Το Iamani είναι ένα γεωργιανό υποπολυβόλο όπλο. Το προϊόν αποτελεί δημιουργία της Delta, κυβερνητικής εταιρείας η οποία βρίσκεται στην Τιφλίδα. Το όπλο σχεδιάστηκε από δύο Γεωργιανούς μηχανικούς, τον Tengis Devidze και τον Giorgi Sukhiashvili. Το όνομα του όπλου προέρχεται από την αρχαία γεωργιανή γλώσσα Church και σημαίνει "φονικό όπλο". Η Delta ιδρύθηκε το 2010, ενώνοντας έξη ερευνητικά κέντρα και υποδομές παραγωγής. Η εταιρεία εστιάζει στην έρευνα και ανάπτυξη νέων στρατιωτικών όπλων και προϊόντων, όπως και στην παραγωγή και συντήρηση υπαρχόντων προϊόντων. Η Delta προσφέρει κάποια από τα προϊόντα της και σε πολίτες. Τα γνωστότερο δημιούργημά της είναι η οικογένεια τεθωρακισμένων οχημάτων Didgori, τα οποία έχουν εξαχθεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια.
Το Iamani υποπολυβόλο σχεδιάστηκε ως ιδιωτικό προϊόν. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα πειραματικό υποπολυβόλο (SMG), το οποίο θα μπορούσε να γίνει μία μελλοντική ενναλακτική στο παλαιό σοβιετικό AKS-74U τυφέκιο εφόδου. Την περίοδο ανάπτυξης του Iamani, το AKS-74U χρησιμοποιούταν σε μεγάλο βαθμό από τις ειδικές δυνάμεις της χώρας όπως επίσης και από γεωργιανές ομάδες επιβολής της τάξης.
Το νέο υποπολυβόλο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Delta σε έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού, στις 26 Μαΐου του 2015. Η μέρα αυτή γιορτάζεται ως μέρα ανεξαρτησίας στην Γεωργία.
Το υποπολυβόλο ρίχνει τα τυπικά 9x19 χιλιοστών πυρομαχικά και διαθέτει γεμιστήρα 30 σφαιρών.
Το όπλο είναι αμφιδέξιο και δίνει στον χρήστη την επιλογή να εξάγει τα άχρηστα φυσίγγια και από τις δύο μεριές. Το χαρακτηριστικό αυτό κάνει το Iamani πιο βολικό για αριστερόχειρες χειριστές. Κουμπιά αλλαγής λειτουργίας πυρός βρίσκονται και στις δύο μεριές του όπλου. Οι διαθέσιμες λειτουργίες περιλαμβάνουν την "ασφαλής" και την "αυτόματη".
Ο δέκτης (receiver) του όπλου είναι κατασκευασμένος από κράματα σιδήρου, γεγονός που κάνει το όπλο πιο ανθεκτικό αλλά και βαρύ. Γενικά, το Iamani είναι αρκετά βαρύ για υποπολυβόλο. Τα περισσότερα μοντέρνα όπλα αυτού του τύπου είναι πολύ ελαφρύτερα.
Το υποπολυβόλο είναι εξοπλισμένο με μία σχάρα στόχων τύπου Picatinny. Το πρωτότυπο ήταν εξοπλισμένο με σκόπευτρο κατευθυντήρα, ωστόσο δεν υπήρχαν σιδερένιοι στόχοι. Υπάρχουν και σχάρες εξαρτημάτων κάτω από την κάννη για διάφορα εξαρτήματα όπως τακτικούς φακούς, δείκτες laser, κάθετες λαβές και άλλα.
Το όπλο έχει στόμιο κάννης (muzzle brake), το οποίο μειώνει το απότομη σήκωμα του όπλου κατά τον πυροβολισμό. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η ακρίβεια του όπλου.
Το Iamani είναι εξοπλισμένο με πίσω λαβή, η οποία μπορεί να διπλωθεί στο δεξί μέρος του δέκτη, χωρίς να μπλοκάρει την σκανδάλη. Οπότε, ο χειριστής μπορεί να πυροβολεί με διπλωμένη την πίσω λαβή.
Αρκετά βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν πως το Iamani είναι ικανό να ρίξει αποτελεσματικά σφαίρες ολόκληρου γεμιστήρα αφού το όπλο έχει βυθιστεί σε άμμο, λάσπη και νερό.
Σύμφωνα με στελέχη της Delta, υπήρχε σχέδιο για τον σχεδιασμό ενός πολυμερούς σώματος για το όπλο. Ο σχεδιασμός αυτός θα μείωνε σημαντικά το συνολικό βάρος του Iamani. Ωστόσο, η περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη του υποπολυβόλου διακόπηκε.
Σήμερα, το Iamani δεν μπορεί να βρεθεί ούτε καν στην λίστα προϊόντων που προσφέρει η Delta. Παλιοί σύνδεσμοι με πληροφορίες του όπλου έχουν απενεργοποιηθεί. Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρξαν παραγγελίες παραγωγής για το όπλο. Τέλος, το Iamani δεν παραδόθηκε σε καμία αμυντική ομάδα ή ομάδα επιβολής του νόμου.