Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνική & Πολωνική αποτυχία στα σύνορα φέρνουν νέο στρατιωτικό ευρω-δόγμα μέχρι και εκκένωση πολιτών! -Έτοιμο το προσχέδιο της "Στρατηγικής Πυξίδας"

Εδώ και δύο μήνες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ “κλωθογυρνάει” το θέμα του Ευρωστρατού με κάθε ευκαιρία.

Με δεδομένα όσα συμβαίνουν στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας το ζήτημα καθίσταται φλέγον και επίκαιρο..

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο» είπε σήμερα ο κορυφαίος διπλωμάτης και πλέον πήγε ένα βήμα παραπέρα και προτείνει νέο στρατιωτικό δόγμα της ΕΕ!!

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε την Ένωση ότι πρέπει να συμφωνήσει σε ένα φιλόδοξο δόγμα ως βάση για κοινή στρατιωτική δράση στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων με μια αναπτυσσόμενη δύναμη κρίσης.

https://www.youtube.com/watch?v=kR0EHx0oocw

Ο Josep Borrell παρουσίασε στους δημοσιογράφους το πρώτο του προσχέδιο της "Στρατηγικής Πυξίδας" , που είναι ό,τι πιο κοντινό θα μπορούσε να έχει η ΕΕ σε ένα στρατιωτικό δόγμα και παρόμοιο με τη "Στρατηγική Αντίληψη" του ΝΑΤΟ που καθορίζει τους στόχους της συμμαχίας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε ο Μπορέλ στον πρόλογο του πλήρους εγγράφου στρατηγικής που έχει σταλεί στα 27 κράτη της ΕΕ για συζήτηση. «Πρέπει να έχουμε δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης», είπε επίσης στους δημοσιογράφους.

https://www.youtube.com/watch?v=xNH3Ct2cHhE



Η ιδέα είναι να έχουμε μια δύναμη 5.000 ανδρών της ΕΕ για οποιαδήποτε κρίση, είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ωστόσο ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παραμένει πρωταρχικά υπεύθυνη για τη συλλογική άμυνα της Ευρώπης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα τη Δευτέρα, με στόχο να συμφωνήσουν ένα πολιτικό έγγραφο τον Μάρτιο.

Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν υψηλά εκπαιδευμένους στρατιώτες και, οι πόροι πολλαπλασιάζονται στους 27 στρατούς και οι αποστολές εκπαίδευσης και βοήθειας της ΕΕ είναι μέτριες σε μέγεθος. Τα κράτη μέλη δεν διαθέτουν επίσης τις δυνατότητες επιμελητείας και διοίκησης και ελέγχου των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη συλλογή πληροφοριών τους.

Η αποτυχία των κρατών στα σύνορα της ΕΕ 


Σύμφωνα με το Reuters μια ξεχωριστή αξιολόγηση απειλών είναι εμπιστευτική, αλλά οι διπλωμάτες αναφέρουν τα “αποτυχημένα κράτη στα σύνορα της Ευρώπης ως περιοχές όπου η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις ή να εκκενώσει τους πολίτες”.

Με την ευλογία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα, η ΕΕ υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι πιο χρήσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εάν αναπτύξουν αυτόνομες στρατιωτικές ικανότητες.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ στερεί από τη νΈνωση μια στρατιωτική δύναμη, έδωσε στο Παρίσι την ευκαιρία να προωθήσει τις φιλοδοξίες για μεγαλύτερο ρόλο της ΕΕ στην άμυνα, μαζί με το Βερολίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


"Έχουμε στρατηγική ευθύνη. Οι πολίτες θέλουν να προστατεύονται. Η ήπια ισχύς δεν αρκεί", είπε ο Μπορέλ για την οικονομικά ισχυρή ΕΕ.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο στην οικοδόμηση ενός κοινού αμυντικού ταμείου για την από κοινού ανάπτυξη όπλων από τα τέλη του 2017, η ΕΕ δεν έχει ακόμη αναπτύξει τις ομάδες μάχης μεγέθους τάγματος σε μια κρίση.

«Όλες οι απειλές που αντιμετωπίζουμε εντείνονται και η ικανότητα των επιμέρους κρατών μελών να αντεπεξέλθουν είναι ανεπαρκής και φθίνουσα», είπε ο Μπορέλ στον πρόλογο του σχεδίου.

https://www.youtube.com/watch?v=aRBRGWX2eYo

«Οι αρχές της Λευκορωσίας χρησιμοποιούν τους ανθρώπους σαν εργαλείο για πολιτικούς σκοπούς»

 

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι οι εικόνες που έρχονται από τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία είναι «σοκαριστικές», υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι αρχές της Λευκορωσίας χρησιμοποιούν τους ανθρώπους σαν εργαλείο για πολιτικούς σκοπούς», τόνισε ο κ. Μπορέλ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προσέθεσε ότι το καθεστώς Λουκασένκο τους δίνει «ψεύτικες προσδοκίες».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι Ιρακινοί, οι οποίοι έρχονταν κυρίως από το Κουρδιστάν, μεταφέρονταν από τη Βαγδάτη στο Μινσκ και από το Μινσκ στα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Συμπλήρωσε ότι εξήγησε στις ιρακινές αρχές τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι πολίτες και εν συνεχεία εκείνες σταμάτησαν τις πτήσεις προς το Μινσκ. Ωστόσο, ακόμη κι αν οι ιρακινές αερογραμμές σταμάτησαν, δεν συνέβη το ίδιο με μικρότερες εταιρείες που «πετούσαν από τη Βαγδάτη και ξαφνικά από πολλά άλλα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πολλά άλλα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να στείλουν ανθρώπους από τη Συρία, από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν στη Λευκορωσία κι από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα», επισήμανε.

Παράλληλα, μιλώντας για την αποστολή του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στις χώρες διέλευσης και προέλευσης των μεταναστών, ανέφερε ότι θα βρεθεί στο Αμπού Ντάμπι, τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη, το Ερμπίλ, την 'Αγκυρα.

Όσον αφορά τον Λουκασένκο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι με τις ενέργειές του απαντά στις κυρώσεις της ΕΕ. «Μου βάζετε κυρώσεις κι εγώ σας δημιουργώ πρόβλημα. Εάν πρέπει να θέσω σε κίνδυνο ανθρώπους για να δημιουργήσω πρόβλημα θα το κάνω», είπε ο κ. Μπορέλ εξηγώντας τον τρόπο δράσης του Λουκασένκο και τόνισε ότι «αυτό είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «η Κωνσταντινούπολη παραμένει ένας από τους βασικούς κόμβους διέλευσης για τους μετανάστες».

https://www.youtube.com/watch?v=CYsrSfLwPQk

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ιρανικό ΜΜΕ: (Τούρκοι) Παγίδευσαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην Χασάκα της Συρίας (Βίντεο)

Τούρκοι και Σύριοι Τζιχαντιστές απο κοινού θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στις αμερικανικές δυνάμεις για να πάρουν πίσω...