Κόσμος

Πού θα οδηγήσει η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία- Θύμα τους η ΕΕ

Η Μόσχα είναι απογοητευμένη με την αντίδραση που έδειξε η Δύση στις προτάσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς μετά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του ΟΑΣΕ.

Άκαρπες οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας και στον ΟΑΣΕ

"Θέλω να πω αμέσως ότι δεν ακούσαμε επαρκή απάντηση ή κανενός είδους αντίδραση στις προτάσεις μας από τους εταίρους μας. Όλα περιστράφηκαν γύρω από τις ανησυχίες τους και τη δήθεν επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας, ειδικά στο πλαίσιο των ουκρανικών γεγονότων", δήλωσε ο Λουκάσεβιτς

Αντί για την εποικοδομητική συζήτηση, οι δυτικοί αξιωματούχοι έθεσαν υπό αμφισβήτηση τις αρχές του ΟΑΣΕ περί  ασφάλειας. Σύμφωνα με τον Λουκάσεβιτς, οι εταίροι του υποστήριξαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι κανείς δεν μπορούσε να επηρεάσει την επιλογή του συστήματος ασφαλείας αυτού ή εκείνου του κράτους.

Μιλώντας στη  συνεδρίαση του ΟΑΣΕ, ο Λουκάσεβιτς είπε ότι μπορεί να δει σημάδια συστημικής υποβάθμισης στον ΟΑΣΕ. Ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για αυτό.

Εν τω μεταξύ, η Τσεχική Δημοκρατία  εξέφρασε τη θέση της λέγοντας πως επιθυμεί αποκλιμάκωση.

"Πιστεύω ότι οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης στα σύνορα της Ουκρανίας", δήλωσε η Τσέχος υπουργός Άμυνας Jana Černochová σχολιάζοντας τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Ο Jan Havránek, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Τσεχικής Δημοκρατίας, τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους από τον Ψυχρό Πόλεμο.

"Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σιωπηλά την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία, τον εταίρο μας, ούτε μπορούμε να μην εκλάβουμε στα σοβαρά  τη στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα με την Ουκρανία", είπε. Σύμφωνα με τον πολιτικό, η ασφάλεια όλης της Ευρώπης εξαρτάται από την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν θα επιστρέψει τα στρατεύματα της στους στρατώνες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα ότι το νομοσχέδιο για ένα νέο πακέτο κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά και το Nord Stream 2,  θα ήταν μια νευρική κίνηση των Αμερικανών αξιωματούχων 

«Στον ατελείωτο ισχυρισμό του δικού τους μεγαλείου, οι άνθρωποι έχουν φτάσει σε ένα ψυχολογικό σημείο που είναι δύσκολο να εξηγηθεί», κατέληξε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Έτσι  οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται κατηγορηματικά να ακούσουν τη Ρωσία,  και η Ρωσία αρνείται να ακούσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η Ρωσία δεν θα συζητήσει καν την απαίτηση των ΗΠΑ να στείλουν τα  ρωσικά στρατεύματα πίσω στους στρατώνες εντός της χώρας.

Μια τέτοια απαίτηση από την Ουάσιγκτον είναι απαράδεκτη, είπε.

"Τώρα μιλούν όχι μόνο για την ανάγκη να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία, όπως λένε, αλλά θέλουν επίσης να σταλούν τα στρατεύματά μας πίσω στους στρατώνες. Αυτό είπε ο Σέρμαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , μεταξύ άλλων και δημόσια σε συνέντευξη Τύπου. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω ότι μια τέτοια απαίτηση είναι εντελώς απαράδεκτη. Φυσικά, δεν πρόκειται να το συζητήσουμε", είπε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ εκτίμησε επίσης ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στις 12 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες διεξήχθησαν με επιχειρηματικό τρόπο.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω αυτό που είπαμε: οι διαπραγματεύσεις ήταν επιχειρηματικές. Η θέση της Δύσης είναι αρκετά σκληρή, αλαζονική κάποια στιγμή, αδιάλλακτη, αλλά παρ' όλα αυτά εξηγήθηκε ήρεμα, με επιχειρηματικό τρόπο", είπε ο υπουργός.

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις  η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε συνομιλίες με αρκετές ενεργειακές εταιρείες της ΕΕ σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής του, λόγω πιθανής περαιτέρω  κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με πηγές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε ένα τέτοιο βήμα λόγω πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, σε σχέση με αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφέρθηκε για το εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ήταν έτοιμες να αυξήσουν τον όγκο των προμηθειών φυσικού αερίου.

Εκπρόσωποι των εταιρειών δήλωσαν ότι υπάρχει τεταμένη ατμόσφαιρα στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου και δεν έχουν ακόμα τις ποσότητες σε φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τις  μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που προέρχονται από τη Ρωσία.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδέχεται να τερματιστούν έργα για την κατασκευή τερματικών σταθμών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία. 

Η Ρωσική απάντηση

Ούτε η Gazprom ούτε η Ρωσία φταίνε για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

«Φυσικά, με εξέπληξε κάπως η δήλωση του επικεφαλής ενός τόσο αξιοσέβαστου διεθνούς οργανισμού όπως ο IEA, ο οποίος προσπαθεί να μετατοπίσει τα προβλήματα που έχουν σήμερα οι ευρωπαίοι καταναλωτές στην Gazprom και την Ρωσία οι οποίες δεν ευθύνονται», είπε.

Ο Νόβακ τόνισε ότι η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη επηρεάστηκε από έναν μακρύ χειμώνα, ο οποίος ανάγκασε την εξόρυξη σημαντικών όγκων φυσικού αερίου από υπόγειες αποθήκες αερίου (UGS) στην Ευρώπη. Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει και το υγροποιημένο αέριο, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πήγε στις ασιατικές αγορές, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021 κατηγόρησαν την Gazprom ότι περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αιχμής των τιμών ενέργειας, πιστεύοντας ότι ο Ρώσος προμηθευτής, ο οποίος καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο, χειραγωγούσε τις ευρωπαϊκές τιμές.

Η Gazprom, σε απάντηση, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι παραδόσεις της στις χώρες της ΕΕ το φθινόπωρο του 2021 αυξήθηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και ότι όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις προς τις χώρες της ΕΕ εκπληρώθηκαν πλήρως. Το γεγονός έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί από την ηγεσία τόσο των επιμέρους κρατών της ΕΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή  στρατιωτική αντιπαράθεση  μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ  και Ρωσίας, με αφορμή την Ουκρανία

Εκτίμηση είναι ότι σε τέτοια περίπτωση και  εάν τα πράγματα ξεφύγουν από το στενό πλαίσιο  στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο έδαφος της Ουκρανίας, τα επακόλουθα και οι συνέπειες πρωτίστως για την Ευρώπη θα είναι οδυνηρές

Σε πρόσφατο άρθρο μας, είχαμε αναλύσει μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας  ότι σύμφωνα με την εκτίμησή μας ως κύρια προσπάθεια θα ήταν η μέσω  συντονισμένης χερσαίας επίθεσης ρωσικών δυνάμεων  κατάληψη της παράκτιας περιοχής της Αζοφικής θάλασσας μεταξύ Μαριούπολης και χερσονήσου της Κριμαίας, υποβοηθούμενη με μια αποβατική  ή χερσαία ενέργεια στην Αζοφική θάλασσα από την περιοχή της Κριμαίας.

Οι  ρωσικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις του Βόλγοκραντ και του Ροστόβ μπορούν να ενεργήσουν σε συγκλίνουσες κατευθύνσεις γρήγορα  και αποφασιστικά για την κατάληψη της εν λόγω ζώνης, κάνοντας την Αζοφική θάλασσα ρωσική λίμνη και διασυνδέοντας θαλάσσια και χερσαία την χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, την ώρα που οι ρωσικές  δυνάμεις που θα ενεργήσουν  από την  κατεύθυνση  της Κριμαίας θα εγκλωβίζουν τον εχθρό.

Το τακτικό πλεονέκτημα που παρέχει στη Ρωσία μια τέτοια ενέργεια είναι μεγάλο, αφού βρίσκεται μακριά από τις χερσαίες δυνάμεις ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και εγγύτατα στις ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. με πιθανό αποτέλεσμα τον πολύ γρήγορα τερματισμό των επιχειρήσεων εκεί με νίκη της Μόσχας.

Επίσης η στρατηγικότατη θέση που κατέχει η Λευκορωσία, η οποία είναι φίλη χώρα με τη Ρωσία, δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ευρύτατης επίθεσης από πολλές κατευθύνσεις ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας, με μια εξ αυτών να οδηγεί στην πρωτεύουσά της το Κίεβο.

Ως άξονες  επιθέσεως της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προερχόμενος από την Λευκορωσία θα χαρακτηρίζαμε τους παρακάτω:

1.PINSK-KOVEL-CHEMIVTSI

2. HAMYEL-SEDNIV-CHERNIHIV-KIEV

Ο δεύτερος από τους παραπάνω άξονες υποβοηθείται και από τον άξονα επιθέσεως  ZALENOGORSK-NIZHYN-KIEV, ο οποίος ξεκινάει από έδαφος της Ρωσίας.

Ωστόσο διενέργεια τέτοιου είδους και έκτασης στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο διακοπής των πολεμικών επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ μελλοντικά, αφού σε περίπτωση υιοθέτησης αυτού του τρόπου ενεργείας από τη Μόσχα θα μιλάμε για μεγάλο αιματοκύλισμα, αφού θα απειληθεί η ολοκληρωτική κατάληψη της Ουκρανίας.

Κλείνοντας εκτιμούμε πως αν τελικά δεν βρεθεί διπλωματική λύση στο θέμα της Ουκρανίας και η Ρωσία επιχειρήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος της θα υιοθετηθεί η κυρία προσπάθεια την οποία αναλύσαμε παραπάνω.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ