Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε το "πάγωμα” του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 με τη Ρωσία, αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε χθες και επισήμως τις αποσχισθείσες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία.
"Πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση, ιδιαίτερα αναφορικά με τον Nord Stream 2”, ανέφερε ο Σολτς στη συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό ομόλογο του, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομίας θα εξετάσει ξανά τη διαδικασία πιστοποίησης, δεδομένων των ενεργειών της Ρωσίας.
Βέβαια όπως μας διευκρινίζει ο γνωστός αναλυτής επί θεμάτων γεω-επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Κοψαχείλης αυτό στην παρούσα φάση δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα!
"Η έννοια "λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί" στην πράξη.
Ανακοινώθηκε μόλις, ότι η Γερμανία αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού NordStream II.
1. Ο αγωγός δεν είναι μέρος ακόμα της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, άρα πρακτικά δεν σημαίνει κάτι.
2. Είναι νομικά τόσο σύνθετο ζήτημα και πολιτικά τόσο απρόθυμοι οι Ρώσοι, που ο αγωγός για να πιστοποιηθεί και να δωθούν οι σχετικές άδειες θα χρειάζονταν πολλοί μήνες, ίσως και χρόνια...
Αυτό που φαίνεται ωστόσο, είναι η αποφασιστική στάση των Γερμανών για σκληρά μέτρα.
Το διεθνοπολιτικό θέατρο σε όλο του το μεγαλείο!!!"
αναφέρει σε σχόλιό του....
Μιλώντας στη Βαρσοβία, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος είπε ότι η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυστηρά σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. "Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα επηρεάζουν πάντοτε το θέμα της έγκρισης του Nord Stream 2", πρόσθεσε.
"Πρέπει να καταβληθεί κάθε διπλωματική προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί αυτή η κατάσταση", είπε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σκληρές κυρώσεις εάν αποτύχει η διπλωματία. "Το λέω γνωρίζοντας ότι κάθε κύρωση φυσικά έχει κόστος για την οικονομία", πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Ζελένσκι δήλωσε: Πρέπει να τερματιστεί η λειτουργία του Nord Stream 2
Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.