Κόσμος

Καθηγητής Οξφόρδης: Ελπίδα για τη δεύτερη γενιά εμβολίων

Ελπίζω στη δεύτερη γενιά εμβολίων και στην επικαιροποίηση τους. Δεν πιστεύω ότι η Όμικρον θα δώσει τη λύση στην πανδημία. Πιθανώς το κύμα της να περάσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα ακολουθήσουν άλλα κύματα, με άλλα στελέχη. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να δούμε το τέλος της πανδημίας μέσα στο '22. Δεν αποκλείω όμως να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις που θα λήξουν γρήγορα το πρόβλημα. Μπορεί και να μην βρεθούν και η πανδημία να κρατήσει κάποια χρόνια. Τρία, τέσσερα, πέντε δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα.

Οι επισημάνσεις ανήκουν στον ιολόγο-βιολόγο, καθηγητή Εξέλιξης και Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Άρη Κατζουράκη, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου "104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ" αναφέρει ότι η Όμικρον δεν είναι ήπια σε πληθυσμούς με χαμηλή ανοσία, όπως σε θύλακες ανεμβολίαστων στην Αμερική, όπου παρατηρείται μία πολύ βαριά εικόνα, με αυξημένες νοσηλείες και θανάτους. Για αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να θεωρούμε ότι αυτός ο ιός είναι αβλαβής. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην πρόνοια και την προστασία, λέει ο διακεκριμένος ιολόγος, επισημαίνοντας ότι σε 2-3 εβδομάδες θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την συμπεριφορά της Όμικρον στον πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε σχέση με το ντόρο που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες για το αν υπάρχει τελικά deltacron (συνδυασμός Delta και Omicron) απαντά: Είναι λογικό ότι η είδηση θορύβησε τον κόσμο, γιατί υπήρξε φόβος ότι ένας συνδυασμός των δύο μεταλλάξεων θα μπορούσε να συγκεράσει τα χειρότερα χαρακτηριστικά τους. Δεν θα έπρεπε όμως να ανησυχούμε, γιατί τα γενετικά στοιχεία του ιού δείχνουν αρκετά ξεκάθαρα ότι πρόκειται περί ενός τεχνικού λάθους.

Για το κάθε πότε πρέπει να εμβολιαζόμαστε ο κ. Κατζουράκης λέει ότι υπάρχει πιθανότητα οι τρεις δόσεις να επαρκούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα."Όμως θα πρέπει να κινηθούμε με βάση τα δεδομένα. Δηλαδή άμα δούμε τον ερχόμενο χειμώνα ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αναμνηστικές δόσεις, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Επίσης ο εμβολιασμός μία φορά το χρόνο όπως με τη γρίπη, είναι μία πιθανότητα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Κατζουράκης αναφέρεται ακόμη στη μελέτη που γίνεται στο εργαστήριο του αυτή τη στιγμή σχετικά με το αν κάποιοι ενδογενείς ιοί που έχουμε στα γονιδιώματα μας, προσφέρουν μία φυσική ανοσία απέναντι στη μόλυνση του κορονοϊού. Επίσης μιλάει και για τη μελέτη που διεξάγει από την αρχή της πανδημίας σε συνεργασία με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και η οποία αφορά στην έκφραση κάποιων από αυτούς τους ενδογενείς ιούς στο πνευμονικό υγρό ασθενών που πάσχουν από σοβαρή νόσο. "Δεν είμαστε βέβαιοι ακόμα, αν η ενεργοποίηση αυτών των ιών, είναι βασικό κομμάτι της νόσου ή αν είναι απλώς ένας δείκτης της. Αλλά σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει συσχετισμός με την έκφραση αυτών των ιών και τη νόσο, ενδεχομένως να μπορούμε να παρέμβουμε φαρμακευτικά και να υπάρξουν κάποιες καινούργιες θεραπευτικές κατευθύνσεις".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ