Κόσμος

Ιστορικός και γεωπολιτικός θησαυρός! 32 μυστικοί χάρτες που αποχαρακτηρίστηκαν από τη CIA

Όταν σκέφτεστε την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, συνήθως δεν σκέφτεστε " χάρτες ". Κι όμως, η ανάπτυξη των χαρτογραφικών έργων είναι απαραίτητη για την ορθή εκτέλεση του έργου τους. Αυτόν τον μήνα, με αφορμή την 75η επέτειο της CIA , η υπηρεσία αποχαρακτήρισε αρκετές δεκάδες ιστορικούς χάρτες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο σοβαρών διεθνών κρίσεων. Στόχος του ήταν να ενημερώσει καλύτερα τους ηγέτες του οργανισμού και της χώρας για να λάβουν καλύτερες αποφάσεις σε διεθνή θέματα.

Το αποτέλεσμα είναι μια εκτενής συλλογή χαρτών που παράγονται από τις χαρτογραφικές ομάδες της CIA . Είναι ένα φανταστικό αρχείο ντοκιμαντέρ γιατί επιτρέπει την πρόσβαση από πρώτο χέρι στα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ο στρατός, οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι κυβερνητικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση κρίσεων στο εξωτερικό. Υπάρχουν αρκετές δεκαετίες, μαζεμένες από το '40 έως το '10.

Εδώ έχουμε επιλέξει περίπου τριάντα από αυτούς.  Από τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τον πόλεμο του Αφγανιστάν έτσι είναι οι χάρτες που χρησιμοποιεί η CIA.

1940 - 1949: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Εκεί που βρίσκονταν όλα τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εντός γερμανικού εδάφους.

asd

Οι ζώνες κατοχής του Βερολίνου στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράδοση φαγητού στην Ιαπωνία στο αποκορύφωμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η προσοχή της Αμερικής κατά τη δεκαετία του 1940, δεν αποτελεί έκπληξη, επικεντρώθηκε στη μεγαλύτερη σύγκρουση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα.

1950 - 1959: αποαποικιοποίηση μετά το IIWW

asd

Η ανεξαρτησία της Ινδίας μετά το τέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας κάθε άλλο παρά απλή ήταν. Στα πολλά προβλήματα στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές προστέθηκε το Σικίμ, μια μικρή περιοχή μεταξύ Κίνας και Ινδίας που αρχικά αρνήθηκε να ενταχθεί στη χώρα. Ήταν ένα βασικό κράτος στο ότι εξασφάλιζε την εδαφική συνέχεια της Ινδίας πριν και μετά το Μπαγκλαντές.

Η Σοβιετική Ένωση σύμφωνα με τις περιοχές που συνέβαλαν περισσότερο στο ΑΕΠ.

αυξ

Ένας χάρτης των αναδυόμενων οδών πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και που, δεκαετίες αργότερα, θα ήταν τόσο, τόσο σημαντικός.

Ένας χάρτης της Ισλανδίας, που είχε καταληφθεί από τα συμμαχικά στρατεύματα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

<szx

Η Αφρική θα ξεκινούσε τη διαδικασία της ανεξαρτησίας της από την ευρωπαϊκή κυριαρχία λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η ήπειρος είχε μόνο δύο πλήρως ανεξάρτητες χώρες: την Αίγυπτο και την Αιθιοπία.

1960 - 1969: Κουβανικοί πύραυλοι και Βιρμανία

Οι περιοχές της κομμουνιστικής Κίνας.

asd

Η πυραυλική κρίση έβαλε την Κούβα στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής. Στην εικόνα, τα σημεία όπου βρίσκονταν οι πύραυλοι που ανέπτυξε η Σοβιετική Ένωση.

Χάρτης της Καμπότζης που αναμειγνύει την πυκνότητα του πληθυσμού και τους χώρους όπου συγκεντρώνονταν οι καλλιέργειες ρυζιού. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ξεκίνησαν επίσης τις ιδιαίτερες και πολύ δαιδαλώδεις διαδικασίες ανεξαρτησίας τους και η CIA άρχισε να θέλει να μάθει περισσότερα για αυτές.

αφδ

Στη Βιρμανία, τώρα τη Μιανμάρ, η CIA ήθελε να μάθει τις καιρικές συνθήκες σε διάφορα μέρη της χώρας.

1970 - 1979: από τη Νοτιοανατολική Ασία στη Νότια Αφρική

Το Ισραήλ, τόσο για το κλίμα όσο και για το περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του εβδομήντα.

α <σδ

Οι διάφορες φυλές Μπαντού εντός της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, η οποία εκείνη την εποχή περιλάμβανε και τη σημερινή Ναμίμπια.

Η αρχαία αυτοκρατορία των Χμερ. Η περιοχή, εκείνη την εποχή, ήταν μια εστία μελλοντικών κομμουνιστικών καθεστώτων που απασχολούσαν πολύ την αμερικανική κυβέρνηση.

1980 - 1989: Αφγανιστάν και κολομβιανή κοκαΐνη

asd

Εκεί που συγκεντρώθηκε το πετρέλαιο στην Ινδονησία του 1980.

Η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν θέτει τη μικρή χώρα της Κεντρικής Ασίας στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Έπρεπε να μάθεις περισσότερα για αυτόν, και τι καλύτερο από το να αρχίσεις να γνωρίζεις την τεράστια εθνική του ποικιλομορφία.

λυπημένος

Η περιοχή ήταν πυριτιδαποθήκη, όπως θα έδειχνε χρόνια αργότερα. Από τη δεκαετία του 1980, τα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν ήταν πονοκέφαλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός ο χάρτης δείχνει τις γειτονικές περιοχές μεταξύ των δύο χωρών.

Χάρτης της Φιν-σοβιετικής Μόσχας.

sadasd

Εκτός από το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούσαν επίσης για την άνοδο των κολομβιανών καρτέλ ναρκωτικών και του διεθνούς εμπορίου κοκαΐνης. Σε αυτόν τον χάρτη, υποδεικνύονται οι κύριες διαδρομές, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από την Κολομβία του Πάμπλο Εσκομπάρ.

1990 - 1999: ο κόσμος μετά την ΕΣΣΔ

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έβαλε μια άλλη περιοχή στο επίκεντρο των διεθνών ειδήσεων: την Κεντρική Ασία. Στην εικόνα, η εθνοτική σύνθεση του Καζακστάν.

sdas

Τα Βαλκάνια εξερράγησαν τη δεκαετία του 1990. Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε εν μέσω αιματηρών πολέμων και εθνοκαθαρίσεων. Αυτός ο χάρτης δείχνει τη «στρατιωτική» γεωγραφία της πρώην Γιουγκοσλαβίας, από τα βουνά μέχρι τις πεδιάδες.

Μια άλλη περιοχή σε αναταραχή λόγω της πτώσης του ευρωπαϊκού κομμουνισμού: ο Καύκασος. Η εθνοτική ποικιλομορφία εκεί ήταν συντριπτική, όπως δείχνει αυτός ο χάρτης.

2000 - 2009: επιστροφή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

asdasd

Η Βαγδάτη ήταν η πόλη που έλαβε τη μεγαλύτερη προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, λόγω της εισβολής στο Ιράκ.

Το Αφγανιστάν ήταν και πάλι πρόβλημα. Στην εικόνα, ένας τρισδιάστατος χάρτης της κοιλάδας Konar.

sdSD

Τα Υψίπεδα του Γκολάν είδαν το Ισραήλ να αντιμετωπίζει μια άλλη αραβική χώρα. Στην εικόνα, ένας φυσικός και πολιτικός χάρτης τους, αμφισβητείται ακόμα και σήμερα.

Ένα άλλο απροσδόκητο σενάριο εμφανίζεται: η Αρκτική. Εκεί συνεχίζεται η διαμάχη για τις πολύ πλούσιες υποθαλάσσιες κοίτες της περιοχής, πέρα ​​από τους πιθανούς νέους εμπορικούς δρόμους που άνοιξε η προοδευτική απόψυξη.

2010 - 2016

asdasd

Στη δεκαετία του 10, ο κόσμος είναι πιο παγκόσμιος από ποτέ. Και μια ήπειρος θα αναπτυχθεί στο μέλλον με αξιοσημείωτο τρόπο: η Αφρική. Στην εικόνα, ένας χάρτης με την πυκνότητα πληθυσμού ανά χώρες.

Μια άλλη εκδοχή των ταραγμένων συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν.

asda

Η Δυτική Όχθη, ο συγκρουσιακός χώρος που προορίζεται για τον παλαιστινιακό λαό, τον οποίο διεκδικεί και το Ισραήλ.

Περιοχές καλλιέργειας κοκαΐνης στην Κολομβία σήμερα.

asdas

Και το διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου, ροές και σημεία εισαγωγής και εξαγωγής.

https://www.youtube.com/watch?v=DuZMcK-Nbtc

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ