Ήταν κάτι τεράστιο που έμοιαζε να επιπλέει στο νερό και η νεαρή γυναίκα αμέσως πίστεψε ότι πρόκειται για ένα παγόβουνο.
Σήκωσε τη φωτογραφική της μηχανή για να τραβήξει μια φωτογραφία αυτού που πίστευε για παγόβουνο.
«Όταν κοίταξα μέσα από την κάμερα, δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου[…] Κοίταξα ξανά και κατέβασα τη φωτογραφική μηχανή, μετά κοίταξα ξανά και σκέφτηκα ότι ήταν στ’ αλήθεια πολύ παράξενο» σχολίασε η Ένγκελς, μιλώντας στην εφημερίδα Nainamo Daily News.
Η Καναδή φωτογράφος, δεν ήταν 100% σίγουρη γι’ αυτό που είχε δει στις 9 Γενάρη και έτσι ανέβασε τις φωτογραφίες στα social media για να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για παγόβουνο ή να βρει μια άλλη λογική εξήγηση.
Πολλοί χρήστες συμφώνησαν με τη φωτογράφο, αλλά δεν επρόκειτο για παγόβουνο στα νερά, αλλά για μια οπτική ψευδαίσθηση.
«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ένα όμορφο παράδειγμα μιας οφθαλμαπάτης» σχολίασε ο Κόλιν Γκόλντμπλαντ, αναπληρωτής καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια του Καναδά.
Στην πραγματικότητα, αυτό που η φωτογράφος τράβηξε με την κάμερά της δεν ήταν παγόβουνο, αλλά η αντανάκλαση της παγωμένης βουνοκορφής του όρους Κέαμ, περίπου 180 χιλιόμετρα μακριά και πέρα από τον ορίζοντα που αντίκριζε η Ένγκελς.
«Επειδή τα στρώματα αέρα έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες και γι’ αυτό διαφορετικές πυκνότητες, διαθλούν το φως και κάμπτουν τα φωτεινά κύματα. Αποτέλεσμα είναι αυτό που είδε και μπόρεσε να φωτογραφίσει η φωτογράφος. Ένα βουνό που στην πραγματικότητα δεν βρισκόταν εκεί, αλλά πάνω από 180 χιλιόμετρα μακριά» εξηγεί η Αλεξάντρα Μπλερ, πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών και Επιστημών, στο κολέγιο North Island College, στο Βανκούβερ του Καναδά.