«Υγρό τάφο» θύμισε η Μάγχη με δεκάδες μετανάστες να εντοπίζονται νεκροί. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στους 26 υπολογίζονται οι δασωθέντες, αφότου ανετράπη σκάφος με μετανάστες στη Μάγχη.
«24 πτώματα έχουν ανασυρθεί από το νερό, ενώ διασώθηκαν 26 άνθρωποι», μετέδωσε το France 3 επικαλούμενο τον Φρανκ Ντερσίν, δήμαρχο της τοπικής κοινότητας του Τέτεγκεμ.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν δήλωσε ότι μεταβαίνει στο σημείο. «Μεγάλη θλίψη μπροστά σε αυτή την τραγωδία με πάρα πολλούς θανάτους λόγω της ανατροπής σκάφους μεταναστών» στη Μάγχη, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Δύο ελικόπτερα και τρία αστυνομικά ή διασωστικά σκάφη βρίσκονται στο σημείο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Σύμφωνα με μια πηγή, περίπου 50 άνθρωποι επέβαιναν στη λέμβο, η οποία απέπλευσε από τη Δουνκέρκη για να περάσει τη Μάγχη.
Ο Φρανκ Ντερσέν, δήμαρχος της πόλης Τετεγκέμ, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι κατά τη δική του εκτίμηση πολλά πτώματα ενδέχεται να βρίσκονται ακόμη στη θάλασσα, στα ανοιχτά του Καλαί.
Πρόκειται για το χειρότερο ναυάγιο που έχει σημειωθεί στη Μάγχη από τις αρχές του έτους. Μέχρι σήμερα, συνολικά 14 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων (COBR), ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Στη συνεδρίαση αυτή θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μάγχη.
Γάλλοι ψαράδες είπαν ότι περισσότεροι μετανάστες απ’ ότι συνήθως αναχώρησαν σήμερα από τα βόρεια παράλια της Γαλλίας, για να εκμεταλλευτούν τις καλές καιρικές συνθήκες στη Μάγχη, μολονότι τα νερά ήταν πολύ κρύα. Ένας ψαράς κάλεσε τις υπηρεσίες διάσωσης όταν είδε μια άδεια λέμβο και ανθρώπους να επιπλέουν, αναίσθητοι, στη θάλασσα.
Η Μάγχη είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο και τα ρεύματα είναι δυνατά. Συχνά, οι υπερφορτωμένες λέμβοι μένουν μόλις και μετά βίας στην επιφάνεια και βρίσκονται στο έλεος των κυμάτων.
Ενώ η γαλλική αστυνομία εμποδίζει περισσότερες διελεύσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχουν περιορίσει μόνο εν μέρει τη ροή μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη Βρετανία, μια κατάσταση που έγινε μια από τις πολλές πηγές έντασης μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.