Κόσμος

Πως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχασε 30 δισ. δολάρια σε μια μέρα...

Μια κακή ημέρα ήταν η χθεσινή για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, συνιδρυτή του Facebook, αφού είδε την περιουσία του να καταποντίζεται κατά σχεδόν 30 δισ. δολάρια σε 24 ώρες μετά την πτώση-ρεκόρ των μετοχών της μητρικής εταιρείας Meta.

Ως εκ τούτου η τρέχουσα περιουσία του έπεσε στα 84,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Με αυτό το... κομπόδεμα, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2015 ο 37χρονος δεν συγκαταλέγεται στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Ο Ζάκερμπεργκ κατέχει σχεδόν το 13% της Meta Platforms, μητρική εταιρεία της Facebook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ζάκερμπεργκ έχασε χθες 29,8 δισ. δολαρία, δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια περιουσίας στην ιστορία.

Την ξεπερνά μόνο η απώλεια 35 δισ. δολαρίων που έχασε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Έλον Μασκ, τον περασμένο Νοέμβριο, αφότου έγραψε στο Twitter ότι σκοπεύει να πωλήσει το 10% του μεριδίου του στην Tesla.

Κατρακύλα της μετοχής

Η μετοχή της Meta κατρακύλησε αφού η εταιρεία προειδοποίησε για ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων το επόμενο τρίμηνο και είπε ότι οι πρόσφατες αλλαγές απορρήτου από την Apple θα κοστίσουν στην εταιρεία 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CNBC.

Η πτώση κατά 26% ήταν η μεγαλύτερη μονοήμερη βουτιά της Meta και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Το ποσό αυτό αποτελεί, επίσης, αρνητικό ιστορικό ρεκόρ.

Τι συμβαίνει στην εταιρεία το τελευταίο διάστημα;

1) Η Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 8%, ήτοι 10,29 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Το οξύμωρο στη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίζεται στο εξής στοιχείο: Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20%, ήτοι κατά 33,67 δισ. δολάρια.

2) Πώς είναι δυνατόν να αυξάνονται τα έσοδα, αλλά να μειώνονται τα κέρδη; Σύμφωνα με τους αναλυτές, η... ασυμβατότητα αυτή οφείλεται στις δαπάνες για το τμήμα Reality Labs, δηλαδή του τμήματος που θα «εγκαινιάσει» το μέλλον του διαδικτυακού κόσμου, την εικονική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις αναφορές, η Meta έχει ήδη επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια στη συγκεκριμένη τεχνολογία και αναμένεται να δαπανήσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια.

3) Οι πρόσφατες αλλαγές απορρήτου από την Apple καθιστούν πιο δύσκολο για εταιρείες όπως η Meta να παρακολουθούν άτομα για διαφημιστικούς σκοπούς, γεγονός που ασκεί επίσης πίεση στα έσοδα της εταιρείας. Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Τετάρτη, ο οικονομικός διευθυντής της Meta είπε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει τις «ετεροχρονισμένες συνέπειες» ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αλλαγές της Apple το 2022. Αναλυτές στο MoffettNathanson, σε σημείωμα προς τους πελάτες, χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη εκτίμηση «εκπληκτική».

4) Η Meta προέβλεψε έσοδα πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για το τρέχον τρίμηνο, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την TikTok, ανέφερε η εταιρεία, επηρεάζοντας σαφώς τους επενδυτές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ