Κόσμος

Άνοιξαν πληγές οι μετανάστες στα πολωνικά σύνορα! Πολιτική "σφαγή" στα σπλάχνα της Ευρώπης - "Ακραίοι" εναντίον "προοδευτικών"

Η κρίση στα Πολωνικά σύνορα ξύπνησε μεταξύ άλλων και ακραίες εκατέρωθεν φωνές της Ευρώπης και πυροδότησε μία διαχρονική κόντρα στη Γηραιά Ήπειρο, αυτή των ακραίων και των "προοδευτικών".

Μετά τους Ουκρανούς νεοναζί του Εθνικού Τάγματος του Αζόφ που δηλώνουν διατεθειμένοι να συνδράμουν στη συνοριακή κρίση της Πολωνίας, ακραίες φωνές σε ολόκληρη την Ευρώπη παίρνουν θέση και με αφορμή την οπλοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Πολωνία, αλλά και το 2020 στη χώρα μας, προωθούν τις ατζέντες τους.

Το βελγικό ακροδεξιό κόμμα "Φλαμανδικό Συμφέρον" (Vlaams Belang) που δραστηριοποιείται κυρίως στη Φλάνδρα και στην περιοχή των Βρυξελλών, θέλει να στείλει στρατό στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Το κόμμα ζητά επίσης να χτιστούν τείχη στα σύνορα. Με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να διακόψει τις μεταναστευτικές ροές όπως στην Πολωνία ή την Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικά δελτία τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η κατάσταση στα πολωνικά σύνορα κλιμακώνεται εμφανώς. Μια πραγματική εισβολή μετανάστευσης συνεχίζεται από τον Αύγουστο και οι παράνομοι μετανάστες προσπαθούν μαζικά να περάσουν τα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ακραίου κόμματος. «Παρακινούνται να το κάνουν από τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο, ως εκδίκηση για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας. Ωστόσο, το Φλαμανδικό Συμφέρον υποστηρίζει την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και πιστεύει ότι το Βέλγιο πρέπει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια».

Στο μεταξύ, η Πολωνία κινητοποίησε επίσης πρόσθετες δυνάμεις ασφαλείας, αλλά αυτό αποδείχθηκε ανεπαρκές. Οι εντάσεις είναι αισθητές και η κατάσταση κινδυνεύει διαρκώς να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με την Πολωνία, τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως προπαγανδιστικό υλικό και ομάδες μεταναστών έχουν ήδη διαρρήξει τα σύνορα. «Οι Πολωνοί στρατιώτες δέχονται ακόμη και σωματικές επιθέσεις αυτή τη στιγμή. Η αναποφάσιστη και χωρίς δόντια ΕΕ δεν φαίνεται να γίνεται καλύτερη», καταλήγει το "Φλαμανδικό Συμφέρον".

«Οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα μιλούν πάντα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», λέει ο βουλευτής Dries Van Langenhove, του εν λόγω κόμματος. «Λοιπόν, ήρθε η ώρα να το κάνουμε πράξη. Ο πρωθυπουργός Alexander De Croo (Open Vld) μπορεί να αναλάβει την ηγεσία και μαζί με τον υπουργό Άμυνας Ludivine Dedonder (PS) να στείλει στρατιώτες στα πολωνικά σύνορα. Όλα δείχνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλη τη βοήθεια εκεί».

Ο πρόεδρος Tom Van Grieken καλεί επίσης για δράση. «Οι στρατιώτες μας συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο που συχνά δεν είναι καν προς το συμφέρον μας», είπε ο Van Grieken. «Τώρα που οι χώρες της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν βοήθεια κοντά στην αυλή μας, πρέπει επίσης να τολμήσουμε να πρωτοστατήσουμε. Ειδικά γιατί είναι και προς το δικό μας συμφέρον». Η αποστολή του στρατού, όμως, δεν αρκεί για το Φλαμανδικό Συμφέρον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει αποφασιστικά και οριστικά τα μεταναστευτικά ρεύματα και, σύμφωνα με το κόμμα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ανέγερση τειχών στα σύνορα. Ως εκ τούτου, το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Tom Vandendriessche υπέβαλε σχετικό ψήφισμα. «Οι Πολωνοί αξίζουν την υποστήριξή μας και τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να ενισχυθούν», δήλωσε.

Οι μεταναστευτικές ροές ξεκίνησαν ως αντίποινα στις κυρώσεις της ΕΕ. Μετά τις εκλογές στη Λευκορωσία, τις καταγγελίες για εκλογική νοθεία και τις διαμαρτυρίες που βγήκαν εκτός ελέγχου, η Ευρώπη αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις για να αποδυναμώσει το καθεστώς του Λουκασένκο. Το αν αυτές οι κυρώσεις είναι χρήσιμες είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Η Ρωσία πνίγεται επίσης στις κυρώσεις, αλλά δεν υποχωρεί. Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει τις κυρώσεις και επηρεάζεται κυρίως ο απλός πληθυσμός, αναφέρει ο ιστότοπος palnws.be. Ο Λουκασένκο, ωστόσο, αντιδρά διαφορετικά από τη Ρωσία. Ενώ η Ρωσία ανταποκρίνεται αμυντικά με διαφοροποίηση των εξαγωγών και υποκαθιστά τις εισαγωγές που υπόκεινται σε κυρώσεις, η Λευκορωσία απαντά με ένα κύμα μετανάστευσης για να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της ΕΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=Fbn-ovUGYPM

«Για μήνες, βλέπουμε τη Λευκορωσία να πετάει ενεργά με μετανάστες από τη Μέση Ανατολή στην πρωτεύουσα Μινσκ και στη συνέχεια να τους συνοδεύει στα σύνορα με την ΕΕ», καταλήγει ο Vandendriessche. «Έτσι το καθεστώς του Λουκασένκο γνωρίζει πόσο η μαζική μετανάστευση μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ και χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο». Ο Λουκασένκο δεν είναι μόνος που το κάνει αυτό. Ο Ερντογάν έχει κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα στο παρελθόν. Τον Μάρτιο του 2020, σε μια διερευνητική αποστολή στα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρακολούθησα τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να συνοδεύουν χιλιάδες μετανάστες, κυρίως νεαρούς άνδρες στρατιωτικής ηλικίας, στα σύνορα. Η κατάσταση εκεί ήταν πολύ επιθετική», συνεχίζει. «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν πρέπει να υποκύψουν στις πιέσεις απολυταρχών όπως ο Λουκασένκο και ο Ερντογάν».

Η Πολωνία έχει επίσης στο παρελθόν ζητήσει την ανέγερση τειχών στα σύνορα. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να το χρηματοδοτήσει.

Η...πατριωτική συμμαχία 

Στο παιχνίδι μπαίνει δυναμικά και η "πατριωτική συμμαχία" ... Υπενθυμίζεται πως η πολωνική ηγεσία ανήκει στο τρίπτυχο: Όρμπαν-Σαλβίνι-Μοραβιέτσκι... Προ ημερών ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν πραγματοποίησε μια τηλεδιάσκεψη με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον Ματέο Σαλβίνι, τον επικεφαλής του κόμματος Λέγκα της Ιταλίας, σχετικά με μια νέα πολιτική ομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κομματικές οικογένειες των κομμάτων League και Law and Justice (PiS), των ομάδων Identity and Democracy (ID) και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), αντίστοιχα, πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες για συνεργασία. Το μεταναστευτικό, ιδίως με τέτοιες διαστάσεις που έχει λάβει, είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα. 

Οι σχολιαστές αναλογίζονται τις πιθανότητες των τριών ηγετών να ενώσουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κόμματα προς τα δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετά τη συνάντησή τους στη Βουδαπέστη την 1η Απριλίου, όπου συμφώνησαν να συναντώνται τακτικά και να συζητούν επίκαιρα θέματα. 

Ο Όρμπαν, ο Σαλβίνι και ο Μοραβιέτσκι σημείωσαν επίσης την επιτυχία μιας δήλωσης που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από 16 κόμματα για το μέλλον της Ευρώπης, την προστασία των εθνικών κρατών και των παραδοσιακών αξιών. Αρκετά κόμματα και πολιτικές οργανώσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υπογραφή του εγγράφου, ανέφεραν.

Ν. Μηταράκης: Η επέκταση του φράχτη του Έβρου «θα γίνει με εθνικά κονδύλια»

«Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της. Δεν το κρύβουμε, το είπαμε ξεκάθαρα, παρεμποδίζουμε παράνομες διελεύσεις. Αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα», ανέφερε τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του, σχολιάζοντας τη χθεσινή ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου κατά τη συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ολλανδίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM»ν ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε πως «οι απολυτότητες των δικαιωματιστών ότι το διεθνές δίκαιο λέει το ένα ή το άλλο, κάτι που ακούμε πολύ συχνά από αριστερούς πολιτικούς, δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που πραγματικά λέει το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε: «Αυτός που μπορεί δυνητικά να κινδυνεύει δεν αποκτά ένα παγκόσμιο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης για να διαλέξει τη χώρα και το μέρος που θέλει».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «το μεταναστευτικό στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Πλέον, μιλάμε για εργαλειοποίηση μεταναστών και στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών συνόρων και στην περίπτωση των συνόρων Λευκορωσίας-Πολωνίας, Λιθουανίας-Λετονίας και στην περίπτωση της Βόρειας Αφρικής με την Ισπανία».

Όπως επεσήμανε, «το μεταναστευτικό δεν είναι το ρομαντικό προσφυγικό που κάποιοι ίσως έχουν στο μυαλό τους, είναι πλέον οικονομικοί μετανάστες κατά μεγάλη πλειοψηφία, φάνηκε και από το ναυάγιο που σώσαμε νότια της Κρήτης και που η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω και το πήραμε εμείς. Τα δύο τρίτα προέρχονται από ασφαλείς χώρες και το υπόλοιπο ένα τρίτο έρχονται μέσω ασφαλών χωρών, γι' αυτό και ξεκινήσαμε μία διαδικασία με τις πρεσβείες Μπαγκλαντές και Πακιστάν για να απελάσουμε αυτούς που παρατύπως βρίσκονται στη χώρα μας».

https://www.youtube.com/watch?v=6oNy8u_I91I

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης. Αν υπάρχουν κράτη της ΕΕ που θεωρούν ότι πρέπει να πάρουν πολύ περισσότερους μετανάστες ας ανοίξουν τα αεροδρόμιά τους και ας πάρουν όσο κόσμο θέλουν και ας δώσουν ανθρωπιστικές βίζες σε όσους θέλουν».

Τέλος, ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για «μεγάλες ιδεολογικές διαφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση» περιγράφοντας ότι «υπάρχει μία διχογνωμία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και δίνοντας ως παράδειγμα «τη συνεχιζόμενη άρνηση της Επιτροπής να χρηματοδοτήσει την επέκταση του φράχτη του Έβρου ή τον φράχτη Λευκορωσίας-Πολωνίας». Ο φράχτης του Έβρου «θα γίνει με εθνικά κονδύλια, δεν είναι μεγάλα τα ποσά», σημείωσε.

EΕ: «Η υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας νομική βάση για νέες κυρώσεις

 

Τέλος, οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι η απόφαση της Λευκορωσίας να ενθαρρύνει μετανάστες από τη Μέση Ανατολή να εισέλθουν στην Πολωνία μπορεί νομικά να θεωρηθεί μια «υβριδική επίθεση» που αποτελεί βάση για έναν νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των 27 απεσταλμένων του ευρωπαϊκού μπλοκ στις Βρυξέλλες, ανέφεραν διπλωμάτες. Η Λευκορωσία αρνείται οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια και λέει ότι η ίδια, και όχι η ΕΕ, είναι θύμα μιας «υβριδικής επίθεσης» με χρήση αντισυμβατικών τακτικών πολέμου.

Το Reuters ανέφερε χθες Τρίτη ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων ενάντια στη Λευκορωσία, με τιμωρητικά μέτρα ενάντια σε περίπου 30 άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών και της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας Belavia, με την έγκριση αυτών των κυρώσεων να αναμένεται το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα.

Το πακέτο κυρώσεων θα συζητηθεί από εμπειρογνώμονες αύριο Πέμπτη με δυνατότητα έγκρισης τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η συμφωνία για τους στόχους των κυρώσεων και οι αποδείξεις που απαιτούνται για την αποφυγή ένδικων προσφυγών σημαίνει ότι η επιβολή κυρώσεων ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει επίσης να αποφασίσουν εάν θα στοχεύσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών της Belavia ή μόνο μελλοντικές συμφωνίες.

https://www.youtube.com/watch?v=jMW5g8kvxvg

Παράλληλα σήμερα η Πολωνία ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της, την οποία η Βορειοατλαντική Συμμαχία τονίζει ότι προκλήθηκε από το Μινσκ, δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.

«Οι σύμμαχοι κατέστησαν σαφές ότι η Λευκορωσία φέρει την ευθύνη για την κρίση και ότι η χρήση του μεταναστευτικού από το καθεστώς Λουκασένκο ως μια υβριδική τακτική είναι απάνθρωπη, παράνομη και απαράδεκτη», είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει περαιτέρω τους συμμάχους μας και να διατηρήσει την ασφάλεια και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο αξιωματούχος.

Τέλος,  έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουμε αύριο...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...
ukrania-rusia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Συναγερμός στο Κίεβο! Οι Ρώσοι παράκαμψαν το Ποκρόβσκ και προελαύνουν προς την κεντρική Ουκρανία-Τέλος το Ντονιέτσκ οδεύουν προς την περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ

Καταλήφθηκε σχεδόν όλη η περιφέρεια του Ντονιέτσκ, για αυτό και οι Ρώσοι οδεύουν τώρα προς την επόμενη περιφέρεια του...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αυτοί δεν χάνουν με τίποτα - Ρώσος στρατιώτης αυτοπυροβολήθηκε για να αποφύγει τη σύλληψη από Ουκρανούς κομάντο στο Κούρσκ (Βίντεο)

Περίπου Τριακόσια ουκρανικά άρματα μάχης κατέστρεψαν οι Ρώσοι στο Κούρσκ ενώ ομάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων παραδόθηκε...