Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε την Τρίτη μια συμφωνία προώθησης επενδύσεων με τη Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των δυτικών συμμάχων της Τουρκίας για υποστήριξη της Ρωσίας στην εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία μαζί με τη Ρωσία.
Η Τουρκία είχε προαναγγείλει ότι δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ακολουθώντας διαφορετική πολιτική από τη Δύση. Ωστόσο, εξακολουθεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει πλέον επικυρώσει μια πολυαναμενόμενη συμφωνία με έναν Ρώσο σύμμαχο, ενώ επιδιώκει μια ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λευκορωσίας «Σχετικά με την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων», που υπογράφηκε στο Μινσκ το 2018, είναι μια διμερής συμφωνία ρουτίνας. Στόχος της συμφωνίας είναι να ενθαρρύνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται προστατεύονται σύμφωνα με τους νόμους της χώρας υποδοχής. Επιπλέον, η συμφωνία διευκρινίζει το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου οι ξένες επενδύσεις στη Λευκορωσία και την Τουρκία μπορούν να υπόκεινται σε απαλλοτρίωση. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η Τουρκία έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες προώθησης επενδύσεων με 104 χώρες μέχρι στιγμής.
Η συμφωνία, η οποία εστάλη στο κοινοβούλιο από τον Ερντογάν τον Νοέμβριο του 2018 για έγκριση, εκκρεμεί από τότε η συζήτηση στο νομοθετικό σώμα. Η συμφωνία που επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο στις 23 Φεβρουαρίου, εγκρίθηκε από τον Ερντογάν την 1η Μαρτίου και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα την Τετάρτη, όπως ορίζει το σύνταγμα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου, κανένας βουλευτής δεν μίλησε για τη συμφωνία, ακόμη και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις για την έγκριση της άκαιρης συμφωνίας, δεδομένου του γεγονότος ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ήδη υπογράψει διατάγματα για την αναγνώριση της κυριαρχίας του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ στις 21 Φεβρουαρίου, κίνηση για την οποία διαμαρτυρήθηκε ακόμη και η Τουρκία.
Το Γραφείο του Προέδρου αποφασίζει ποιες νομοθετικές προτάσεις συζητούνται στο βήμα της Βουλής. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων στην Τουρκία, δεν φαίνεται δυνατό για το γραφείο του προέδρου να φέρει ενώπιον των νομοθετών μια πρόταση που το κυβερνών κόμμα δεν θέλει να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, ο Ερντογάν έχει το δικαίωμα να εγκρίνει τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο εντός 15 ημερών ή να την επιστρέψει για περαιτέρω συζήτηση.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Γραφείο του Προέδρου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να σταματήσει τον πόλεμο και να εδραιώσει την ειρήνη.
Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την Τετάρτη μια νέα λίστα οικονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας και της συμμάχου της Λευκορωσίας, καταδικάζοντας τη Λευκορωσία επειδή «κατέστησε δυνατή την εισβολή του (Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν στην Ουκρανία». Οι νέοι περιορισμοί περιλαμβάνουν πολιτικές ελέγχου των εξαγωγών προς τη Λευκορωσία.
«Θα πνίξουμε την ικανότητα της Λευκορωσίας να εισάγει βασικές τεχνολογίες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Και εάν η υποστήριξη του Λουκασένκο στον πόλεμο συνεχιστεί, οι συνέπειες για το καθεστώς του θα κλιμακωθούν».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε την Τετάρτη τις σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και έβαλε στη μαύρη λίστα 22 ανώτερους στρατιωτικούς για τον ρόλο του Μινσκ στην εισβολή. Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί τη Λευκορωσία ως σημαντικό εφαλτήριο για την χερσαία και αεροπορική του επίθεση στη γειτονική Ουκρανία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι στρατηγικό για τους Ρώσους αφού τα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας είναι πολύ πιο κοντά στο Κίεβο παρά στην περιοχή του Ντονμπάς.
Την Τρίτη, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρώτο της κύμα κυρώσεων σε ανώτερα στρατιωτικά στελέχη στη Λευκορωσία, ειδικά για τον ρόλο τους στη συμμετοχή και τη διευκόλυνση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Λευκορωσίας, υποστράτηγος Βίκτορ Γκιούλεβιτς, και τρεις άλλοι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας θα αντιμετωπίσουν όλοι κυρώσεις, μαζί με δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανέφερε η Guardian.
Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή απαγόρευσε την Πέμπτη σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να συμμετέχουν στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022.
Μια συμφωνία πυρηνικής ενέργειας μεταξύ της Τουρκίας και της Λευκορωσίας επικρίθηκε για τη συμπερίληψη όρων αορίστου που υπόκεινται σε ευρεία ερμηνεία και κατάχρηση εξουσίας.
Η τουρκική αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι η διατύπωση της συμφωνίας έδωσε μια ευρύτερη εντολή στην κυβέρνηση να επεκτείνει τα προγράμματα πυρηνικής συνεργασίας πέρα από την πρόθεση και το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας. Επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση να παρακάμψει τη νομοθετική αναθεώρηση για να κάνει αλλαγές στη συμφωνία όπως κρίνει σκόπιμο μετά την επικύρωσή της από το κοινοβούλιο.
Κείμενο της συμφωνίας προώθησης επενδύσεων μεταξύ Τουρκίας και Λευκορωσίας: