Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σφάζονται "παλικάρια"! Τρελός αγώνας δρόμου για την ανάκτηση του Βρετανικού F-35 που συνετρίβη στην Μεσόγειο

Του Τζώτζη Χρήστου

 

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα, Βρετανία-ΗΠΑ και Ρωσία επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάσυρση του βρετανικού μαχητικού F-35 που συνετρίβη στην Μεσόγειο. Η τεχνολογία στο αεροσκάφος που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ, είχε στοιχεία συμπεριλαμβανομένων άκρως απόρρητων ραντάρ και αισθητήρων, τα οποία του προσδίδουν απαράμιλλα πλεονεκτήματα, και φυσικά δεν θα κακόπεφτε στην Μόσχα να πέσουν αυτά τα μυστικά στα χέρια της...

Τώρα, στις έρευνες έρχεται να προστεθεί και η Ιταλία, καθώς ένα ιταλικό F-35 πραγματοποίησε κάθετη προσγείωση στο βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth.

Η Ιταλία έγινε η τρίτη χώρα που προσγειώνει μαχητικά στο βρετανικό αεροπλανοφόρο στον αγώνα για την εύρεση του χαμένου βρετανικού F-35.

Το Βασιλικό Ναυτικό ''έτρεχε'' κυριολεκτικά στη Μεσόγειο, όπου το αεροσκάφος συνετρίβη, εν μέσω φόβου ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να σώσει το αεροπλάνο για να μελετήσει την μυστική τεχνολογία στο μαχητικό.

https://www.youtube.com/watch?v=Xov7-0rvFRU

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι έχει τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό για να σώσει το κατεστραμμένο μαχητικό αξίας 120 εκατομμυρίων λιρών, αλλά οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ φέρονται να ήταν πιο κοντά.

Στρατιώτες του Βασιλικού Ναυτικού συνεργάζονταν ήδη με τους Αμερικανούς για να ανακτήσουν το F-35B Lightning II.

Η επιχείρηση, που καλύπτεται από μυστικότητα, θεωρείται ότι περιλαμβάνει δύτες, μικροσκοπικά υποβρύχια και φουσκωτούς σάκους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανύψωση του αεροπλάνου στην επιφάνεια της Μεσογείου.

Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί έχουν κατάλληλο εξοπλισμό στην Ισπανία. Η κατάλληλη αμερικανική συσκευή είναι το TPL-25, το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε για να εντοπίσει την ακριβή θέση του βυθισμένου αεροπλάνου στον βυθό της θάλασσας, όχι μακριά από την Κρήτη.

https://www.youtube.com/watch?v=lNlisLF3tqY

Αυτό γίνεται με τη λήψη ενός σήματος μετάδοσης από έναν πομπό έκτακτης ανάγκης στο αεροπλάνο. Η αμερικανική συσκευή κατευθύνεται ήδη προς την τοποθεσία του ατυχήματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συσκευή, που ζυγίζει 30 κιλά, μπορεί να ανιχνεύσει μαχητικά μέχρι βάθους 20.000 ποδιών, ρυμουλκείται από πλοίο με αργή ταχύτητα πέντε κόμβων και εντοπίζει ακουστικές εκπομπές σε μεγάλο βάθος μέσα στην θάλασσα.

Σε δεύτερο στάδιο, το μαχητικό μπορεί να ανυψωθεί στην επιφάνεια με συνδυασμό τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων και ειδικών σάκων που προσκολλώνται στην άτρακτο, φουσκώνουν, χρησιμεύουν ως πλωτήρες και ανεβάζουν το αεροσκάφος στην επιφάνεια της θάλασσας. Το μαχητικό σχεδιάζεται να μεταφερθεί με ρυμουλκό σε βρετανική βάση στην Κύπρο ή σε βάση της βρετανικής αεροπορίας.

https://www.youtube.com/watch?v=avacKb8jwoI

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η άκρως απόρρητη τεχνολογία του τζετ θα πέσει στα χέρια της Ρωσίας ή κάποιου από τους συμμάχους της, καθώς στην Μόσχα θα ήθελαν να μελετήσουν προσεκτικά την τεχνολογία stealth για να βρουν έναν τρόπο να νικήσουν το F-35.

Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμπόδισε τη μεταφορά τεσσάρων F-35A στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα είπε ότι επρόκειτο να αγοράσει τους ρωσικούς S-400.

Το Πεντάγωνο δεν ήθελε οι Ρώσοι τεχνικοί να μελετήσουν το προφίλ ραντάρ του επιθετικού τζετ ή να εξετάσουν την τεχνολογία του.

Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι θα μπορέσουν να ανακτήσουν πριν την Ρωσία τα συντρίμμια του F-35.

«Θα το ανακτήσουμε πρώτοι, το εγγυώμαι», διαβεβαίωσε ο στρατηγός Σάιμον Ντόραν, ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματικός στο αεροπλανοφόρο. «Δεν ανησυχούμε για την ανάκτησή του», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Ανώτατος Υποδιοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων για την Ευρώπη, Στρατηγός Τιμ Ράντφορντ, ενώπιον δημοσιογράφων στο πλοίο που πραγματοποιεί επιχειρήσεις στη Μεσόγειο. «Δεν ανησυχούμε γιατί εργαζόμαστε πάνω σε αυτό αυτή τη στιγμή. Υπήρχε ανησυχία όταν έπεσε το αεροπλάνο, αλλά ο πιλότος είναι ασφαλής και αυτό είναι το πιο σημαντικό», πρόσθεσε. Δεν ήταν διατεθειμένος να αποκαλύψει λεπτομέρειες της επιχείρησης διάσωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απώλεια αυτού του F-35 είναι ένα "πραγματικά λυπηρό περιστατικό (...) μια οπισθοδρόμηση", δήλωσε ο αξιωματικός ενός από τα εννέα πλοία που εμπλέκονται στη Μεσόγειο, ο διοικητής Steve Moorhouse. Όμως, πρόσθεσε, "η αξιοπιστία αυτού του μαχητικού και η εμπιστοσύνη μας σε αυτό και στο έργο είναι άθικτα." Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη λάβει 21 αμερικανικά F-35, τα περισσότερα από τα οποία προορίζονται για τα δύο αεροπλανοφόρα του, το HMS Queen Elizabeth και το HMS Prince of Wales.

 Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν ΗΠΑ και Βρετανία για την ανάκτηση του F-35:

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ