Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Με ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό! Ερντογάν: Το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος θα πετάει στους ουρανούς το 2029 (βίντεο)

Τα φιλόδοξα σχέδια της Τουρκίας για την επέκταση του αμυντικού της τομέα έκαναν ένα ακόμη βήμα, καθώς ο Ερντογάν ανακοίνωσε την παρουσίαση του πρώτου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους της χώρας το 2023. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετείχε στην τελετή έναρξης των εθνικών τεχνολογιών και νέων επενδύσεων στην Άγκυρα την Πέμπτη, επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα για το αεροσκάφος.

Δηλώνοντας με την ιδιαίτερη μεγαλομανία που τον διακατέχει, ότι η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας χρονολογείται από την προϊστορική εποχή, ο Ερντογάν ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ξέρουμε ότι τον 3ο αιώνα π.Χ. οι Ούννοι κατασκεύαζαν διπλά κυρτά τόξα με μεγάλο βεληνεκές και δύναμη κρούσης. Από τη θωράκιση των Γκαζναβιδών σε πολεμικούς ελέφαντες μέχρι την κατασκευή του ναυτικού των Σελτζούκων, έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες στην ιστορία μας ως οι πρώτες της δικής τους περιόδου.

https://www.youtube.com/watch?v=AfsF7HvLdlw

Οι Οθωμανοί ανέπτυξαν επίσης ναυπηγεία από τα πρώτα χρόνια και δημιούργησαν ένα λατομείο πυροβολικού πριν από τους ευρωπαϊκούς στρατούς. Έχοντας εξάγει πολλά προϊόντα, ιδίως κανόνια, τουφέκια και πλοία, στον κόσμο για αιώνες, η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να χάνει την ηγετική της θέση στον τομέα αυτό μετά τον 18ο αιώνα. Η αμυντική μας βιομηχανία κατέχει ιδιαίτερη θέση στο αναπτυξιακό κίνημα που ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας».

Το μαχητικό αεροσκάφος, με την ονομασία Turkish Fighter ή TF-X, θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2025, δήλωσε ο Ερντογάν. 

Δεκαέξι εργοστάσια θα λειτουργήσουν στη Ζώνη Διαστημικής και Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ένα μηχανολογικό κέντρο για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους.

"Θα πάρει τη θέση του στους ουρανούς το 2029 ως δύναμη κρούσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, αφού ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαδικασίες δοκιμών του", δήλωσε ο Ερντογάν.

Περίπου 2.300 μηχανικοί που εμπλέκονται στο έργο θα εκτελούν τις εργασίες τους σε αυτόν τον κόμβο, πρόσθεσε.

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1479133388292378627?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1479133388292378627%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.trtworld.com%2Fturkey%2Ferdogan-turkiye-s-first-indigenous-fighter-jet-to-roll-out-in-2023-53384

Αναφορά στο εμπάργκο όπλων

Το σοβαρό πρόβλημα της Τουρκίας στην προμήθεια οπλικών συστημάτων αποτυπώνουν οι δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί επιβολής εμπάργκο όπλων στη χώρα, όπως αναφέρει και ο ΣΚΑΙ. Επιχείρησε πάντως να διαβεβαιώσει τους Τούρκους πολίτες ότι η χώρα κατασκευάζει πολλά δικά της οπλικά συστήματα.

«Ζητήσαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν τα έδωσαν. Κι εμείς κατασκευάσαμε τα δικά μας όπως το Αnka, το Bayraktar, το Αkinci και το Aksungur» , «ζητήσαμε αντιαεροπορικά συστήματα δεν μας τα έδωσαν. Κι εμείς πρώτα αγοράσαμε από άλλη χώρα και για την ώρα κατασκευάσαμε τα συστήματα Hisar, σύντομα θα έχουμε το Siper και αργότερα θα κάνουμε και πιο εξελιγμένο σύστημα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ:

https://www.youtube.com/watch?v=ab4SpFZH5pQ&list=PL0P8mi2fQacaZD1gtPIStVdloUFosp3HG&index=2&ab_channel=SKAI.gr

«Η Τουρκία ανήκει στην ελίτ των 10 χωρών του κόσμου που μπορούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τα δικά τους πολεμικά πλοία και είναι επίσης μεταξύ των τριών κορυφαίων παραγωγών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε ο Ερντογάν.

Υπεραμυνόμενος της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπό την εξουσία του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), ο Ερντογάν είπε ότι ο αριθμός των έργων της αμυντικής βιομηχανίας της ξεπέρασε τα 750.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός τους εκτινάχθηκε στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια και ο ετήσιος κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ξεχωριστά, η Τουρκία αναπτύσσει το υπερηχητικό αεροσκάφος Hurjet, το οποίο στοχεύει να έχει τόσο προηγμένες εκπαιδευτικές όσο και ελαφρές πολεμικές ικανότητες.

Η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να ολοκληρώσει τον εγχώριο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του TF-X έως το 2029, το οποίο θα αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με την Turkish Aerospace Industry, η Τουρκία σχεδιάζει να διατηρήσει το TF-X επιχειρησιακά στο απόθεμα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μέχρι τη δεκαετία του 2070.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ