Το φονικό πολλαπλό χτύπημα με πυραύλους στη στρατιωτική βάση της Ουκρανίας στο Γιαβορίβ που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Πολωνία (ούτε 35 χιλιόμετρα), σχεδιάστηκε σαφώς για να στείλει ένα μήνυμα, σύμφωνα με δημοσίευμα αναλυτή στρατιωτικών θεμάτων στον Guardian. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 άτομα και να υπάρξει άμεση απάντηση της Δύσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αν η Ρωσία ακουμπήσει εδάφη του ΝΑΤΟ, οι συνέπειες θα είναι άμεσες. Την προηγούμενη ημέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είχε πει ότι ο στρατός του θα τιμωρήσει τις χώρες που έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η εγκατάσταση, γνωστή ως τοποθεσία όπου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκπαίδευαν Ουκρανούς χρόνια πριν από την έναρξη του πολέμου, βρίσκεται κοντά στην πιο άμεση διαδρομή μεταξύ του αεροδρομίου Rzeszow - όπου φτάνουν τα όπλα των χωρών που προθυμοποιήθηκαν να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία - και της πόλης Lviv. Πρόκειται για περιοχή όπου αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό με καχυποψία από τους Ρώσους.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά όρια στη ρωσική επίθεση. Ενώ το χτύπημα με τους θανατηφόρους πυραύλους στα σύνορα του ΝΑΤΟ ήταν πράγματι ανησυχητικό, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι έχουν λάβει ήδη μέτρα για να ενισχύσουν και να προστατεύσουν την αεροπορική άμυνα της Πολωνίας. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι δύο μπαταρίες αμερικανικών πυραύλων Patriot έχουν μεταφερθεί στην Πολωνία και έχουν σταθμευθεί στο Rzeszow. Βρετανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι και το μεσαίου βεληνεκούς σύστημα Sky Sabre, που βρίσκεται ήδη στη χώρα έπειτα από πρόσφατες ασκήσεις, ενδέχεται να τοποθετηθεί σύντομα δίπλα τους.
Παρά τη ρητορική του Ριαμπκόφ λοιπόν, μια άμεση ρωσική επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, με την άμυνά της να είναι ενισχυμένη πρόσφατα, θα ήταν απίθανη σε κάθε περίπτωση. Σε αυτό συνυπολογίζεται και το γεγονός ότι οι Ρώσοι χάνουν άνδρες και στρατιωτικό υλικό με την επίθεσή τους στην Ουκρανία κάθε μέρα. Η Ρουμανία, μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει ήδη το δικό της σύστημα Patriot, ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία δήλωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι θα επανατοποθετήσουν ένα δικό τους σε μια άλλη συνοριακή χώρα, τη Σλοβακία.
Όσον αφορά την προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο να περιοριστεί η διανομή από μία μόνο επίθεση, ακόμη και από μία τόσο θανατηφόρα όσο αυτή της Κυριακής το πρωί. Τα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας είναι μήκους άνω των 482 χιλιομέτρων και λαμβάνονται μέτρα για την απόκρυψη των ζωτικής σημασίας προμηθειών, καθώς περνούν στη χώρα και πέρα από αυτήν. Συνεπώς, δεν είναι ρεαλιστικά δυνατό να αποκοπεί ή να απαγορευτεί η κίνηση των όπλων με περιοδικές αεροπορικές επιδρομές, καθώς η περιοχή είναι πολύ μεγάλη. Αυτό θα γινόταν μόνο εάν οι δυνάμεις της Μόσχας κυριαρχούσαν στην περιοχή. Προς το παρόν, τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα, επικεντρωμένα στο Κίεβο και τις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, απέχουν πολύ από το Λβιβ και τα δυτικά σύνορα.