Το Κίεβο βρίσκεται υπό στενή πολιορκία και ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος της τελικής επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις.
Είναι σαφές πλέον ότι η Ουκρανία παλεύει με «ξύλινα σπαθιά» απέναντι στη Ρωσία καθώς έχει μείνει μόνη της στρατιωτικά, με εξαίρεση μία μικρή βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τα δυσμενή δεδομένα και απευθύνει πρόταση στη Μόσχα για συμβιβασμό, ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο για την εξεύρεση μία διπλωματικής λύσης.
Σήμερα, που συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Maxar Technologies δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του ρωσικού στρατού έξω από το Κίεβο.
Στις δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε, φαίνεται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα να κινούνται έξω από το αεροδρόμιο Αντόνοφ που βρίσκεται περίπου μισή ώρα έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα.
Το μόνο βέβαιο καλό νέο της ημέρας, η έναρξη μίας νέας εκεχειρίας, που ανακοίνωσε η ρωσική ηγεσία για τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για την απομάκρυνση των αμάχων από πόλεις που δέχονται επιθέσεις, όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο, η Μαριούπολη και άλλες. Η Μόσχα απαίτησε να υπάρξει ουκρανική επιβεβαίωση γι’ αυτή την κίνηση.
Αργά τη νύχτα πάντως η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν με επιτυχία οι πρώτοι άμαχοι από την πόλη Σούμι, καθώς μία οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην πόλη Πολτάβα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Βαντίμ Ντενισένκο, οι Ρώσοι συγκεντρώνονται στα βόρεια του Κιέβου ενώ την ίδια στιγμή συνεχίστηκαν οι εκρήξεις στο Χάρκοβο ενώ η κατάσταση στη Μαριούπολη «παραμένει πολύ δύσκολη».
Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από την πολιορκημένη πόλη Σούμι των 250.000 κατοίκων -στη βορειοανατολική Ουκρανία- μετά τη συμφωνία της Μόσχας και του Κιέβου για τον διάδρομο αυτόν, ανέφερε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι. Περίπου 1.000 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μπόρεσαν επίσης να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα συνεχίσει να λειτουργεί σήμερα.
Για συνεχιζόμενες μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου κάνει λόγο το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σε νεότερη ενημέρωση το πρωί της Τετάρτης, σημειώνοντας πάντως ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να σημειώσουν κάποια σημαντική πρόοδο.
Αναφέρεται επίσης ότι οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχιβ, Σούμι και Μαριούπολη παραμένουν περικυκλωμένος από ρωσικές δυνάμεις και συνεχίζουν να υφίστανται βαρείς ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Από νωρίς το πρωί ηχούν σειρήνες στο Κίεβο
Σειρήνες ηχούν νωρίς το πρωί σήμερα στην πόλη του Κιέβου.
Στο Κίεβο παραμένουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα της χώρας τους.
Τέταρτη κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση αμάχων
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τέταρτη κατάπαυση του πυρός για τον σχηματισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων σε περιοχές της Ουκρανίας όπως ανακοίνωσε η Ρωσία.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί σήμερα Τετάρτη ούτως ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από τις περιοχές των συγκρούσεων της Ουκρανίας.
Η κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και θα απομακρυνθούν οι άμαχοι πολίτες από τις περιοχές της Ουκρανίας, συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τη Δευτέρα.
Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που οργανώθηκε για να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη Σούμι θα συνεχίσει να λειτουργεί σήμερα Τετάρτη, ανήγγειλε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από την πόλη 250.000 κατοίκων (βορειοανατολική Ουκρανία) μετά τη συμφωνία της Μόσχας και του Κιέβου για τον διάδρομο αυτόν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Περίπου 1.000 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μπόρεσαν επίσης να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.
Διπλωματικές πρωτοβουλίες
Oπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι ομόλογοί του από ρωσικής και ουκρανικής πλευράς, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα αντιστοίχως, συμφώνησαν να συναντηθούν στην Αττάλεια της Τουρκίας αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου.
Στην προγραμματισμένη συνάντηση, που επιβεβαιώθηκε και από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, θα παρευρίσκεται και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας πιθανότατα πήρε το πράσινο φως από το Κρεμλίνο η διπλωματική πρωτοβουλία της Αγκυρας.Η Τουρκία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή ακολουθώντας την κοινή γραμμή των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και έχει ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, κυρίως με τουρκικά drones, αλλά απέφυγε να επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις στη Ρωσία, επιμένοντας στον ρόλο του μεσολαβητή, που εννοεί να διατηρήσει τις καλές σχέσεις του και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές.
Η μεγάλη απαγόρευση από τις ΗΠΑ και οι επισημάνσεις του κινέζου για αυτοσυγκράτηση
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε ως «αβάσιμη» μια πρόταση της Πολωνίας ότι θα μπορούσε να διαθέσει 29 από τα μαχητικά αεροσκάφη MIG της σοβιετικής εποχής για να βοηθήσουν στην άμυνα της Ουκρανίας.
Αλλά οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Πολωνία δύο αντιπυραυλικούς Patriot, που εδρεύουν στην Ευρώπη, για να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι της επίθεσης.Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου «για να προκαλέσουν περαιτέρω πόνο στον Βλαντιμίρ Πούτιν», όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Ωστόσο, η ΕΕ δεν έχει ενταχθεί στην απαγόρευση, αλλά η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα η Ε.Ε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις προς την Ρωσία θα αρθούν με την λήξη του πολέμου.
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και είπε ότι η Κίνα «πονάει που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη». Πρόκειται δε για την ισχυρότερη δήλωσή του μέχρι σήμερα που αφορά στην ρωσική εισβολή.