Στην Ελβετία, ορισμένοι πολίτες ζητούν την κατάργηση των πιστοποιητικών για τον κορονοϊό, σε σχέση με τα οποία θα διεξαχθεί εθνικό δημοψήφισμα.
Είναι γνωστό ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι εμβολιασμένα στη χώρα, αλλά αυτό είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη.
Το καλοκαίρι εισήχθησαν στη χώρα πιστοποιητικά COVID και τον Σεπτέμβριο έγιναν υποχρεωτικά για επίσκεψη σε δημόσιους χώρους. Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι βοηθούσε στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Αντίθετα, πολλοί διαμαρτυρήθηκαν και άλλοι συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές για να αμφισβητήσουν το πιστοποιητικό COVID στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε, η κυβέρνηση συνέστησε στα νοσοκομεία να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σε απάντηση, τα νοσηλευτικά σωματεία δήλωσαν ότι τα νοσοκομεία έχουν ήδη έλλειψη προσωπικού για τη φροντίδα των ασθενών.
Υπολογίζεται ότι το 10% των Ελβετών νοσοκόμων και επαγγελματιών υγείας έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα από την έναρξη της πανδημίας.
Αλλά σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας, οι Ελβετοί νοσηλευτές μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Συγκέντρωσαν υπογραφές για τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος απαιτώντας περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτό το ερώτημα θα είναι και στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων θα ψηφίσει υπέρ των αιτημάτων των νοσηλευτών.
Με το πιστοποιητικό COVID, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, αλλά περίπου το 60% των ψηφοφόρων φαίνεται ότι σκοπεύει να το ψηφίσει και μαζί με αυτό να διατηρήσει τους ισχύοντες περιορισμούς.