Κόσμος

"Κλείνει το μάτι" στην Τουρκία ο Καντάφι

Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή και έχει μια μεγάλη ευκαιρία να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Λιβύης, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της οικογένειας Καντάφι.

Όπως γράφει ο Πέτρος Κράνιας για το capital.gr, με τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη να πλησιάζουν γρήγορα, το πολιτικό σκηνικό της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρα κλονίστηκε για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά από την επίσημη υποψηφιότητα του γιου του Λίβυου πρώην ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ. Ανακοίνωσε την Κυριακή την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, οπως δήλωσε η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης (HNEC).

Ο αλ-Ισλάμ, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σχετίζονται με την εξέγερση του 2011, υπέβαλε τα έγγραφα υποψηφιότητάς του στη νότια πόλη Σαμπά, 650 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Τρίπολης , ανέφερε η HNEC σε ανακοίνωσή της. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αναφορές ότι κάποιοι υπέβαλαν άλλη μια αίτηση για να ακυρωθεί η υποψηφιότητά του, λόγω της δίκης του από το ΔΠΔ, μετά τον θάνατο του πατέρα του και τη λιβυκή επανάσταση.

Η είδηση ​​δίχασε τις φατρίες ενώ ο Μούσα Ιμπραήμ Καντάφι, ο τελευταίος επίσημος εκπρόσωπος του ανατραπέντος ηγεμόνα της Λιβύης, είπε ότι ο αλ-Ισλάμ δεν αντιπροσωπεύει ένα μεμονωμένο σχέδιο διακυβέρνησης της Λιβύης αλλά ένα εθνικό σχέδιο ειρήνης, συμφιλίωσης και οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης.

"Η Τουρκία έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη Λιβύη λόγω των υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου εκτός από τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση του ΟΗΕ. Έχουν γίνει αρκετές δηλώσεις από τις τουρκικές αρχές ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη και αποδίδει σημασία στις επερχόμενες εκλογές", είπε σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τουρκικά μέσα όπως η Sabah.

Ο Μούσα Ιμπραήμ είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι κρίσιμη και η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε επαφή με όλους τους υποψηφίους.

"Νομίζω ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα στη Μέση Ανατολή, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Λιβύης συνεργαζόμενος με όλους τους υποψηφίους, αλλά ιδιαίτερα με τον Δρ. Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι για να διασφαλίσει ότι η πολιτική διαδικασία της Λιβύης είναι επιτυχημένη, ανεξάρτητη και ότι αυτή η πολιτική διαδικασία εκφράζει τις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα όνειρα του λιβυκού λαού και όχι εκείνων της Δύσης", είπε.

Παραδίδοντας ένα μήνυμα από τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο Μούσα Ιμπραήμ δήλωσε: "Καλώ την τουρκική κυβέρνηση να παίξει σημαντικό ρόλο βοηθώντας τη Λιβύη να έχει μια ειρηνική μετάβαση προς μια γόνιμη πολιτική διαδικασία τους επόμενους μήνες. Είναι πολύ σημαντικό να μην επέμβει καμία ξένη κυβέρνηση στη σκηνή ή τις πλευρές της Λιβύης, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει ξένη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη ή ξένη υποστήριξη μισθοφόρων ή οποιαδήποτε βία στη χώρα. Νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να το κάνει αυτό εάν η κυβέρνηση κατανοήσει καλά το πολιτικό σκηνικό που διαδραματίζεται στη Λιβύη τώρα με την είσοδο του Δρ Σαΐφ αλ-Ισλάμ ως προεδρικού υποψηφίου".

Υπογραμμίζοντας ότι η Λιβύη είναι μια χώρα που έχει καταστραφεί χωρίς κυριαρχία και η Δύση έχει πλήρη κυριαρχία στις υποθέσεις της χώρας, ο Ιμπραήμ είπε: "Εκατομμύρια Λίβυοι ελπίζουν ότι ο Δρ Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι θα μπορέσει να ενώσει πολλούς Λίβυους για να καθιερώσει μια διαδικασία του εθνικού διαλόγου, της ειρήνης και της συμφιλίωσης και στη συνέχεια να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο για τη δημιουργία μιας συνταγματικής βάσης για το μέλλον της Λιβύης".

Ο γιος του Καντάφι συνελήφθη από μαχητές στο Ζιντάν στα τέλη του 2011, τη χρονιά που η λαϊκή εξέγερση, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, ανέτρεψε τον πατέρα του μετά από περισσότερα από 40 χρόνια στην εξουσία. Ο Μοαμάρ Καντάφι σκοτώθηκε αργότερα εν μέσω των συγκρούσεων που ακολούθησαν και οι οποίες εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο. Ως αποτέλεσμα, η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας μεταξύ των αντίπαλων κυβερνήσεων – η μία με έδρα την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και η άλλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε ένα βίντεο που κοινοποίησε ένας εκλογικός αξιωματούχος, ο αλ-Ισλάμ απευθύνθηκε στην κάμερα λέγοντας ότι ο Θεός θα αποφασίσει τον σωστό δρόμο για το μέλλον της χώρας. Φορούσε παραδοσιακή λιβυκή ρόμπα και τουρμπάνι και γυαλιά. Ήταν η πρώτη φορά μετά από χρόνια που εμφανίστηκε δημόσια.

Ο αλ-Ισλάμ θεωρούνταν ως το μεταρρυθμιστικό πρόσωπο του καθεστώτος του Καντάφι πριν από την εξέγερση του 2011. Αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2017 μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια κράτησης. Τον Ιούλιο, είπε στους New York Times σε μια αποκλειστική συνέντευξη ότι σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Η υποψηφιότητά του είναι πιθανό να προκαλέσει διαμάχες σε όλη τη διχασμένη χώρα.

Η επιστροφή του Καντάφι πιθανότατα θα διαταράξει τα σχέδια του Χαφτάρ για ανάληψη του τιμονιού της χώρας, ενώ επίσης οι ηγέτες της Αδελφότητας στη Λιβύη λέγεται ότι ένιωσαν άβολα με την αποφυλάκιση του Καντάφι, αλλά το προσπέρασαν.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα αραβικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία στοχεύει να σχηματίσει μια συμμαχία μεταξύ των Αδελφών Μουσουλμάνων και των υποστηρικτών του Καντάφι, προκειμένου να καθησυχάσει την αντίθεση των πρώην υποστηρικτών του καθεστώτος προς την τουρκική παρουσία στη Λιβύη και να υπονομεύσει τον Χαφτάρ. 

Όσον αφορά την αίτηση των αντιπάλων για ακύρωση της υποψηφιότητας του Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η αίτηση γίνεται επίσημα, επίσημα και νομικά αποδεκτή. "Όσοι ζητούν να ακυρωθεί δεν έχουν καμία εξουσία. Η υπόθεση τελείωσε και τελείωσε. Ο Δρ Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι είναι επίσημος υποψήφιος για την προεδρία της Λιβύης".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ