«Βρισκόμαστε πλέον στην τρίτη εβδομάδα και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, ότι έχει παγιωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη. Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί εκεχειρία από την μια στιγμή στην άλλη» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Τζογόπουλος.
«Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει από μία χώρα η οποία σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουμε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι αναθεωρητική και αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με προηγούμενους πολέμους. Λέγοντας αναθεωρητική, εννοούμε μία χώρα η οποία όταν δεν μπορεί να πετύχει αυτά που θέλει πολιτικά, χρησιμοποιεί την ένοπλη βία για να τα πετύχει, έχοντας στόχο αλλαγή των συνόρων και να πάρει εδάφη, τα οποία στο παρελθόν και με βάση τους διακανονισμούς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν τμήματα άλλων χωρών» εξήγησε ο κ. Τζογόπουλος.
Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία, σημείωσε ο κ. Τζογόπουλος γιατί θεωρητικά η συμφωνία βάσει της οποίας θα έπρεπε οι εγγυήτριες δυνάμεις να εξασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, του 1994, υπάρχει. «Πώς λοιπόν θα μπορέσει μια χώρα, η ουκρανική κυβέρνηση σήμερα να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας, ενώ βρίσκεται υπό εισβολή η χώρα, την ίδια στιγμή που υπάρχει κείμενο το οποίο λέει ότι από την στιγμή που η χώρα θα έδινε τα πυρηνικά της, τότε οι άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να της εγγυηθούν την ακεραιότητά της. Άρα είναι περίπλοκο για μια χώρα να αποδεχθεί αυτούς τους όρους υπό καθεστώς εισβολής» επισήμανε ο κ. Τζογόπουλος.
Ερωτηθείς, κατά πόσο θα μπορεί στο εξής ο Ρώσος Πρόεδρος να είναι αξιόπιστος συνομιλητής στην διεθνή κοινότητα, ο κ. Τζογόπουλος τόνισε ότι η Ρωσία αναγκαστικά θα παραμείνει συνομιλητής. «Δεν ξέρω αν θα είναι αξιόπιστος συνομιλητής, αλλά θα είναι συνομιλητής. Η Ρωσία είναι μέρος του διεθνούς συστήματος, το βλέπουμε και τις ημέρες της εισβολής αυτό, όταν παίζει σημαντικό ρόλο για τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» είπε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ότι στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν χώρες που τηρούν στάση ουδετερότητας, προσέθεσε ο κ. Τζογόπουλος. «Όχι μόνο η Τουρκία, αλλά το Ισραήλ και η Αίγυπτος προτιμούν να εξισορροπούν γιατί για τις χώρες αυτές είναι πολύ σημαντική η σχέση τους και με την Ρωσία. Η Ρωσία εκ των πραγμάτων θα συνεχίσει να έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο διεθνές σύστημα και το χειρότερο όλων είναι ότι πέρα από τον δραματικό πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία θέλει πολύ περισσότερα πράγματα από την δύση και τις ΗΠΑ για την διαμόρφωση μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, την οποία ασφάλεια δεν μπόρεσε το ΝΑΤΟ να φτιάξει με τέτοιο τρόπο που να είναι αποδεκτή στην Ρωσία σε καλύτερες εποχές. Άρα τώρα πάμε σε συζητήσεις υπό πολύ χειρότερες συνθήκες και έχοντας μια χώρα η οποία λέει πως αν δεν πετύχω αυτό που θέλω, ξεκινάω έναν πόλεμο ανά πάσα στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Τζογόπουλος.