρωσική πλευρά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με «μια συνολική συμφωνία για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας με εγγυήσεις ασφαλείας για αυτήν».  

Όπως έδειξαν οι τελευταίες μέρες, ακόμη και υπαινιγμοί για μελλοντική απόρριψη του ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει σοβαρή δυσαρέσκεια στους υποστηρικτές της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, οι οποίοι είναι πολλοί στο ουκρανικό κατεστημένο. Αυτό το στρώμα έχει μεγάλη επιρροή, αν και ετερογενές, και εκπροσωπείται, παρεμπιπτόντως, στη σημερινή κυβέρνηση.

Όπως πρώην προέδρος και επικεφαλής του κόμματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης Πέτρο Ποροσένκο, ο πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός του κόμματος ''Πολιτική Θέση'' Ανατόλι Χριτσένκο, και πολλοί δημοσιογράφοι που ανήκουν σε αυτούς τους κύκλους.

Η ουσία της κριτικής είναι ότι καμία συμφωνία με τη Ρωσία δεν αξίζει ούτε μια δεκάρα, αφού η Ρωσία δεν τις εκπλήρωσε ποτέ (για παράδειγμα, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης). Η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Ουκρανίας στο μέλλον μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη συλλογική ασφάλεια εντός του ΝΑΤΟ. Επομένως, είναι αδύνατο να απενεργοποιήσετε την πορεία για είσοδο. Και το γεγονός ότι η ομάδα του Ζελένσκι κατηγορεί τώρα τη Συμμαχία ότι δεν θέλει να υπερασπιστεί την Ουκρανία, «κλείνοντας», για παράδειγμα, τον ουρανό, ερμηνεύεται από αυτήν την ομάδα πολιτικών ως προετοιμασία της κοινωνίας για «συνθηκολόγηση», δηλαδή για τη μελλοντική επίσημη απόρριψη της ένταξης στο μπλοκ. 

Οι αρχές έχουν ήδη αντιδράσει αρκετά σκληρά σε αυτές τις κατηγορίες.

Επίπληξη στους επικριτές δόθηκε τόσο στην ΕΠ όσο και στο προεδρικό κόμμα Υπηρέτης του Λαού.

Ο Αλεξέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του επικεφαλής του OP, μίλησε πιο ξεκάθαρα. Ονόμασε τους ομολόγους του «ειδωλολάτρες». Είπε ότι το 2019 προέβλεψε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Το τίμημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένας μεγάλος πόλεμος με τη Ρωσία. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδία και ποιος της Ουκρανίας. Όταν ο Ποροσένκο εισήγαγε αυτόν τον κανόνα στο Σύνταγμα, αυτό το βίντεο και πολλά προηγούμενα βίντεο με τις ίδιες εξηγήσεις καταγράφηκαν και δημοσιεύτηκαν δημόσια πριν από πολύ καιρό. Τότε φώναξες "τρελός", σήμερα - "προδότης". Θα σου πω ένα μικρό μυστικό. Ο λόγος δεν είναι ότι κάποιος είναι τρελός ή προδότης.
Ο λόγος είναι ότι είστε δειλοί και δρυοκολάπτες. Χωρίς μυαλά , χωρίς συνείδηση... Λοιπόν, το τίμημα για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μια μεγάλη σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εντάξει, πληρώσαμε το τίμημα. Και το ΝΑΤΟ;",- Ο Αρέστοβιτς έγραψε και κάλεσε περαιτέρω τους πολέμιους της άρνησης να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:

«1. Αναφέρετε ποια συγκεκριμένη βοήθεια έχει παράσχει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία (ως οργανισμός) από τις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους; 

2. Απαντήστε στην ερώτησή: Τι σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν προσκλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις 26 Φεβρουαρίου φέτος - την τρίτη ημέρα της ενεργού φάσης της επίθεσης; Η Γεωργία και η Μολδαβία προσκλήθηκαν - εμείς γιατί όχι;. 

3. Ποιες μορφές και τρόπους διασφάλισης της ασφάλειας της Ουκρανίας πρέπει να βρούμε όλοι αν θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν μας θέλει;

Το «βαρύ πυροβολικό» - ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny - προσήχθη επίσης σε αυτή τη συζήτηση.

Απευθύνθηκε σε «πολιτικούς που, όντας στα μετόπισθεν, μιλούν για το «κακό» και κάνουν «εκτιμήσεις» της επιχειρησιακής κατάστασης.

"Με τις ανεύθυνες δηλώσεις σας, για παράδειγμα, ο εχθρός δήθεν πήρε κάτι χωρίς προβλήματα ή ότι δήθεν ετοιμάζεται η παράδοση της χώρας, προσβάλλετε τους στρατιώτες μας... Ο καθένας πρέπει να ασχοληθεί με τη δουλειά του. Προστατεύετε την Ουκρανία. Σας ενδιαφέρει την ανάπτυξή του και μην παρεμβαίνετε σε εμάς. Όσοι θέλουν να υπερασπιστούν τη χώρα σας προσκαλώ στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Σας προτρέπω: μην χωρίσετε τη χώρα!" - έγραψε ο Zaluzhny στο κανάλι του στο Telegram.

Αυτή και άλλες δηλώσεις, πάλι, μπορούν να θεωρηθούν ως προκαταρκτική συναίνεση του Κιέβου σε καθεστώς εκτός μπλοκ ως μέρος των συμφωνιών με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

Ταυτόχρονα, οι αντίπαλοι της εγκατάλειψης του ΝΑΤΟ προφανώς δεν πρόκειται να τα παρατήσουν, οπότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. 

Νέα από τη Δύση

Δηλαδή, μέχρι στιγμής το μόνο πράγμα στο οποίο η Ρωσία και η Ουκρανία είναι κοντά στο να συμφωνήσουν είναι η ουδετερότητα. Και, προφανώς, γι' αυτό ακριβώς, σε αυτό το σημείο, οι αντίπαλοι του Ζελένσκι στο εσωτερικό της χώρας άρχισαν να ''χτυπούν''.

Χθες, το θέμα έθιξε η Washington Post. Δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι ο Ζελένσκι δίνει «ανάμεικτα σήματα» στη Δύση στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. 

Είπαν ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες «Είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων ». Ειδικά όσον αφορά τη δήλωση της ουδετερότητας. Το άρθρο λέει ότι αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί όχι μόνο στον ουκρανικό λαό, αλλά και στην ίδια τη Δύση (η οποία σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να λάβει αποφάσεις για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα εγκατάλειψη του ΝΑΤΟ). 

Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα απαιτούσε επίσης υποστήριξη από τη Δύση, η οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει να άρει τις κυρώσεις στη Μόσχα με αντάλλαγμα την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με αυτήν, η Δύση ανησυχεί ότι εάν ο Πούτιν επιτύχει πάρα πολλές παραχωρήσεις από τον Ζελένσκι μετά τη στρατιωτική εισβολή, αυτό μπορεί να τον ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσει περαιτέρω στρατιωτική δύναμη για να επιλύσει τα ζητήματά του στις σχέσεις του με άλλες χώρες.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει τη γνώμη των πολιτικών κύκλων των ΗΠΑ. Ή η δημοσιοποίηση του άρθρου είναι καρπός των προσπαθειών λόμπι των αντιπάλων του Ζελένσκι στην Ουκρανία, που προωθούν το «zrada» με την απόρριψη του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση γύρω από το καθεστώς εκτός μπλοκ είναι ένας σημαντικός δείκτης όσον αφορά το εάν θα συναφθούν ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Εάν μια συμφωνία ακόμη και σε αυτό το σημείο ματαιωθεί, τότε οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου διατρέχουν τον κίνδυνο να φτάσουν σε αδιέξοδο. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ