Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συμφώνησαν σήμερα, σε μια σπάνια συνάντησή τους στη Ρωσία, να χαμηλώσουν τις εντάσεις και να επιλύσουν τις διαφορές τους, μετά τον πόλεμο του 2020.
Στις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες, υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι, συμφώνησαν κυρίως να εργαστούν για να οριοθετήσουν τα κοινά σύνορά τους και να αποκαταστήσουν τις οδικές συνδέσεις.
"Συμφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα που, κατ’ εμέ, είναι βασικής σημασίας" ανέφερε ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χαιρετίζοντας τις "εποικοδομητικές" συνομιλίες, όπως τις χαρακτήρισε. "Το πρώτο θέμα είναι η δημιουργία, μέχρι τα τέλη του έτους, ενός μηχανισμού για την οριοθέτηση και τη σήμανση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών", πρόσθεσε.
Μετά την εκεχειρία, τον Νοέμβριο του 2020, έχουν σημειωθεί πολλά βίαια επεισόδια στη μεθόριο των δύο χωρών. Πριν από δύο εβδομάδες, σκοτώθηκαν έξι Αρμένιοι και επτά Αζέροι στρατιώτες σε ανταλλαγή πυρών. Το Γερεβάν κατηγορεί τη γειτονική χώρα για καταδρομικές επιθέσεις στο έδαφός του.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν επίσης να ξανανοίξουν "τους διαδρόμους μεταφορών" μεταξύ τους, τόσο τη σιδηροδρομική γραμμή όσο και τους οδικούς άξονες.
Στην ανακοίνωση των τριών χωρών δεν δίνεται καμία αναφορά στην επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου.
Εκπρόσωποι των τριών χωρών θα συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα για να οριστικοποιήσουν την απόφαση.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους ομολόγους του "να αποκαταστήσουν τους δεσμούς" που τους ένωναν για αιώνες και "να τους αναπτύξουν". Ενθάρρυνε επίσης τους Αλίεφ και Πασινιάν να ξεκινήσουν άμεσες επαφές μεταξύ τους. "Όσο περισσότερες επαφές υπάρχουν, τόσο το καλύτερο", τόνισε.
Ο Αλίεφ εκτίμησε ότι οι συνομιλίες θα συμβάλουν ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια στον Καύκασο ενώ ο Πασινιάν είπε ότι στη συνάντηση αυτή "ξεκαθαρίστηκαν οι θέσεις" και φάνηκε ότι Γερεβάν και Μπακού "δεν έχουν διαφορές" σε ορισμένα ζητήματα.
Όπως είχαμε αναφέρει και σε χθεσινό μας άρθρο, ο Πούτιν είναι αλήθεια ότι δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την Τουρκική διείσδυση μέσω του Αζερμπαϊτζάν στην νότια "αυλή " της χώρας του, όπου διατηρούσε μέχρι πρότινος σχεδόν τον αποκλειστικό ρόλο του θεματοφύλακα και εγγυητή της ειρήνης
Βλέπει επίσης ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως χώρα "όχημα" το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου μέσω του εδαφικού διαδρόμου Zangezur στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, να επικοινωνεί οδικά και σιδηροδρομικά με τις χώρες του "Τουρκικού κόσμου"
Τα παραπάνω οδηγούν το Ρώσο Πρόεδρο να λειτουργήσει στην φιλοσοφία του win-win, αφού η σύμπραξη ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με την διαμεσολάβησή του θα αποφέρει πολλαπλά οικονομικά και εμπορικά οφέλη στη χώρα του, ικανοποιώντας τις δύο παραπάνω χώρες, αλλά και την Τουρκία.