Κόσμος

Όρκος και όροι! Γιατί είναι καίριας σημασίας η επίθεση των Χούτι στα Εμιράτα-Αν έχουν τέτοια όπλα είναι πλέον ισχυρή δύναμη που μπορεί πραγματικά να απειλήσει τις γειτονικές χώρες

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η χθεσινή επίθεση στο Άμπου Ντάμπι. Οι Χούτι , οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της επιχείρησης "Τυφώνας Υεμένη" στα ΗΑΕ.


Μετά τη χθεσινή επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Άμπου Ντάμπι, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης που πρόσκειται στους Χούτι, ταξίαρχος Yahya Saree, αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση που ονομάστηκε "Τυφώνας Υεμένη", μία ημέρα αφότου άφησε να εννοηθεί ότι το κίνημα βρισκόταν πίσω από την επίθεση "βαθιά μέσα στα ΗΑΕ".

Σύμφωνα με τον Saree, το διυλιστήριο πετρελαίου Musaffah αποτέλεσε στόχο με τη χρήση φτερωτών πυραύλων Quds 2. Σημείωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Sammad-3 "στόχευσαν έναν αριθμό ευαίσθητων και σημαντικών στόχων", ενώ η επέκταση του αεροδρομίου του Άμπου Ντάμπι επλήγη από τέσσερις πυραύλους. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Zulfiqar είχαν επίσης ως στόχο το αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

"Ορκιζόμαστε να χτυπήσουμε περισσότερους ζωτικούς στόχους στα ΗΑΕ εάν συνεχίσουν τη στρατιωτική κλιμάκωση στην Υεμένη", προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

https://twitter.com/Yahya_Saree/status/1483174258150977542?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1483174258150977542%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.middleeastmonitor.com%2F20220118-houthis-reveal-details-of-hurricane-yemen-operation-in-uae%2F


Από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν έξι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM των ΗΑΕ. Οι τραυματίες υπέστησαν "ήπια έως μέτρια" τραύματα.

Η επιχείρηση αποτελεί σημαντική κλιμάκωση της επταετούς σύγκρουσης. Το κράτος του Κόλπου είναι ηγετικό μέλος του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις άμεσες επιθέσεις αντιποίνων από τις δυνάμεις των Χούτι, σε αντίθεση με τη γειτονική Σαουδική Αραβία, η οποία έχει πληγεί συχνά από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, καθώς και από διασυνοριακές επιδρομές στο νότο.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απάντησε στην επίθεση με ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει "τη σημερινή στοχοποίηση από την τρομοκρατική πολιτοφυλακή των Χούτι μη στρατιωτικών περιοχών και εγκαταστάσεων στο έδαφος των Εμιράτων. Αυτή η αποτρόπαια επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη". Το υπουργείο επεσήμανε ότι τα ΗΑΕ "επιφυλάσσονται του δικαιώματος να απαντήσουν σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις και σε αυτή τη φαύλη εγκληματική κλιμάκωση".

Άλλα αραβικά κράτη καταδίκασαν επίσης την επίθεση, όπως και το κόμμα Al-Islah της Υεμένης. Ωστόσο, ο ηγέτης της παράταξης Asaib Ahl Al-Haq στο Ιράκ συνεχάρη τους "καταπιεσμένους αδελφούς της Υεμένης, οι οποίοι υπερασπίζονται τη χώρα και το έθνος τους ενάντια στη σκληρή επίθεση ενός καταπιεστικού συνασπισμού που επέτρεψε να χυθεί το αίμα παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων της Υεμένης". Οι κυβερνήτες των ΗΑΕ έχουν μακρά ιστορία σε αυτή την επιθετικότητα", πρόσθεσε. "Συγχαίρουμε τους Υεμενίτες για την καταπληκτική πρόοδο στην αποτρεπτική τους δύναμη και το επαναστατικό τους πνεύμα που έχουν επιτύχει παρά τον πόνο και τα δεινά που προκάλεσε η αλαζονεία των δυνάμεων του κακού".

Μετά την επιχείρηση, πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένη συνοικία στην πρωτεύουσα Σαναά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 αμάχους, μεταξύ των οποίων μια ολόκληρη οικογένεια, ενώ έντεκα ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την Al-Masirah, τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν ήταν τα πιο θανατηφόρα στην πρωτεύουσα από το 2019. Αναφέρθηκε επίσης ότι πάνω από 50 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες.

 

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;


Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter ότι "τα ΗΑΕ είχαν ισχυριστεί ότι είχαν αποστασιοποιηθεί από την Υεμένη, αλλά πρόσφατα αποκαλύφθηκε, το αντίθετο από ό,τι ισχυριζόνταν", δηλώνοντας ότι το Αμπού Ντάμπι έχει δύο επιλογές: είτε να σταματήσει να επεμβαίνει στην Υεμένη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες από τους Χούθι.

Ο Adam Baron, πολιτικός αναλυτής που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή με έμφαση στην Υεμένη και τον Κόλπο, δήλωσε στο Middle East Eye ότι "η επίθεση έρχεται στον απόηχο σημαντικών κερδών στο πεδίο της μάχης από τις δυνάμεις που συχνά περιγράφονται ως υποστηριζόμενες από τα ΗΑΕ".

"Ενώ οι Χούθι έχουν δηλώσει και στο παρελθόν επιθέσεις σε στόχους των ΗΑΕ, αυτή είναι η πιο σημαντική μέχρι σήμερα. Σίγουρα υπάρχει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης κλιμάκωσης - έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στη Σαναά ως φαινομενική απάντηση στην επίθεση".

"Ενώ οι Χούθι έχουν ισχυριστεί ότι έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον στόχων των ΗΑΕ στο παρελθόν, αυτή είναι η πιο σημαντική μέχρι σήμερα. Σίγουρα υπάρχει το ενδεχόμενο για περισσότερη κλιμάκωση" λέει ο Άνταμ Μπάρον.

Ο Mohammed Albasha, ανώτερος αναλυτής της Αραβικής Χερσονήσου στην Navanti Group, δήλωσε στο Middle East Eye ότι το Άμπου Ντάμπι πιθανότατα θα αξιοποιήσει την έδρα του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη θητεία 2022-2023 για να πιέσει για περισσότερες κυρώσεις κατά της ηγεσίας των Χούτι. Υποστήριξε ότι τα ΗΑΕ ασκούν επίσης πιέσεις στην Ουάσινγκτον για να επαναπροσδιορίσει την Ansar Allah ως "ξένη τρομοκρατική οργάνωση".

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τερμάτισε την επιθετική υποστήριξη των επιχειρήσεων του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και ανέτρεψε επίσης τον χαρακτηρισμό της ομάδας από τον Τραμπ ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

"Υποψιάζομαι ότι τα ΗΑΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν περισσότερη υλικοτεχνική υποστήριξη στις δυνάμεις των Φρουρών της Δημοκρατίας, των Ταξιαρχιών Γκιάντ και του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC). Η ιδέα για ειρήνη και σταθερότητα στην Υεμένη θα ήταν τραβηγμένη σε αυτό το στάδιο", δήλωσε ο Albasha.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι Υεμενίτες αμφισβητούν ότι οι Χούτι είναι ικανοί να εκτοξεύσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των ΗΑΕ, περνώντας από τη Σαουδική Αραβία.

"Γνωρίζουμε ότι η κλιμάκωση στη Σαμπβάχ και τη Μαρίμπ κατά των Χούθι έγινε αφού πήραν το πράσινο φως από τα ΗΑΕ και γνωρίζουμε ότι οι Χούθι θέλουν να πάρουν εκδίκηση", δήλωσε στο MEE ο Μοχάμεντ Άλι, δημοσιογράφος και σχολιαστής. "Ωστόσο, δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Χούτι διαθέτουν όπλα που μπορούν να στοχεύσουν τα ΗΑΕ", πρόσθεσε. "Αν έχουν, αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον μια ισχυρή δύναμη που μπορεί πραγματικά να απειλήσει τις γειτονικές χώρες".

Είπε ότι πιστεύει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να είχαν σταλεί από το Ιράν "αλλά οι Χούτι ήταν ευτυχείς να το ισχυριστούν για να δείξουν ότι διαθέτουν σύγχρονα όπλα".

"Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν στον κόσμο αν ήταν οι Χούτι ή όχι, αλλά για μένα εξακολουθώ να αμφιβάλλω ότι το έκαναν οι Χούτι".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ