Type 81
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Toshiba έφτιαξε αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα για την Ιαπωνία!

Το Type 11 είναι ένα ιαπωνικό πυραυλικό σύστημα μικρής εμβέλειας γνωστό και ως SAM Kai II. Το σύστημα παράχθηκε από την Toshiba και αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου Type 81 αντιαεροπορικού συστήματος μικρής εμβέλειας. Μία έρευνα για την ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας έγινε μεταξύ του 1999 και του 2002, ενώ η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 2005. Το Type 11 υιοθετήθηκε από τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις και την πολεμική αεροπορία του κράτους το 2011. Οι αρχικές παραδόσεις ξεκίνησαν το ίδιο έτος, ενώ το όπλο παρουσιάστηκε δημόσια το 2014. Οι παραδόσεις συνεχίστηκαν αρκετά αργά και ως αποτέλεσμα μέχρι το 2020 οι ιαπωνικές αμυντικές δυνάμεις ξηράς και οι ιαπωνικές αμυντικές αεροπορικές δυνάμεις επιχειρούσαν μόλις 6 συγκροτήματα μονάδων πυρός. 

Το Type 11 χρησιμοποιεί πυραύλους παρόμοιους με αυτούς του Type 81, αν και το Type 11 κουβαλάει πυραύλους σε μορφή κοντέινερ. Οι πύραυλοι τοποθετούνται σε κοντέινερ από το εργοστάσιο παραγωγής τους. Η πράξη αυτή βελτίωσε την συντήρηση και τον χειρισμό των πυραύλων. Βελτιώθηκε και η απόδοση των πυραύλων, οι οποίο πλέον μπορούν να χτυπήσουν μικρούς πυραύλους αέρος-εδάφους και κατευθυνόμενους πυραύλους cruise. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πύραυλος είναι περίπου 3 μέτρα σε μήκος, έχει διάμετρο 160 εκατοστών και ζυγίζει σχεδόν 100 κιλά. Η εκρηκτική κεφαλή του ζυγίζει μόνη της 10 κιλά. Ο τύπους του πυραύλου είναι ο HE FRAG και έχει εμβέλεια 10 με 15 χιλιόμετρα. Το μέγιστο υψόμετρο πτήσης τους φτάνει τα 3 χιλιόμετρα. 

Το προηγούμενο Type 81 είχε δύο μεθόδους πλοήγησης των πυραύλων του: πλοήγησης ραντάρ ή πλοήγησης υπέρυθρων. Η μία όμως από τις μεθόδους εγκαταλείφθηκε και το Type 11 λειτουργεί μόνο με πλοήγηση ραντάρ. Οι εκρηκτικές κεφαλές των πυραύλων πυροδοτούνται κατά την επαφή. Αν ο πύραυλος δεν βρει στόχο, η κεφαλή εκρήγνυται σε κοντινή απόσταση από αυτόν.

Οι ιαπωνικές αμυντικές δυνάμεις ξηράς χρησιμοποιούν το σύστημα πάνω σε ένα Type 73 6x6 φορτηγό. Το φορτηγό διαθέτει diesel κινητήρα των 285 ίππων που φτάνει μέγιστη ταχύτητα 90 χλμ/ώρα. Η εμβέλεια του είναι περίπου 800 χιλιόμετρα. Το συγκρότημα διαθέτει έναν εκτοξευτή με 4 πυραύλους κοντέινερ. Το όχημα λειτουργεί με πλήρωμα τριών.

Οι ιαπωνικές αμυντικές αεροπορικές δυνάμεις το επιχειρούν πάνω σε ένα Kohkidohsha όχημα γενικής χρήσης και 4x4 σχηματισμού. Το φορτηγό έχει έναν Toyota diesel κινητήρα των 4,1 λίτρων, ο οποίος παράγει 140 ίππους. Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 100 χλμ/ώρα, ενώ έχει και αυτό εμβέλεια 800 χιλιομέτρων. Το συγκρότημα κουβαλάει 4 πυραύλους και στοχεύει στην προστασία αεροπορικών βάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Type 11 μπορεί να συνδεθεί με άλλα ιαπωνικά αντιαεροπορικά συστήματα και να ενταχθεί σε ένα ενιαίο δίκτυο. 

Το αμυντικό σύστημα περιλαμβάνει ένα ενεργό electronically scanned aray ραντάρ (ηλεκτρονικά σαρωμένη συστοιχία), το οποίο έχει ως βάση το Type 73 φορτηγό. Το όχημα εκτόξευσης υποστηρίζεται από όχημα ανεφοδιασμού, το οποίο έχει και αυτό ως βάση το Type 73 φορτηγό. Το όχημα αυτό είναι εξοπλισμένο με γερανό και κουβαλάει 8 επιπλέων πυραύλους. 

Type 81

Το προηγούμενο αντιαεροπορικό σύστημα μικρής εμβέλειας της χώρας, το οποίο παράχθηκε και αυτό από την Toshiba, ξεκίνησε να υπηρετεί το 1981. Η εμβέλεια του συστήματος ήταν μεταξύ 5 και 10 χιλιομέτρων, ανάλογα την έκδοση. Το μέγιστο υψόμετρο του πυραύλου ήταν 3 χιλιόμετρα, ανεξάρτητα την έκδοση.

GALLERY

Type 81
Type 81
Type 81
Type 81
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ