Κόσμος

Εντοπίστηκε Αιγύπτια έγκυος μούμια άνω των δυο χιλιάδων ετών

Πολωνοί επιστήμονες, ανακάλυψαν ένα έμβρυο, σε μια μουμιοποιημένη μούμια, ηλικίας άνω των δύο χιλιάδων ετών. Διατηρήθηκε χάρη σε μια πολύ ασυνήθιστη διαδικασία. Όπως εξηγούν οι ερευνητές,  έγινε «τουρσί» σε όξινο περιβάλλον. Αυτή είναι μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που διατήρησε τα σώματα των βάλτων μέχρι τις μέρες μας.

Το έμβρυο στη μουμιοποιημένη αιγυπτιακή μούμια, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας, έχει επιβιώσει μέχρι την εποχή μας λόγω μιας πολύ ασυνήθιστης διαδικασίας αποσύνθεσης. -“Ήταν παρόμοιο με αυτό που ήταν γνωστό από την ανακάλυψη προϊστορικών σωμάτων στους βάλτους” – πιστεύει μια ομάδα Πολωνών ερευνητών. Ήδη το 2016, οι ίδιοι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η μούμια που αποδίδεται στον ιερέα Hor-Dżehuti, κρύβει στην πραγματικότητα το ταριχευμένο σώμα μιας γυναίκας. Ένα τέτοιο συμπέρασμα ήταν δυνατό χάρη στη χρήση ενός σύγχρονου τομογράφου, επειδή η μούμια είναι ακόμα πλήρης – οι επίδεσμοι δεν αναπτύχθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς.

Τώρα οι επιστήμονες εξέτασαν προσεκτικά το έμβρυο και τη μορφή με την οποία έχει επιβιώσει μέχρι την εποχή μας και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο Journal of Archaeological Science. Για άγνωστους λόγους, το έμβρυο δεν αφαιρέθηκε από τη μήτρα κατά τη διάρκεια της μουμιοποίησης. Ωστόσο, τα εσωτερικά όργανα της Αιγύπτιας αφαιρέθηκαν.

Όπως είπε μια ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος, συν-διευθύντρια του Warsaw Mummy Project Marzena Ożarek-Szilke, η οποία είναι μία από τις συγγραφείς του άρθρου, οι εικόνες δείχνουν ότι η εμβρυϊκή μούμια διατηρήθηκε χάρη σε μια πολύ ασυνήθιστη διαδικασία.

Το να αφήνεις το έμβρυο στην κοιλιά είναι ένα μυστήριο

Θα μπορούσε να είναι δύσκολο για το μη εκπαιδευμένο μάτι να εντοπίσει την εμβρυϊκή μούμια, γιατί κατά κανόνα, όταν την αναζητούν, οι ειδικοί αναζητούν οστά και όχι ιστούς. Επομένως, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα άλλες συλλογές να περιλαμβάνουν μούμιες εγκύων γυναικών.

“Μόνο που μέχρι στιγμής δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς ως προς αυτό. Τώρα, έχοντας κατά νου τα ευρήματά μας, είναι θέμα χρόνου πότε θα ανακαλυφθούν οι επόμενες μουμιοποιημένες έγκυες γυναίκες”, είπε η ανθρωπολόγος.

Η Ożarek-Szilke είπε ότι το να αφήνεις το έμβρυο στην κοιλιά είναι ένα μυστήριο. Μήπως επειδή υπήρχαν δυσκολίες στην αφαίρεση του εμβρύου; Ο ειδικός προσθέτει ότι η μήτρα είναι πολύ σκληρή αυτή την περίοδο της εγκυμοσύνης. «Ή ίσως είχε κάποιο νόημα και είχε σχέση με τις πεποιθήσεις και την αναγέννηση στη μετά θάνατον ζωή», αναρωτιέται. “Είναι ακόμα δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα καθώς δεν γνωρίζουμε αν αυτή είναι η μόνη έγκυος μούμια. Προς το παρόν, είναι σίγουρα η μόνη αναγνωρισμένη Αιγύπτια έγκυος μούμια” – πρόσθεσε.

Προς το παρόν, έχει διαπιστωθεί ότι το έμβρυο είναι κουλουριασμένο στην εμβρυϊκή θέση. Το φύλο του είναι άγνωστο. Σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα του άρθρου, γιατρό Katarzyna Jaroszewska, γυναικολόγο-μαιευτήρα, το κανάλι γέννησης της νεκρής μητέρας δεν ήταν ανοιχτό. Σημαίνει, λοιπόν, ότι η αιτία θανάτου της γυναίκας δεν σχετιζόταν με τον τοκετό και τις επιπλοκές του. Αυτό επιβεβαιώνει και τη θέση του εμβρύου.

“Μούμια μιας γυναίκας”

Οι επιστήμονες δίνουν προσοχή στην ενδιαφέρουσα μοίρα αυτής της μούμιας, η οποία μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο σε ένα φέρετρο. Όπως είπε ένας από τους συγγραφείς του άρθρου, ο Δρ. Wojciech Ejsmond από το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Ανατολικών Πολιτισμών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, πίστευαν από καιρό ότι υπήρχε μια «μούμια γυναίκας» μέσα στο φέρετρο.

Αυτό λένε τα έγγραφα του 19ου αιώνα. Πιθανότατα αυτό κρίθηκε με βάση το περιδέραιο και τα ευαίσθητα χαρακτηριστικά του μοντέλου του χαρτονιού που καλύπτει τη μούμια. Μόλις τον Μεσοπόλεμο διαβάστηκαν τα ιερογλυφικά στο φέρετρο, τα οποία έδειχναν ξεκάθαρα τον ιδιοκτήτη του – τον ιερέα Hor-Dzhuti. Έτσι, ο άνδρας θεωρήθηκε ότι αναπαυόταν μέσα. Μόνο κατά τη διάρκεια πρόσφατων μελετών διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για γυναίκα.

Η μούμια, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας από το 1917. Μαζί με τη σαρκοφάγο εκτίθεται στη μόνιμη Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης, που άνοιξε πρόσφατα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ