Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγική κίνηση η κατάληψη του Τσερνομπίλ! Είναι η ταχύτερη διαδρομή για την είσοδο στο Κίεβο

 

Γράφαμε πρώτοι πως τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ

Ποια όμως είναι η σημασία αυτής της κίνησης στην πραγματικότητα; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αιφνιδιαστικού πολέμου της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος, τα στρατεύματα του Κρεμλίνου κατέλαβαν την Πέμπτη τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ στη βόρεια Ουκρανία. "Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του εργοστασίου του Τσέρνομπιλ. Οι υπερασπιστές μας θυσιάζουν τις ζωές τους για να αποτρέψουν την επανάληψη της τραγωδίας του 1986", έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοινώσει με επίσημη ανακοίνωση ότι το ρωσικό απόσπασμα ανέλαβε τον έλεγχο του εργοστασίου. 

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γερασένκι πρόσθεσε επίσης τη φωνή του στην προειδοποίηση, αναφέροντας ότι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα κοντά στην αποθήκη πυρηνικών αποβλήτων του εργοστασίου του Τσερνομπίλ. "Οι δυνάμεις κατοχής εισήλθαν στην περιοχή του εργοστασίου του Τσερνομπίλ από τη Λευκορωσία, αλλά τα μέλη της ουκρανικής Εθνοφρουράς που προστατεύουν την αποθήκη επιδεικνύουν σθεναρή αντίσταση", δήλωσε ο Gerashchenki στο κανάλι του στο Telegram.

Ωστόσο, δεν άργησε να έρθει ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ, ο οποίος με λύπη του ανέφερε ότι "η ζώνη του Τσερνομπίλ, η λεγόμενη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ και όλες οι δομές του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ βρίσκονται υπό τον έλεγχο ρωσικών ένοπλων ομάδων", όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τι ψάχνουν τα στρατεύματα του Κρεμλίνου στο Τσερνομπίλ; 


Μία από τις αμφιβολίες που φαίνεται να προκαλεί η προθυμία του ρωσικού στρατού είναι το ενδιαφέρον της Μόσχας να ελέγξει ένα σακατεμένο πυρηνικό εργοστάσιο που περιβάλλεται από χιλιόμετρα και χιλιόμετρα ραδιενεργού εδάφους. Σύμφωνα με αρκετούς εμπειρογνώμονες, η σημασία του ελέγχου του Τσερνομπίλ από τη Ρωσία δεν είναι παρά καθαρά γεωγραφική. 

Αυτό δήλωσε ο πρώην επιτελάρχης του αμερικανικού στρατού Τζακ Κέιν, ο οποίος εξήγησε ότι το εργοστάσιο δεν έχει "καμία στρατιωτική σημασία", αλλά βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή μεταξύ Λευκορωσίας και Κιέβου. Στο ίδιο πνεύμα, ο James Acton του Carnegie Endowment for International Peace εξήγησε στο Al-Ain News ότι η διαδρομή αυτή αντιπροσωπεύει "τον ταχύτερο τρόπο για να φτάσει κανείς από το σημείο Α στο σημείο Β". Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από τα νότια σύνορα της Λευκορωσίας και λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, το Κίεβο. 


Υποθέτοντας ότι το Τσερνομπίλ είχε μετατραπεί σε στρατηγικό θύλακα για πιθανή ρωσική εισβολή, η κρατική υπηρεσία διαχείρισης της ζώνης αποκλεισμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο την αναγκαστική εκκένωση της περιοχής για όλους τους Ουκρανούς πολίτες που δεν εκπληρώνουν τις εργασιακές τους υποχρεώσεις στην περιοχή. 

"Δεν έχει σημασία αν είναι μολυσμένη ή αν δεν ζει κανείς εδώ", δήλωσε στους New York Times πριν από μερικές εβδομάδες ο Γιούρι Σαχραϊτσούκ, αντισυνταγματάρχης της ουκρανικής συνοριοφυλακής. "Είναι το έδαφός μας, η χώρα μας, και πρέπει να το υπερασπιστούμε".

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ