Κόσμος

Κίνα: "Πλαγιομετωπικές" συνέπειες στους τεχνολογικούς κινεζικούς ''γίγαντες'' στο ενδεχόμενο εξοπλισμού της Ρωσίας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνει πολύ τις τύχες των κινεζικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, των οποίων οι μετοχές υφίστανται μαζικό ξεπούλημα λόγω των φόβων ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενδέχεται να επεκταθούν σε χώρες που βοηθούν το Κρεμλίνο.

Χθες, σε συνάντηση στη Ρώμη με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και διευθυντή του Γενικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «σημαντικές συνέπειες» για την Κίνα εάν βοηθήσει τη Ρωσία στρατιωτικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μόσχα και το Πεκίνο απέρριψαν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι το Κρεμλίνο ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, με την τελευταία να εκφράζει τη διαθεσιμότητά της.

Εκτός από τους γεωπολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η αντιμονοπωλιακή καταστολή από τις κινεζικές αρχές συμπίεσε τις τιμές των κινεζικών «μονόκερων» υψηλής τεχνολογίας, νεοφυών επιχειρήσεων αξίας δισεκατομμυρίων, με απώλεια κεφαλαιοποίησης περίπου των Η.Π.Α. 990 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην εικόνα προστίθεται το τελευταίο ξέσπασμα του COVID-19 στην Κίνα και οι συνεχιζόμενοι κίνδυνοι «διαγραφής» κινεζικών εταιρειών από τη Wall Street.

Όπως επισημαίνει η South China Morning Post , οι 30 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας έχουν χάσει περίπου 460 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία από την αρχή του έτους, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba, Tencent, JD.com και Meituan, τις οποίες η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase αποκαλεί « μη επενδυτικό».

Οποιαδήποτε υποστήριξη, ακόμη και έμμεση, στην ένοπλη δράση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κινδυνεύει να κοστίσει ακριβά στην Κίνα. Ωστόσο, τουλάχιστον στη λεκτική ρητορική, η κινεζική κυβέρνηση υποστήριξε τη Ρωσία κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για την ένοπλη κλιμάκωση στην Ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, το Πεκίνο βρίσκεται σε δίλημμα, παγιδευμένο μεταξύ της προσπάθειας προστασίας της «τακτικής» εταιρικής σχέσης του με το Κρεμλίνο και της διατήρησης της αρχής της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους όπως η Ουκρανία.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας του θα πρέπει να ενθαρρύνουν το Πεκίνο να είναι πιο προσεκτικό στις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Μάλιστα, ο Yang είπε στον Sullivan ότι «η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε ένα σημείο που η κινεζική πλευρά δεν θέλει να δει». Αντίθετα, «η Κίνα έχει δεσμευτεί να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες» μεταξύ των μερών για «να επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό».

Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε χθες στον Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares ότι η Κίνα θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο για να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Wang εξήγησε ότι η Κίνα δεν εμπλέκεται στην κρίση και δεν θέλει να πληγεί από κυρώσεις.

Παρά τις καταγγελίες της κυβέρνησης Μπάιντεν για πιθανή σινο-ρωσική συμπαιγνία, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το Πεκίνο βοηθά τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι λένε ότι θέλουν να διαδραματίσουν «εποικοδομητικό ρόλο» στην ουκρανική κρίση, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνονται περισσότερο σε λειτουργία «ελέγχου ζημιών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ