Το KC-46 Pegasus είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών που αναπτύχθηκε από την Boeing στο πλαίσιο σύμβασης με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Η σύμβαση προέβλεπε την προμήθεια 179 KC-46 για την αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου KC-135 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία βρίσκονταν σε υπηρεσία από το 1965. Το KC-46 είναι ικανό να μεταφέρει καύσιμα, φορτίο, επιβάτες, καθώς και ασθενείς.
Ενώ το αεροσκάφος βασίζεται στο σχέδιο του Boeing KC-767, έγιναν τροποποιήσεις στο αεροσκάφος του για να ενσωματωθεί μια πρόσθετη πόρτα φορτίου και μια οθόνη στο κατάστρωμα πτήσης.
Το αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-46 είναι εξοπλισμένο με συστήματα ανίχνευσης και αποφυγής απειλών, καθιστώντας το κατάλληλο για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το αεροσκάφος έχει μήκος 50,5 μέτρα, άνοιγμα φτερών 47,5 μέτρα, ύψος 16,1 μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα φορτίου 29.484 κιλά, σύμφωνα με το Airforce Technology.
Το KC-46 είναι πιστοποιημένο για τον ανεφοδιασμό των περισσότερων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-15, F-16, F-22 και F-35, των βομβαρδιστικών B-52 και B-1, των αεροπλάνων C-5 και C-17 και πλήθος άλλων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων όλων των παραλλαγών του μαχητικού F/A-18 του Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε το Forbes.
Η Boeing ανέλαβε τη σύμβαση για την κατασκευή του KC-46A τον Φεβρουάριο του 2011. Η εταιρεία ανακοίνωσε τους σημαντικότερους προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2011 και η ολοκληρωμένη βασική επισκόπηση (Integrated Baseline Review - IBR) για το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο.
Στη συνέχεια, η Πολεμική Αεροπορία υπέγραψε σύμβαση αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τρίτη παρτίδα παραγωγής 15 αεροσκαφών KC-46A τον Ιανουάριο του 2017, όπως ανέφεραν οι EurAsian Times.
Η Αμερική απορρίπτει το αίτημα του Ισραήλ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ είχε συμφωνήσει σε μια πιθανή πώληση οκτώ αεροσκαφών τάνκερ KC-46 και συναφούς εξοπλισμού στο Ισραήλ με κόστος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, το Ισραήλ επρόκειτο να παραλάβει δύο από τα τάνκερ Boeing KC-46 μέχρι τα τέλη του 2023.
Ωστόσο, το Ισραήλ είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να επισπεύσουν την παράδοση των αεροσκαφών KC-46, καθώς η χώρα πιθανότατα σχεδίαζε να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε το αίτημα λέγοντας ότι το πρώτο αεροπλάνο δεν θα παραδοθεί πριν από το 2024, ανέφεραν οι Times of Israel.
Τα αεροσκάφη KC-46 πρόκειται να αντικαταστήσουν τα δεξαμενόπλοια Re'em (Boeing 707) του Ισραήλ για τη διεξαγωγή στρατιωτικών αποστολών μεγάλης εμβέλειας. Τα ισραηλινά αεροσκάφη Re'em, ο αριθμός των οποίων παραμένει εμπιστευτικός, ήταν αρχικά πολιτικά αεροσκάφη που αργότερα προσαρμόστηκαν για εναέριο ανεφοδιασμό. Χρησίμευσαν επίσης ως μεταφορικά αεροσκάφη προτού καθηλωθούν πέρυσι, ανέφερε η Jerusalem Post.
Τα νέα αεροσκάφη ανεφοδιασμού Boeing KC-46 θα επιτρέψουν σε δώδεκα ισραηλινά βομβαρδιστικά αεροσκάφη να παραμείνουν στον αέρα για έως και 12 ώρες σε απόσταση άνω των 11.000 χιλιομέτρων. Τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να ανεφοδιάζουν τα αεροσκάφη με 1.200 γαλόνια καυσίμου ανά λεπτό με τη βοήθεια του fly-by-wire βραχίονα ανεφοδιασμού των 55 ποδιών.
Με τις πτέρυγες εναέριου ανεφοδιασμού του, το KC-46 μπορεί να ανεφοδιάσει τρία αεροσκάφη ταυτόχρονα μέσα σε τρία έως τέσσερα λεπτά. Αυτό θα προσφέρει στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε επιχειρήσεων κατά του Ιράν, το οποίο βρίσκεται περίπου 1000 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα του Ισραήλ.
Οι IDF εξακολουθούσαν να ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιταχύνουν την παράδοση δύο από τα αεροσκάφη KC-46, ανέφερε το Ynet. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σχεδιάζουν επίσης να διεξάγουν μεγάλες κοινές ασκήσεις για να προετοιμαστούν για ένα πιθανό χτύπημα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.